GÂNDUL LIVE. Cum a început concediul în Grecia pentru doi jurnaliști. Valentina Pufulescu: „Rămâneam fără benzină, mi-a fost frică” / Cristi Mărgărit: „Am fost testat, se pare că sunt negativ”

Redactor:
Silviu Bănilă
GÂNDUL LIVE. Cum a început concediul în Grecia pentru doi jurnaliști. Valentina Pufulescu: „Rămâneam fără benzină, mi-a fost frică” / Cristi Mărgărit: „Am fost testat, se pare că sunt negativ”

Doi jurnaliști au vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre experiența drumului până în Grecia, marcată de coșmarul unei cozi interminabile la Kulata, în Bulgaria.

Valentina Pufulescu: „Am crezut că o să rămân fără benzină… Erau oameni cu copii mici”

„Am făcut pe drum 14 ore, de la 8 dimineața, am ajuns în Salonic la 22 fără un sfert. Am avut mâncare, apă, plinul făcut, am fi mers șnur, dar am stat 4 ore la Kulata. S-a întâmplat ceva după 4 ore, după intervenția mea la RomaniaTv, unde lucrez, au dat drumul la mașini. Nici nu s-au mai uitat la documente.

Coada a fost mare pentru că sistemele lor de recunoaștere nu funcționau pentru toate telefoanele mobile. Pe unii turiști i-au trimis înapoi. A mai fost o problemă cu testarea, deși oficial autoritățile române și elene au anunțat că testarea este aleatorie, s-a întâmplat contrariul. Au fost testați 100% dintre români.

În Kulata au fost testați foarte mulți români. A fost un aflux foarte mare, am stat 4 luni în casă, în momentul în care grecii spun că deschid granițele, este evident că toată lumea vrea libertate.

Am întâlnit o echipă de poliție, erau greci, bulgari, i-am întrebat dacă au informații despre ce se întâmplă la vamă, din cauza codurilor QR, dar au refuzat să dea orice informație, pur și simplu stăteau acolo, înarmați, 4-5 pe mașină. Nu au dat nicio informație. În cozile de acum erau familii întregi, stăteau cu copii mici într-un soare cumplit.

Nu aveam magazine, eu personal rămâneam fără benzină, mi-a fost frică, am oprit motorul, erau 40 de grade acolo. Nu știu cum s-au descurcat familiile cu acei copiii mici. Erau foarte multe mașini. Aveau motorul oprit. Mi-a fost milă de ei.

Foarte, foarte aproape de granița cu grecii au apărut primele benzinării. Dar deja petrecusem 3,5 ore. După ora 20 ne-au lăsat să trecem masiv, nici măcar pașapoartele nu le-au mai verificat, pe prietenul meu nici măcar nu au vrut să-l vadă.

Eu primisem niște informații ieri. Am înțeles că există o normă de teste, pe Rhodos, numărul e de 600 de teste.

Este relaxare în Grecia. Este aproape ca și cum nu ar fi fost criza coronavirusului. Foarte puțini ospătari poartă măști și era ca înainte. Este relaxare totală, atmosfera grecească, muzică. Există dezinfectant peste tot. O să văd astăzi, urmează să plec spre feribot, nu se poate urca fără mănuși și fără măști”, a declarat Valentina Pufulescu la Gândul Live.

Cristi Mărgărit: „Testul pentru Covid-19 este unul superficial”

„Am fost testat. Am ajuns pe 1 iulie, undeva spre seară. Am avut norocul să fiu testat, au trecut cele 24 de ore, se pare că sunt negativ, din moment ce nu am fost contactat. Testul este unul superficial, doar din gât. Nu știu ce fidelitate are, e o măsură de siguranță a grecilor.

Ieri a fost mult mai rău decât pe 1. Drumurile laterale sunt excluse, este poliție peste tot. Am văzut acolo și mașini de Serbia, Bulgaria, Belgrad. Părea să fie mai degrabă ceva organizat acolo pe loc. Până la urmă este bine că se testează. Am înțeles că au fost foarte puțini români testați.

Grecii sunt destul de relaxați, proprietarul mi-a întins mâna la pensiune, am întins și eu mâna, a venit complet natural. În Salonic, la hotelurile mari, toți oamenii sunt protejați cu mănuși și mască. În alte locuri există o mască agățată de ochelarii de soare, nepurtată corect. Ultravioletele omoară însă virusul, dar trebuie să păstrăm toate măsurile de prevenție.

Pentru cei care călătoresc: plinul la mașină făcut, apă, mâncare, surprize pot fi multe, trebuie să fii pregătit temeinic”, a declarat Cristi Mărgărit la GÂNDUL LIVE.

Inchide