Funcționarul ANAF Antonio Burlac și liderul grupării evaziniste Moubarak, arestați preventiv în dosarul de evaziune fiscală de 70 de milioane de euro

Funcționarul ANAF Antonio Burlac și liderul grupării evaziniste Moubarak, arestați preventiv în dosarul de evaziune fiscală de 70 de milioane de euro
Publicat: 30/10/2013, 09:52
Actualizat: 02/08/2014, 12:32

Funcționarul ANAF Antonio Burlac și liderul grupării evazioniste Moubarak Mahmoud Sleiman au fost arestați preventiv, alături de alte opt persoane, în vreme ce angajatul ANAF Ilie Traian și alte trei persoane au fost eliberate, în dosarul de evaziune fiscală de 70 de milioane de euro.

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis, marți seară, arestarea omului de afaceri Moubarak Mahmoud Sleiman, identificat de anchetatori drept liderul grupării, în dosarul de evaziune fiscală de 70 de milioane de euro, în domeniul alimentar.

De asemenea, magistrații instanței supreme i-au arestat pe: angajatul ANAF Antonio Burlacu și pe Masri Mohamed Mahmoud, Răzvan Adrian Lungu, Abdul Mousim al Zaid, Vasile Corbu, Georgian Rădulescu, Florin Dănilă, Sorin Cristian Ștefan și El Madhoun Suheil Rashid Selim Ahmed.

Judecătorul de caz a decis cercetarea în stare de libertate cu măsura interdicției de a părăsi țara a Cameliei Sora, Georgetei Neagu și a Petrei Gherbezan, în același dosar.

Instanța l-a lăsat liber, fără a lua vreo măsură, pe funcționarul ANAF Traian Ilie.

În al doilea lot de evaziniști în cazul cărora s-a cerut arestarea preventivă, instanța supremă a rămas marți seară în pronunțare și a anunțat că va da soluția miercuri, la ora 13.00. Totodată, în acest caz, instanța a disjuns judecata cu privire la Justin Ovidiu Paraschiv, pentru care s-a cerut arestarea în lipsă, și a decis judecarea propunerii de arestare a acestuia pentru vineri. O altă persoană pentru care DNA a cerut arestarea în lipsă este Genina Adriana Ezer.

În același dosar, ICCJ a decis, marți seară, arestarea procurorului de la Parchetul instanței supreme Angela Nicolae și a fiului acesteia, Daniel.

Deciziile ICCJ nu sunt definitive, ci pot fi atacate cu recurs tot la instanța supremă.

În acest dosar, procurorii au cerut arestarea a 29 de persoane care au fost reținute, respectiv a lui Moubarak Mahmoud Sleiman, Masri Mohamed Mahmoud, Antonio Laurențiu Burlacu, Răzvan Adrian Lungu, Vasile Corbu, Georgian Rădulescu, Georgeta Neagu, Camelia Sora, Petra Gherbezan, Florin Dănilă, Abdul Mousim al Zaid, Andrei Viorel Mardare, Sorin Cristian Ștefan, Traian Ilie, Zayed Husein, Ali A. Ali, El Khoury Elias, Atef El Said Abd El Aziz El Keleini, Ghaziri Rami, Omar Hamid, Mouhamed Kouli, Chraif Ali, Mihail Răzvan Țigănilă, El Khoury Chrbel, Adrian Sărăcuța, El Madhoun Suheil Rashid Selim Ahmed, Daher Orlando Emil, Angela Eugenia Nicolae și Daniel Nicolae.

De asemenea, DNA a început urmărire penală și față de alte 15 persoane, care sunt cercetate în stare de libertate. Printre acestea se numără senatorul PSD Niculae Bădălău, acuzat că ar fi apărat interesele unei firme suspectate de evaziune fiscală, prin intervenții la conducerea ANAF și pe lângă persoane din Prefectura Giurgiu și din conducerea APIA.

Direcția Națională Anticorupție arată că membrii grupării au derulat „operațiuni comerciale triunghiulare scriptice”, valorificând mărfuri fără forme legale pe piața internă, cu eludarea legislației privind obligațiile fiscale generate de TVA, impozit pe profit.

„Reușita fraudei fiscale a fost posibilă datorită măsurilor de precauție folosite și sprijinului funcționarilor fiscali ai statului român, ai organelor de urmărire penală”, susțin anchetatorii.

Moubarak Mahmoud Sleiman, cetățean de origine arabă, a fost identificat de anchetatori drept liderul grupării.

„Inculpatul Moubarak Mahmoud Sleiman, asociat unic și administrator al SC Sam Plus International SRL București, a fost principalul organizator al grupului infracțional la care au aderat persoane interpuse, respectiv o parte dintre inculpații din prezenta cauză, implicați în înființarea firmelor fantomă, coordonarea operațiunilor și reprezentarea firmelor, inclusiv cu ocazia controalelor fiscale”, precizează DNA.

Din probesele strânse de anchetatori rezultă faptul că Mahmoud Sleiman a fost sprijinit în derularea afacerilor ilegale de către vărul său, Masri Mohamed Mahmoud, care coordona direct activitatea grupării infracționale în momentul în care liderul rețelei nu se afla pe teritoriul României. Tot vărul liderului ar fi menținut legătura și i-ar fi îndrumat pe inculpații care erau subordonați direct lui Moubarak Mahmoud Sleiman în cadrul rețelei infracționale. Din această categorie fac parte, spun procurorii, inculpații Abdul Mounim Al Zaid, Sorina Ioana Zamfir, Răzvan Adrian Lungu, Vasile Bujor Groza (poreclit Elton) și Ali a Ali.

De asemenea, coordonatorul rețelei a beneficiat de sprijinul infracțional al lui Sorin Cristian Ștefan, care i-a asigurat puncte de lucru și spații de depozitare pentru mărfurile achiziționate prin intermediul societăților fantomă. De asemenea, probele administrate în cursul urmăririi penale au relevat că inculpatul Ștefan i-ar fi intermediat lui Mahmoud Sleiman legături cufuncționari din cadrul ANAF, „care au efectuat controale fiscale formale asupra societăților fantomă și în favoarea intereselor evazioniste”, potrivit DNA.

Anchetatorii mai susțin că un alt inculpat din dosar, Abdul Mounim Al Zaid se ocupa cu racolarea cetățenilor străini (bulgari, sirieni, irakieni, tunisieni) pe numele cărora au fost înființate societăți comerciale utilizate în circuitul infracțional. De asemenea, atât el, cât și fratele său, Zayed Hussein, au retras în numerar sume de bani obținute din circuitul evazionist al firmelor fantomă.

„Inculpații Antonio Laurențiu Burlacu, Elias El Khoury, Rami Ghaziri, Vasile Corbu, Georgian Rădulescu au avut calitatea de asociați la unele din firmele fantomă, au coordonat operațiunile comerciale derulate de societățile fantomă, s-au ocupat de racolarea cetățenilor români dispuși să își asume calitatea de asociat și administrator al firmelor de acest gen în schimbul unor sume de bani”, mai arată procurorii anticorupție.

Mai mult, ei au reprezentat societățile comerciale implicate în circuitul evazionist cu ocazia controalelor fiscale asumându-și, în relația cu funcționarii fiscali, identitatea persoanelor ce figurau ca asociați și administratori la societățile fantomă. De asemenea, cei cinci au întreprins demersuri pentru ridicarea măsurilor asigurătorii instituite de organele fiscale de control, transferul activelor către alte societăți comerciale și continuarea activităților infracționale evazioniste, „folosind alte societăți comerciale, au menținut legătura cu reprezentanții autorităților fiscale și de poliție, acționând chiar, în baza acestor relații, în vederea mușamalizării controalelor la societățile comerciale implicate în circuitul evazionist”, potrivit DNA.

Printre cei implicați în acest dosar se numără și un inspector din cadrul ANAF, dar și șeful serviciul Rambursări TVA în cadrul Direcției de Finanțe Ialomița.

„Inculpații Traian Ilie (inspector în cadrul ANAF), Florin Dănilă (șef serviciu Rambursări TVA în cadrul DGFP Ialomița), Sorin Cristian Ștefan (cel care intermedia legătura cu funcționari fiscali din cadrul ANAF a unora dintre reprezentanții firmelor fantomă implicate în circuitul evazionist, în special a lui Moubarak Mahmoud Sleiman) au favorizat direct sau prin influențarea subordonaților care desfășurau verificări fiscale, rezultatul controlului fiscal efectuat la societățile fantomă pentru a ascunde implicarea lor în circuitul evazionist, prin efectuarea unor inspecții fiscale formale și prin aplicarea de sancțiuni contravenționale formale (modice)”, precizează DNA.

Aceștia îndrumau firmele cum să-și modifice declarațiile fiscale depuse la Administrația Finanțelor Publice (AFP) Slobozia, prin depunerea unor declarații rectificative, cu scopul obținerii restituirilor de TVA, deducerii de TVA în mod ilegal și ridicării măsurilor asiguratorii.

Potrivit rezoluției de începere a urmăririi penale în acest dosar, rețelele de firmă fantomă constituite de Moubarak Mahmoud Sleiman au fost utilizate în favoarea unor beneficiari precum Avicola Mihăilești SRL, Avicola Crevedia SA, Avicola Tărtășești SA, Avicola Călărași SA, Palrom Inter SRL, Palrom SRL, Lacto Food SRL, Lactmar SRL, Atifco Internațional SRL, Caliprix International SRL și Carmistin SRL, controlate de membri ai grupării.

Procurorul Angela Nicolae, șeful Biroului de Relații Internaționale și Programe, altele decât Phare, din Parchetul instanței supreme, și fiul acesteia, Daniel Nicolae, sunt acuzați de trafic de influență, respectiv complicitate la această faptă.

DNA o acuză pe Angela Nicolae că, în perioada 2012-2013, a pretins și primit de la învinuiți, în mod repetat, la diferite intervale de timp, direct și prin intermediul fiului său, sume de bani între 2.000 lei și 5.000 lei.

În acest dosar, procurorii DNA au făcut, luni, 160 de percheziții în București și județele Prahova, Giurgiu, Arad, Călărași și Ialomița.

DNA a precizat că este vizată activitatea a peste 100 de firme românești și străine, persoanele implicate având calitatea de administratori de societăți comerciale români și străini, avocați, contabili și angajați ai Ministerului Finanțelor Publice.

Rețeaua infracțională viza monopolizarea producției și desfacerii produselor din carne, printr-un amplu mecanism evazionist, potrivit procurorilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
A început deszăpezirea pe Transfăgărășan! Când ar putea fi permisă circulația?