GÂNDUL LIVE. Violeta Alexandru, ministrul Muncii, despre cazul femeii cu pensie de 15 lei: Avem probleme de ABC în sistemul de pensii, de bază și noi visăm la lucruri mărețe!

Publicat: 05/11/2020, 13:12
Actualizat: 05/11/2020, 14:32

Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre cazul revoltător al femeii cu pensie de 15 lei. Ministrul s-a implicat personal pentru a rezolva situația, dar a semnalat că va analiza toate aceste cazuri, pentru a găsi soluții.

„Nu se mai lucrează chiar așa, dar e loc de îmbunătățire. S-a lucrat în timp pe hârtie cu pixul și datele nu au fost introduse în sistem. De ce nu aducem acele date la zi?

Iată că dispar din sistem momente din viața unui om și e foarte greu să se actualizeze situația unei persoane.

Există loc de mai bine. Situația a plecat prost, pentru că datele nu au pornit spre sistem. Nu e vorba de o pensie. Soțul a fost beneficiar al legii după ce a efectuat stagiul militar între 1950-1961 și beneficiarii primesc o indemnizație pe lună, rezultă o sumă.

Suma s-a actualizat în 2016, pentru că nu s-au introdus în sistem datele de la momentul respectiv, când a venit actualizarea nu s-a făcut automat.

„Sunt maxim 1.000 de oameni în această situație…”

M-am sesizat, puteam să ignor, mie îmi vin tot felul de informații, am cerut pe cele care îmi arată disfuncționalități în sistem, nu articole cu mine în lumină pozitivă.

Am cerut să mi se răspundă în ce măsură este informația adevărată sau nu. Suntem în plin proces de evaluare. Sunt maxim 1.000 de oameni. Nu li s-a actualizat suma, sunt beneficiarii legii respective. Nu m-am rezumat doar la cazul doamnei, m-aș fi așteptat ca cei din sistem să îmi răspundă, dacă mai sunt cazuri.

Ei bine, se întâmplă. Eu încerc să îmi văd de treabă. Trebuie să mergem pe acest drum cu toții, o țară în care să se facă curățenie unde nu s-a făcut, să recuperăm niște întârzieri. E un volum mai mare acum, pentru că nu le-am făcut la timp.

Sunt chestiuni care ar trebui verificate din nou. Când văd problema, cer rezolvarea ei. Dacă se făceau la timp, nu aveam așa multe de rezolvat. Trebuie să știți că există un punct unde sunt total de acord, peste tot se muncește cu turație maximă, prin comparație cu ce s-a întâmplat în trecut, pare ceva ieșit din comun.

„Nu este vina mea că multe lucruri nu au fost rezolvate la timp”

Sunt de acord cu cei care îmi ridică diverse aspecte deranjante este că și legislația, modificările continue au perturbat angajații din sistem. Au venit încontinuu modificări, care nu erau adaptate cu softul. Tot timpul li se cere „faceți asta, pentru că s-a modificat în Parlament”.

Nu e normal. Trebuie făcut un inventar, trebuie oprită această inflație de reglementări punctuale în Legea Pensiilor, pentru că bulversează sistemul, pensionarii vor imediat modificările, e dreptul dânșilor, dar în sistem există o aglomerare generată de inflația de modificări, se simte într-o stare generală de tensiune.

Nu e vina mea că multe lucruri nu au fost rezolvate la timp. Dacă aveam scanate carnetele de muncă, după un contract care a durat ani de zile, acum nu mai trimiteam oamenii să trăiască niște drame, să caute angajatorii care au dispărut, care și-au bătut joc de arhive, de cărțile lor de muncă.

„Avem probleme de ABC, de bază și noi visăm la lucruri mărețe”

Nu putem să-i chinuim pe oameni, trebuie să găsim soluții pentru ei, s-au făcut promisiuni peste promisiuni într-un sistem care nu e pus la punct. Avem probleme de ABC, de bază și noi visăm la lucruri mărețe, dar în sistem nu am adus corecturile, bun simțul necesar pentru ca oamenii să înțeleagă ce se întâmplă.

Am o problemă cu atitudinea unor oameni din casele de pensii, care ridică tonul la pensionari, am inclusiv filmări. Unele schimbări le-am făcut, dar nu mi-a fost ușor. Am făcut în mod obiectiv. Unde nu se face treabă, i-am schimbat. Legislația e un calvar. PSD ne-a interzis însă să facem schimbări în administrație, modificând legislația – în starea de alertă nu poți să faci concedieri, mai nimic. Suntem într-un blocaj generat de PSD, interesul lor e să ne blocheze, să ne ia toate pârghiile.

Dacă ne concentram pe acest lucru, cum să fac să dau afară, nu mișcam nimic. Le-am dat semnalul că dacă îți vezi de treabă, apar rezultatele. Am vorbit despre casele de pensii care au făcut performanță. Sunt oameni care nu au fost văzuți, pentru că au promovat alții pe lângă ei, pe alte criterii”, a declarat Violeta Alexandru la GÂNDUL LIVE.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Președintele Klaus Iohannis se pensionează! Câți bani va primi liderul țării după 42 de ani...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Unde aleg românii să plece de Paște?