DEMERS. Bogdan Aurescu, apel la autoritățile elene pentru reducerea timpului de așteptare pentru români la intrarea în Grecia

DEMERS. Bogdan Aurescu, apel la autoritățile elene pentru reducerea timpului de așteptare pentru români la intrarea în Grecia
Românii care merg în vacanță în Grecia au un singur punct de acces rutier și trebuie să completeze un formular electronic / FOTO: Pexels
Publicat: 02/07/2020, 15:11

După ce turiștii români au fost nevoiți să aștepte la singurul punct de acces rutier de la granița bulgaro-elenă, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, l-a contactat pe omologul elen pentru găsirea unor soluții de fluidizare a traficului.

Mulți români care au vrut să intre în Grecia pe cale terestră au avut de așteptat la grontiera bulgaro – elenă, dat fiind că, de ieri, 1 iulie și până în data de 15 iunie, este deschis un singur punct de acces rutier pentru călătoriile neesențiale, parte a măsurilor autorităților elene pentru gestionarea situației epidemiologice. În acest sens, românii, indiferent de calea de intrare în Grecia, trebuie să completeze și să prezinte la graniță un formular electronic, prin intermediul căruia să poată fi asigurată evidența electronică a celor care călătoresc în această țară, și pot fi testați aleatoriu pentru COVID-19.

Aurescu a sugerat deschiderea și a altor puncte de frontieră

„În contextul întârzierilor înregistrate la punctul de frontieră dintre Bulgaria și Republica Elenă (Kulata – Promachonas), odată cu instituirea, la 1 iulie, a noilor reguli privind intrarea cetățenilor străini în Republica Elenă, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut o convorbire telefonică cu omologul elen, Nikos Dendias, căruia i-a prezentat situația cu care se confruntă cetățenii români aflați în tranzit către Grecia, făcând apel la identificarea unor soluții pentru reducerea timpului de așteptare și evitarea aglomerării autoturismelor în acest punct de frontieră și sugerând deschiderea și altor puncte de frontieră, având în vedere demararea sezonului turistic”, se arată în precizările transmise, joi, de Ministerul Afacerilor Externe.

Potrivit MAE; în context, Bogdan Aurescu a menționat ponderea importantă a turiștilor români în Grecia și necesitatea asigurării condițiilor optime pentru ca aceștia să poată ajunge în cele mai bune condiții la locul de petrecere a vacanței.

Conform comunicatului transmis, Ministerul Afacerilor Externe a întreprins, de asemenea, de urgență demersuri pe lângă Ministerul de externe elen, atât prin intermediul Ambasadei României la Atena, cât și pe lângă Ambasada Greciei la București, solicitând autorităților elene identificarea rapidă a unor soluții care să permită fluidizarea traficului în punctul de frontieră Kulata – Promachonas.

Partea elenă a transmis că are în atenție situația creată la frontieră și că acționează pentru identificarea de soluții pentru fluidizarea circulației, inclusiv prin stabilirea de controale comune cu autoritățile bulgare. O primă măsură deja luată este crearea unui flux separat pentru autoturismele înmatriculate în statele membre UE, a transmis MAE.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe precizează că, din dispoziția ministrului afacerilor externe, un reprezentant al Consulatului General al României la Salonic se află la punctul de trecere a frontierei Kulata – Promachonas pentru a acorda asistență cetățenilor români.

Autoritățile elene competente pot modifica fără preaviz condițiile de intrare în țară

Ministerul Afacerilor Externe precizează că va continua să urmărească îndeaproape evoluțiile cu privire la tranzitul cetățenilor români, dar atrage atenția că regulile pot fi modificate de autoritățile elene fără preaviz.

„Având în vedere debutul sezonului turistic, precum și situația excepțională generată de pandemia COVID-19, MAE accentuează importanța informării temeinice, anterior deplasării în străinătate și a verificării cu atenție a informațiilor postate pe site-ul MAE privind sfaturile și alertele de călătorie, precum și a informațiilor de interes publicate pe paginile de internet ale misiunilor diplomatice și ale oficiilor consulare ale României în străinătate. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe menționează că autoritățile elene competente pot modifica fără preaviz condițiile de intrare pe teritoriul național, în funcție de numărul de noi cazuri de COVID-19 ce vor fi înregistrate pe parcurs”, a transmis MAE.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena +302106774035 și Consulatului General al României de la Salonic +302310340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție şi telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă +306978996222 și al Consulatului General al României de la Salonic +306946049076.

Ministerul Afacerilor Externe  recomandă consultarea paginilor de internet http://atena.mae.ro, http://salonic.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro, www.mae.ro şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță”, care oferă informații şi sfaturi de călătorie.

Turiștii români, testați pentru COVID-19

Unii dintre românii care au așteptat mai mult decât în mod normal la graniță au ajuns cu un autocar joi dimineata la punctul de trecere al frontierei Kulata – Promachonas, în drum spre Thassos, potrivit reprezentanților unui turoperator din România.

Turiștii au trecut granița terestră fără a fi testați, spre deosebire de alți aproximativ 200 de români, veniți în Creta de la București și Cluj și care au testați pentru COVID-19 pe Aeroportul Heraklion.

Până în prezent nu există date oficiale din partea autorităților elene privind numărul total al românilor testați la intrarea în țară.

„Ieri dimineață am primit o informare oficială că niciun român nu a fost testat, pentru că românii nu se încadrează în clasa de risc. Este posibil să apară situații punctuale, în funcție de ce trec turiștii în formularul de localizare a pasagerilor. Dacă din declarație rezultă că au fost într-o țară cu zonă de risc, este posibil să fie testați”, a declarat Dumitru Luca, noul președinte al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România (ANAT).

„Dar nu cred că trebuie să se sperie turiștii români, e un test simplu, gratuit, trebuie doar să stea la locul de destinație trecut în declarație. Per ansamblu, sunt măsuri luate spre binele lor”, a subliniat Dumitru Luca.

Potrivit estimărilor președintelui ANAT, în această perioadă ar putea fi în Grecia câteva mii de turiști români, însă numărul lor nu poate fi stabilit cu precizie, din moment ce mulți pleacă pe cont propriu și nu există un sistem de evidență.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
A murit de 8 ori! Bărbatul care i-a șocat pe medici!
Gestul controversat făcut de judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu în fața jurnaliștilor. Ancuța Ioana...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
DECIZIE FINALĂ pentru milioane de șoferi din ROMÂNIA. Tocmai s-a stabilit că este obligatoriu
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom