GÂNDUL LIVE. Gabriela Firea, despre măsurile de prevenție în hipermarketuri: Sunt decizii aberante! La noi nu s-au luat măsurile necesare care ar fi redus impactul coronavirusului în municipiul București – VIDEO

Publicat: 11/12/2020, 15:08
Actualizat: 11/12/2020, 18:34

Gabriela Firea, fostul primar al Capitalei, a susținut în cadrul ediției de vineri, 11 decembrie, a emisiunii GÂNDUL LIVE, că măsurile de prevenție care au fost discutate de prefectul Capitalei, Traian Berceanu, cu primarul orașului, Nicușor Dan, în cadrul ședinței invocate de cel din urmă, sunt unele „aberante”.

Prefectul Capitalei, primarul Bucureștiului și reprezentanții hipermarketurilor au stabilit în cadrul unei ședințe care a avut loc vineri, începând cu ora 11:00, măsurile de prevenție care urmează să fie implementare în hipermarketuri. Printre măsurile discutate s-au numărat: limitarea glomerației, elminarea coșurilor de mână și reducerea numărului de cărucioare în magazine, precum și intensificare controalelor cu privire la respectarea măsurilor. Gabriela Firea, fostul primar al Bucureștiului, le consideră „aberante”.

Firea, despre măsurile discutate de Nicușor Dan și Traian Berbeceanu: „Sunt aberante!”

„Sunt decizii aberante, care nu au nici o legătură cu tot ceea ce înseamnă măsură luată din martie și până acum în țările civilizate, europene. Din păcate, și nu o spun din cauza faptului că suntem în formațiuni politice diferite, domnul Berbeceanu este recomandat de către PNL, ci pentru că citim tot ceea ce se întâmplă în lume și facem o comparație obiectivă, spun eu, deci nu cu un caracter politic. La noi nu s-au luat măsurile necesare care ar fi redus impactul coronavirusului în municipiul București”, a declarat Gabriela Firea.

De asemenea,fostul primar al Capitalei a explicat car esunt măsurile eficiente împotriva răspândirii SARS-CoV-2 în viziunea sa.

Ce măsuri împotriva răspândirii SARS-CoV-2 ar lua Gabriela Firea

„În primul rând, testarea extinsă, pe care am propus-o și pe care am pregătit-o iar la această oră sunt atât aparatele de testarea RT-PCR, extractoarele, un număr mare de teste, personal foarte bine calificat. Tot programul pregătit de mine și echipa mea de la ASSMB nu este folosit în acest moment. Acesta ar trebui să fie aplicat și nu să mergem la lucruri derizorii, realmente, și anume, coșurile de la supermarket.

Aceasta era măsura administrativă, corectă (n.r. dezinfectarea coșurilor de cumpărături după fiecare utilizare). În acest moment deja ne-am obișnuit cu toții cu măsurile de igienă sanitară, cu precauțiile, și eu nu cred că mai este vreo persoană în acest moment care după ce a pus mâna pe mânerul de la coșul supermarketului să pună direct la nas sau la gură. De fapt aceasta este problema – să ne ferim să atingem mâna posibil contaminată de gură sau nas, nu dacă am atins un produs. Pentru că pe urmă ne spălăm, ne dezinfectăm și nu ducem mâna către față, către nas, gură și ochi. Aceasta este de fapt problema.

Și, în plus față de testare, noi mergem la măsuri pe care le aruncăm către populație și care nu au un impact extraordinar, sunt chiar ridicole, puerile. În prezent suntem singura țară care mergem pe programul care s-a stabilit în luna martie și anume această clasificare între spitale COVID și spitale non-COVID și de aceea apar situații în care se spune că nu mai sunt locuri în spitale, că nu mai sunt paturi la ATI, să sistemul de sănătate este aproape de colaps. În acest moment, în Uniunea Europeană, în orice spital mergi, poți fi tratat și de COVID și de alte afecțiuni acute sau cronice. Noi am rămas încremeniți în acest proiect din luna martie când a fost o decizie corectă să se clasifice de o asemenea manieră spitalele pentru că nu erau suficiente materiale sanitare, materiale de protecție, nu erau fluxuri realizate, circuite coresnzătoare pentru protecția pacienților și a personalului medical, nu erau zone de triaj. Acum avem toate aceste lucruri organizate, cel puțin pentru municipiul București, știu ce am lăsat la Primăria și la spitale. Și repet, aceste lucruri trebuie aplicate, care dau rezultate concrete – testarea, deschiderea tuturor spitalelor, de asemenea, aplicarea programului care a fost blocat în acest moment, pentru convingerea a cât mai multor bolnavi care s-au vindecat de COVID și au dezvoltat anticorpi să doneze plasmă, bineînțeles, din motive umanitare, dar și o susținere cu acele tichete pentru medicamente și alimente este bine-venită pentru a-și reveni mai ușor după actul de donare”, a explicat fostul primar al Capitalei.

ŞOC! A rămas GOALĂ la petrecerea fiului, ţinuta a cedat! Doamna naţiunii, foto interzis minorilor
Marcela Fota, tragedie multiplă: 'A murit şi el
FOTO. Cum arată azi Simona Sensual, asistenta TV care a luat-o pe calea bisericii și...
Procedura cosmetică comună care a desfigurat-o permanent pe Linda Evangelista. Cum arată acum fostul model
Loredana Groza și Andrei Boncea divorțază după 22 de ani? Ce spune renumitul producător despre...
De unde are Emma Răducanu cicatricea urâtă de pe picior!
Revine carantina de noapte din acest weekend! Marele oraş afectat de restricţie
Măsuri adoptate de CMBSU după ce Capitala a trecut de incidenţa 3 la mie. Mai...
Dieselgate 2.0: Se anunță mari probleme pentru Volkswagen și motorul Diesel
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Țara care elimină complet restricțiile împotriva COVID. „Este timpul să ne întoarcem la o viață...
Marcela Fota, tragedie multiplă: 'A murit şi el
Purtăm genele unui strămoș NECUNOSCUT, dar asta nu e cel mai ȘOCANT. O descoperire contrazice...
NEWS ALERT! Irinel Columbeanu, în stare SEVERĂ la spital! A ajuns cu salvarea, detalii de...
Unde poți încerca preparate pe bază de carne din porc artificial, din toamna asta
ELEV bătut cu BESTIALITATE, la LICEUL SPORTIV din CONSTANŢA
Kelly din „Familia Bundy” a fost cu Brad Pitt în tinerețe. „Țeapa” pe care i-a...
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost GĂSIT SPÂNZURAT. Primele informații
Klaus Iohannis e în stare de ȘOC! Ce i se pregătește președintelui României. Se întâmplă...
Un actor legendar din România a părăsit scena. Explicații surprinzătoare
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...