Gabriel Leș, despre negocierile cu câștigătorii contractului de achiziție a corvetelor multifuncționale: Sper ca în câteva luni să putem semna acest contract

Gabriel Leș, despre negocierile cu câștigătorii contractului de achiziție a corvetelor multifuncționale: Sper ca în câteva luni să putem semna acest contract
Publicat: 26/07/2019, 13:45

„Ceea ce vă pot spune acum (licitația – n.r.) este contestată. Vă pot spune că, în paralel, mergem cu negocierea contractului mai departe cu firma căreia i-am atribuit acest contract. În funcție de ce va spune instanța vom vedea dacă vom ajunge la semnarea acestui contract sau nu”, a declarat Leș.

Potrivit ministrului Apărării, în urma acestui litigiu se pierde mult timp, dar Leș speră ca în câteva luni contractul privind programul de înzestrare „Corvetă multifuncțională” să poată fi semnat.

„Cea mai mare problemă este că pierdem timp extrem de important. Eu sper ca în câteva luni de zile să putem semna acest contract. De la momentul respectiv, să numărăm cei trei ani de zile de la care o să avem prima corvetă și șapte ani de zile în care toată capabilitatea ar trebui să fie operațională”, a declarat Gabriel Leș.

Ministerul Apărării Naționale a fost prezent, vineri, la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” din Constanța, cu ocazia ceremoniei de absolvire a studenților promoției 2019 „Nicolae Bălcescu – 200″.

La începutul lunii, Damen a înaintat o plângere la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) luând în considerare un litigiu inițiat anterior de Fincantieri și a sesizat Tribunalul București pentru multiple nereguli care au afectat rezultatul Programului de înzestrare „Corvetă multifuncțională”.

Compania informa că decizia vine ca urmare a faptului că toate părțile implicate în licitație, inclusiv autoritatea contractantă, au ridicat multiple aspecte de legalitate și de încălcare a confidențialității, unele dintre ele fiind invocate ca temei pentru suspendarea procedurii în trecut, chiar de către Ministerul ApărăriinNaționale.

În loc să fie suspendată licitația până la momentul la care ar fi fost încheiate toate anchetele privind modul în care s-a derulat programul de înzestrare, licitația ridică și mai multe suspiciuni, incertitudini și controverse care au impact asupra reputației României și asupra programelor de achiziții publice atât în țară cât și în străinătate, arăta Damen.

Compania spunea că autoritățile nu au reușit să clarifice definitiv aceste preocupări, ducând de asemenea la întrebări de natură etică cu privire la licitație.

Ministerul Apărării a anunțat că oferta câștigătoare a contractului de achiziție a corvetelor mulltifuncționale a fost cea depusă de asocierea dintre Naval Group și Santierul Naval Constanța, iar în același contract este efectuată și modernizarea fregatelor MApN. Ministerul a primit oferte, în cadrul acestei licitații, din partea companiei olandeze Damen, a firmei italiene Fincantieri și a Grupului Naval din Franța. Licitația a fost întârziată după ce procedura de achiziție a corvetelor multifuncționale a fost suspendată în ianuarie de către Ministerul Apărării Naționale după ce Șantierul Naval Constanța a acționat în instanță Guvernul și MApN, cerând anularea licitației privind programul de înzestrare cu corvete multifuncționale. Apoi Departamentul pentru Armamente a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, pentru „suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unul dintre polițiștii care i-au prins pe suspecții crimei din Vaslui este Marian Godină. Cum...
O turistă și-a luat o felie de pizza într-un restaurant din Mamaia, dar a fost...
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
O grădină din Teleorman, plină cu palmieri, face furori pe internet. "Mulți nu cred că...
Mega-scandal la 'Insula Iubirii'! Dezvăluiri terifiante despre Cornel: 'O bătea golănește pe Ada!' 😲 ⤵️
Cerința CIUDATĂ a lui Shannen înainte de a muri. Pe cine nu dorește la funeralii...
Afacerea cu care o familie de sibieni a dat lovitura. Totul a plecat de la...
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în...
Medicii au CONFIRMAT! Ce se intampla cu Joe Biden in aceste momente
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Este legal să treci pe roșu pentru a face loc ambulanței sau pompierilor? Ce spune...
Germania va reduce ajutorul militar pentru Ucraina în 2025, în ciuda posibilităţii ca Trump să...
50.000 de oameni AU DISPĂRUT peste noapte! Ce s-a întâmplat?
Pensionarii care vor PLĂTI MAI MULT. A intrat în vigoare la 1 iulie
Motoarele cu ardere internă ar putea să fie acceptate în viitor. Decizia Uniunii Europene
Oana Roman i-a deschis proces penal fostului soț, acuzându-l de abandon de familie. Ce a...
„Ne-am potolit cu furatul” Reciclarea PET-urilor a devenit o afacere profitabilă! Cât câștigă românii pe...
Cristina Cioran, destăinuiri cu lacrimi în ochi despre momentul în care și-a adus pe lume...
FOTO şi VIDEO EXCLUSIV! Distracție la cote maxime în prima seară a festivalului Electric Castle...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Am mers, recent, într-un magazin unde scria că e deschis 24...
(P) Descoperă cele mai bune restaurante din cazinouri