GÂNDUL LIVE. Claudiu Catana, președintele TLDE, copreședinte ALDE București: „Din punctul meu de vedere va fi o moțiune de cenzură” / ALDE merge singur în scrutinul pentru alegerile locale

Publicat: 29/06/2020, 13:06
Actualizat: 29/06/2020, 14:51

Claudiu Catana, președintele TLDE, copreședinte ALDE București, a declarat, la GÂNDUL LIVE, că guvernul Orban va fi vizat, cu siguranță, de o moțiune de cenzură, pentru modul în care a administrat țara în perioada pandemiei de coronavirus.

„Am discutat despre acest subiect încă de la începutul pandemiei. Am spus că trebuie să separăm bolnavii de Covid față de ceilalți bolnavi. Ar trebui să se facă spitale tip Covid, în săli polivalente, terenuri de sport, iar cei care au simptome să meargă acolo, astfel încât să rămână accesul în spitale pentru bolnavii cu alte boli. Acolo pot fi tratați doar bolnavii cu Covid.

„Motive pentru o moțiune sunt suficiente!”

Din punctul nostru de vedere, măsura trebuia luată mai din timp. Cel mai probabil lucrurile se vor sfârși printr-o moțiune de cenzură. Încă nu avem un plan de relansare economică, avem acel Făt Frumos, IMM Invest, o idee bună, dar inaplicabilă, acolo au acces doar companiile bancabile.

Motive pentru o moțiune de cenzură sunt suficiente. După această stare de alertă va fi o moțiune de cenzură și șansele foarte mari sunt să treacă.

Catana: Nu s-a implementat soluții

Soluții nu s-au luat. IMM Invest și șomajul tehnic nu sunt suficiente. E foarte simplu. Nu inventăm apa caldă. Ne putem uita la celelalte țări europene. Vă spun trei chestiuni prioritare:

– Statul, guvernul să investească mult mai mult în lucrări publice, infrastructură, dar și în alte domenii – turismul
– Un sprijin urgent pentru IMM-uri, care au probleme foarte mari.
– Multe alte măsuri pentru a sprijini economia românească și de ce nu o măsură obligatorie: majorarea pensiilor conform legilor din Parlament. Tot în economie se întorc banii și ajută foarte mult la susținerea economiei. Înseamnă un efort susținut.

Am văzut că Florin Cîțu se uită doar la partea de cheltuieli, nu și la venituri. Dacă ne uităm doar la cheltuieli, nu facem nimic. Trebuie să ne uităm și la venituri, pentru a crește veniturile și colectările la bugetul de stat.

Cazinourile, deschise. Restaurantele, închise. Care e diferența?

Din punctul meu de vedere ar trebui să fie acești bani pentru alocații și pensii. Ministrul de Finanțe nu oferă însă o soluție foarte clară. Un ministru spune ceva, altul altceva și pași importanți în România s-au pierdut, pentru a reporni economia. O întârziere foarte mare pe deschiderea teraselor. În alte situații s-au luat măsurile respective, cum ar fi cazinourile, jocurile de noroc s-au deschis și nu s-au deschis restaurantele , care sunt tot în spații închise. Care e diferența?

Clar trebuiesc redeschise școlile, am spus public acest lucru, ar trebui să existe o discuție în Parlament, deși Guvernul este subordonat Parlamentului, pe tema deschiderii școlilor. Cei de la Ministerul Educației pregătesc noi măsuri, dar ar trebui o consultare cu Parlamentul, asociațiile de părinți și autoritățile locale pentru a deschide școlile. Am văzut deja câteva eșecuri, învățământul în online, o măsură foarte bună, dar nu toți copiii au acces la acesta.

Moțiunea de cenzură, foarte posibilă. ALDE merge singur în scrutinul pentru locale

O chestiune importantă despre creșterea numărului de îmbolnăviri și relaxare prea devreme: reguli făcute ca să fie încălcate chiar de cei care le-au făcut. Un exemplu negativ, când lideri marcanți PNL încalcă aceste reguli: petreceri ale liderilor PNL, ședințe cu peste 100 de oameni în spații închise.

A doua chestiune: vă mai aduceți aminte de cele 3 zile fără reglementări? Din cauză că au întârziat foarte mult, privind starea de alertă, fiecare a făcut ce l-a tăiat capul…

Din punctul meu de vedere va fi o moțiune de cenzură, pe 27 sept vor avea loc alegeri locale și în noi-decembrie alegeri parlamentare. ALDE e pregătit pentru alegerile locale, avem candidați foarte buni. ALDE merge singur în scrutinul pentru locale”, a declarat Claudiu Catana la GÂNDUL LIVE.

O tânără speranţă a ţării în sport întreţine relaţii intime pentru bani: "Când i-am spus...
Cristina Cioran, anunț cu lacrimi în ochi! A fost la spital să își vadă fetița...
FOTO. Anna Lesko, apariție interzisă cardiacilor! S-a văzut trupul perfect lucrat prin body
Băuturile și alimentele care te fac să transpiri abundent. Evită-le
Nu s-a ales doar cu premiul și trofeul Survivor România 2021, ci și cu un...
Simona Halep sare în apărarea lui Simone Biles, după valul de critici la adresa gimnastei:...
Meteorologii anunță că ne vom confrunta cu noi recorduri de temperatură. Fenomenul îngrijorător ce va...
Cartea de identitate electronică, emisă de azi în România
Avertizarea ISU: Dacă ai așa ceva în mașină, mergi ACUM și scoate-l! Este pericol mare
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Cauzele caniculei care dă bătăi de cap europenilor. Cât mai durează temperaturile de peste 40...
Cristina Cioran, anunț cu lacrimi în ochi! A fost la spital să își vadă fetița...
O TÂNĂRĂ care a mers la bazin cu un costum prea DEOCHEAT a avut parte...
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
Horoscop 3 august 2021. Zodia care trebuie să facă schimbări majore pentru bani
Și-a luat fetița în brațe și a simțit un miros familiar. A dus-o la spital,...
Horoscop august 2021. Schimbări majore în viața sentimentală pentru aceste zodii. Ce ne spun astrele?
Lovitură pentru cei care au cont la bancă! Poți rămâne fără banii de pe card...
Laura Dincă a dezvăluit tot. De ce s-a despărțit de Cristian Boureanu
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Povestea unui brand legendar, pe care mulţi îl asociază cu pasta de dinţi. Ce produs...