GÂNDUL LIVE. Eugen Iancu, președintele Asociației Colectiv: „Noi nu căutăm țapi ispășitori. Ne dorim să învățăm ceva dintr-o tragedie în care au murit 64 de copii”

Publicat: 10/06/2020, 12:17
Actualizat: 10/06/2020, 15:09

Eugen Iancu, tatăl lui Alexandru Iancu, unul dintre tinerii morți în incendiul de la Colectiv, a vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre caz, la aproape cinci ani de la producerea tragediei.

„Sunt patru ani jumătate, mai avem un pic și facem cinci ani de la Colectiv. Noi nu căutăm țapi ispășitori. Ne dorim ca în urma unei tragedii în care au murit 64 de oameni să învățăm ceva. Dacă ascundem greșelile, nu învățăm nimic.

Eu nu am văzut încă un exercițiu cu evacuarea unui mall la ore de vârf, suntem într-o zonă în care oricând putem avea un cutremur major. Nu facem asemenea exerciții.

Mă tem că este destul de târziu. Eu am vorbit cu unii pompieri atunci, mulți erau șocați, ar fi avut mare nevoie de psiholog, nu dormeau nopțile, după 2-3 luni. Au încercat să uite, ca și noi, să închidem în sertar. Chiar dacă am avut 3 luni de pandemie, pompierii trebuiau anchetați de mult.

Statul trage de timp. Orice accident în care moare un om cineva trebuie să poarte vina, pentru că nu s-a luat nicio măsură”, a declarat Eugen Iancu, care este și președintele Asociației Colectiv,  la GÂNDUL LIVE.

Eugen Iancu, președintele Asociației Colectiv: „Sunt mulți oameni de neatins în România. Ei nu sunt pedepsiți, chiar dacă au dosare”

Eugen Iancu, președintele Asociației Colectiv GTC, spune că pedepsele date în dosarul Colectiv sunt mult prea mici, iar cei care ar trebui să plătească de fapt sunt „oameni de neatins”, care știu că nu vor păți nimic. Nu s-a schimbat aproape nimic în cei cinci ani de la tragedia Colectiv, a spus Iancu într-o intervenție telefonică la Gândul LIVE.

„Când l-am văzut la spital pe Alexandru, am simțit că e mort. Copilul meu era pierdut”

„Când am intrat în salon și l-am văzut pe Alexandru, am simțit că e mort. Copilul meu era pierdut”. Ochii lui Eugen Iancu se umplu de lacrimi. Alexandru, fiul său, era în Colectiv în acea noapte de vineri, 30 octombrie 2015. Și-a sunat părinții, aflați departe, în Anglia, în timp ce clubul ardea și a vorbit cu ei la telefon până a ieșit afară. Și după ce a ajuns la spital. De trei ori, în total, în acea noapte. „El încerca să transmită că totul e destul de bine. În realitate nu era așa pentru că ce nu știam noi atunci era că, el intrând în spital, a intrat de fapt în locul care îi va aduce moartea”. Pe 21 noiembrie, lupta lui Alexandru Iancu, 22 de ani, absolvent de ASE și muzician, s-a încheiat la Spitalul „Sf. Ioan”. Bacteriile au fost mai puternice decât focul. A fost cel de-al 59-lea tânăr care a murit în urma incendiului din Colectiv. „Mă învinovățesc pentru faptul că nu am dărâmat spitalele și pentru că nu i-am luat pe Bănicioiu și pe Arafat să-i dau cu capul de pereți și să le spun: „Mutați-i pe ăștia afară!”. Nu m-am gândit nicio secundă atunci că acest sistem este mult mai bolnav decât bănuiam eu”, spune acum Eugen Iancu, care a rămas în România să lupte cu un sistem căruia fiului său nu i-a dat nicio șansă. La un an de la tragedia din Colectiv, Gândul vă prezintă, în următoarele zile, o radiografie vie a fenomenului care a schimbat România: mărturii ale supraviețuitorilor și ale părinților tinerilor plecați prea repede dintre noi, destine mutilate, întrebări fără răspuns, revoltă, vinovați. De asemenea, duminică, în ziua în care se împlinește un an de la Colectiv, Gândul va difuza un film-document care va prezenta realitatea dramatică a unei Românii care nu va mai fi niciodată la fel”, declara Eugen Iancu în 2016.

O tânără speranţă a ţării în sport întreţine relaţii intime pentru bani: "Când i-am spus...
Cristina Cioran, anunț cu lacrimi în ochi! A fost la spital să își vadă fetița...
FOTO. Anna Lesko, apariție interzisă cardiacilor! S-a văzut trupul perfect lucrat prin body
Băuturile și alimentele care te fac să transpiri abundent. Evită-le
Nu s-a ales doar cu premiul și trofeul Survivor România 2021, ci și cu un...
Simona Halep sare în apărarea lui Simone Biles, după valul de critici la adresa gimnastei:...
Meteorologii anunță că ne vom confrunta cu noi recorduri de temperatură. Fenomenul îngrijorător ce va...
Cartea de identitate electronică, emisă de azi în România
Avertizarea ISU: Dacă ai așa ceva în mașină, mergi ACUM și scoate-l! Este pericol mare
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Cauzele caniculei care dă bătăi de cap europenilor. Cât mai durează temperaturile de peste 40...
Cristina Cioran, anunț cu lacrimi în ochi! A fost la spital să își vadă fetița...
O TÂNĂRĂ care a mers la bazin cu un costum prea DEOCHEAT a avut parte...
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
Horoscop 3 august 2021. Zodia care trebuie să facă schimbări majore pentru bani
Și-a luat fetița în brațe și a simțit un miros familiar. A dus-o la spital,...
Horoscop august 2021. Schimbări majore în viața sentimentală pentru aceste zodii. Ce ne spun astrele?
Lovitură pentru cei care au cont la bancă! Poți rămâne fără banii de pe card...
Laura Dincă a dezvăluit tot. De ce s-a despărțit de Cristian Boureanu
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Povestea unui brand legendar, pe care mulţi îl asociază cu pasta de dinţi. Ce produs...