GÂNDUL LIVE. Valeria Herdea, medic: „Dacă reușim să protejăm 60-70% din populație prin vaccinare, reușim practic să controlăm această pandemie”

Publicat: 18/03/2021, 19:04
Actualizat: 06/04/2021, 14:17

Agenția Europeană a Medicamentului a stabilit că vaccinul AstraZeneca este sigur și eficient. Subiectul a fost dezbătut și în ediția de joi a emisiunii Gândul Live, unde medicul Valeria Herdea a declarat că „dacă reușim să protejăm 60-70% din populație prin vaccinare, reușim practic să controlăm această pandemie”.

Valeria Herdea, medic: „Dacă reușim să protejăm 60-70% din populație prin vaccinare, reușim practic să controlăm această pandemie”

Peste 33.000 de români și-au anulat programările cu AstraZeneca după ce s-a comunicat riscul trombozelor la unii pacienți. După analiza și discuția cu specialiștii, Agenția Europeană a Medicamentului a stabilit că vaccinul AstraZeneca este sigur și eficient.

Într-o intervenție la Gândul Live, Valeria Herdea, medic de familie, a afirmat că analiza pe care a făcut-o Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind vaccinarea Covid-19 a fost o analiză foarte serioasă și responsabilă, în care s-au analizat în primul rând evidențele științifice.

„Trăim de un an și patru luni într-o perioadă pandemică. Este o experiență care probabil că se întâmplă o dată în viață și nimeni nu își dorește să se repete. Este un an greu, un an în care am pierdut oameni, în care ni s-au îmbolnăvit prieteni, pacienți, am pierdut oameni foarte apropiați. Constatăm că în acest an am avut bucuria de a vedea că avem vaccinul și că putem merge înainte și putem controla boala. A venit acest moment de cumpănă în care a trebuit să decidem ce să facem. România a fost ca o insulă, pentru că foarte multe țări din jurul nostru au decis oprirea temporară a vaccinării. Analiza pe care a făcut-o Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind vaccinarea Covid-19 a fost o analiză foarte serioasă și responsabilă, în care s-au analizat în primul rând evidențele științifice. Nu a fost o decizie ușoară, pentru ca primul lucru pe care îl punem în balanță este siguranța pacientului. Presiunea este uriașă pentru toți cei care lucrează în acest domeniu”, a spus medicul.

„Pacienții au pus întrebări și noi le-am fost alături”

Medicul a mai spus că după nelămuririle care au planat în jurul vaccinării cu serul AstraZeneca, oamenii au avut foarte multe întrebări pentru cadrele medicale.

„Pacienții au pus întrebări și noi le-am fost alături așa cum am fost de la începutul pandemiei și campaniei de comunicare. Ceea ce este important să știm din toate lucrurile acestea: Există un risc în populație, acolo unde există pacienți cu comorbidități, boli precum hipertensiune, dizlipidemie, diabet, obezitate, etc… Acești pacienți pot dezvolta boli cu bază tromboembolică. Ne gândim că tot ceea ce s-a întâmplat în acestă perioadă sunt coincidențe triste, dar trebuie să ne gândim dacă există legătură cu vaccinul sau nu. Ei bine, s-a dovedit că această legătură nu există, din punct de vedere științific. În consecință, decizia de a continua vaccinarea este o decizie care protejează viața pacienților noștri. Este esențial să știm că oricare dintre cele 3 vaccinuri pe care le avem în România protejează viața pacienților. Atunci când pui în balanță astfel de riscuri, te gândești în primul rând la siguranță. Dacă reușim să protejăm 60-70% din populație prin vaccinare, reușim practic să controlăm această pandemie”, a mai afirmat Valeria Herdea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase