„Gândurile lui Cristoiu”, INTERVIUL integral: Târguielile de la Bruxelles au fost dezastruoase pentru imaginea UE. Principalul responsabil este Macron/Toată lumea are interesul ca Laura Kovesi să se ducă la Bruxelles

Publicat: 05/07/2019, 15:08

PSD-ul nu are lideri. Un lider politic și dacă se duce în autobuz conduce autobuzul. Are forță.

Ion Cristoiu: Și forța dezastrului. Vă imaginați ce impact are, stați un pic, adică niciodată în perioada post-decembristă PSD-ul n-a rămas pe dinafară.Doi, am mai urmărit un lucru foarte important, capacitatea liderilor care au vorbit de a ține în mână sala, fundamental pentru un om politic. Cu excepția lui Pleșoianu și a lui Codrin Ștefănescu toți au eșuat, toți. Pentru că e foarte important să vezi sala.

Monica Mihai: Ce vă spune asta despre Liviu Pleșoianu?

Ion Cristoiu: Nu, asta îmi spune faptul căPSD-ul nu are lideri pentru că ei trebuie să aibă lideri politici, adică lideri care vin în față, era și o sală a lor. Un lider politic și dacă se duce în autobuz conduce autobuzul. Are forță.

Monica Mihai: Are carismă, are…

Ion Cristoiu:La Pleșoianu s-a văzut a fost singur, dar și Codrin Ștefănescu, singurii lideri care au ținut în mână sala. Nu știu, au talent de orator sau s-au adresat sălii, foarte bine. E complicat, o dată am să vă explic eu mai pe larg ce înseamnă să fii prinzi sala. Dacă nu o prinzi din primul minut.

Monica Mihai: Ai pierdut-o.

Ion Cristoiu: Gata, s-a terminat, mai degrabă pleci. Gata, e greu după asta să te întorci, să te dezbraci, n-ai cum, că nu ai contact cu sala. Nu trebuie să citești, lucru fundamental.

Monica Mihai: Pe care Viorica Dăncilă îl tot face.

Ion Cristoiu: Și Ecaterina Andronescu. Și doi, trebuie să te adresezi ca și Pleșoianu…

Monica Mihai: Celor din fața ta.

Ion Cristoiu: Care cred, dar mai ales trebuie să ai un mare talent de orator, fundamentală. Sunt niște șmecherii oratoricești pe care le prinzi. Aici mi-au arătat că nu au talent.

Monica Mihai: Ce vă spune faptul că propunerea PSD pentru un nou mandat la BNR este Mugur Isărescu?

Ion Cristoiu:PSD n-au ținut cont de faptul că Mugur Isărescu nu e Mugur Isărescu e altcineva mult mai important.Acum spun invers, pentru mine că era Mugur Isărescu ori că era Isărescu Mugur, n-am nicio treabă cu BNR. Dar era limpede că opoziția… hai să luăm ce-ar fi fost dacă…

Monica Mihai: Dacă nu era susținerea…

Ion Cristoiu:Opoziția, Iohannis, strada l-ar fi sprijinit, și străinătatea, pe Mugur Isărescu, da? Nu este sigur că el cădea la vot în aceste condiții.

Monica Mihai: Dar ce s-a întâmplat că au existat senatori ai Partidului Social Democrat care în această săptămână au spus că ei nu-l vor susține pe Mugur Isărescu. Mai mult decât atât, Viorica Dăncilă trebuia să meargă la ședința senatorilor PSD, ulterior s-a aflat că nu s-a dus pentru că nu a fost invitată sau n-a aflat exact ora și data ședinței. Cum de s-au răzgândit aceștia? Adică de la ideea că nu-l susținem clar pe Mugur Isărescu, până la urmă după două zile PSD a ieșit și a spus, ba da, Mugur Isărescu este propunerea noastră. Ce negocieri au avut loc?

Ion Cristoiu: Nu, n-a avut loc nicio negociere, au ajuns la o înțelepciune la care și eu am ajuns.Repet, avem Mugur Isărescu, da, domnii respectivi care făceau mare gălăgie nu mi-au răspuns la întrebare. Am înțeles, deci nu e bun Mugur, dar lui Mugur pe cine îl opuneți? Adică…

Monica Mihai: Având în vedere că este de 30 de ani guvernatorul BNR.

Ion Cristoiu: Domnitorii Moldovei când nu voiau să plătească… marea tragedie a guvernării Dragnea, domnitorii când nu voiau să plătească tribut turcilor se aliau cu polonii, unde sunt polonii împotriva… adică nu îl mai vrei pe Mugur, da, dar îl contrapui pe, nu știu, cineva…

Monica Mihai: Un candidat pe măsură.

Liviu Dragnea a fost un nătâng.Nu știa politică, a citit prost regimul Ceaușescu.

Ion Cristoiu: Nu știu, unul care și ăla are forță și îi pui să se bată, bun. Pornești împotriva multinaționalelor, bun, dar ai în spate capitalul românesc. Dacă observați dumneavoastrăLiviu Dragnea nu avea pe nimeni. S-a certat cu toți, cu americanii, cu europenii.

Monica Mihai: Este Liviu Dragnea o victimă, spuneți?

Ion Cristoiu: Nu,a fost un nătâng. Nu știa politică, nu există, a citit prost regimul Ceaușescu. Nicolae Ceaușescu independent absolut întotdeauna, ați observat, a jucat.

Monica Mihai: Când cu o tabără, când cu cealaltă.

Ion Cristoiu:România nu-i o țară să-și poată permite să joace împotriva tuturor. Or ceea ce încearcă acum noua conducere este să stingă diferite conflicte.Spuneți-mi și mie, dacă nu se ducea Viorica Dăncilă la Ambasada Americană, da…

Monica Mihai: Ce mesaj transmitea?

Ion Cristoiu: Nu, provoca un scandal inutil, un conflict inutil. S-a dus, și? Adică… care era rezultatul? Îi toca opoziția că sunt anti-americani, cutare, cutare, cutare…

Monica Mihai: Și era o lovitură de imagine pentru PSD înainte prezidențialelor.

Ion Cristoiu: Mugur, vă dau pe Mugur, da?Mugur reprezintă în România niște interesa mari ale unor mari puteri, bun.

Monica Mihai: Și are o imagine curată, este foarte bine văzut.

Ion Cristoiu: Bine, și venea opoziția, e foarte important ce vă spun. În ultimul timp… înainte, o altă caracteristică a perioadei Dragnea care a dus la eșecul, eșecul… poate unele lucruri erau corecte ale lui Dragnea dar nu… a fost următorul lucru, dacă ați observat, hai să luăm diaspora, da? Cei de la Cotroceni și adversarii dacă ați observat, au folosit diaspora, votul din diaspora ca o posibilitate de… pe ideea că PSD nu vrea ca diaspora să voteze. Ce-au făcut ei acum? Le-a luat adversarilor tema, a zis că da diaspora, trei zile, și care e povestea? Dar ia imaginați-vă că PSD-ul se opunea acum acestor trei zile, da? Venea cu o falcă în cer și cu una în pământ Iohannis și cutare și diaspora, mai ales că în diaspora sunt și foarte mulți PSD-iști.

Monica Mihai: Mai puțini.

Ion Cristoiu: Nu, dar nu. Deciei făceau în felul următor, Iohannis și echipa lansau o chestiune, da? Și PSD-ul în loc să se apere cădea în capcană. Fără penali, ați văzut că au trecut în Constituție fără penali? Și ați văzut că USR e înnebunit, cum adică măi… adică le-a luat tema de clămpăneală, de atac.

Monica Mihai: Ceea ce e foarte înțelept din punct de vedere al strategiei politice.

Ion Cristoiu: Pentru că Dragnea, repet, dacă nu se ducea la Ambasada americană, era temă de atac?

Monica Mihai: Viorica Dăncilă, era.

Ion Cristoiu: Da, diseară PSD-ul ca de obicei antiamerican, acum s-a dus și s-a dus și Iohannis. Iar asta cu diaspora care e o prostie cu trei zile. Să vă dau un exemplu: domnul Dragnea a dus o campanie cu europarlamentare, dacă mă întreba pe mine eu îi spuneam în felul următor, eu veneam, știam povestea cu diaspora, dacă europarlamentarii noștri vor merge la Parlament și vor propune ca statele membre ale Uniunii să dea românilor câte 1000 de euro? Putea să zică Iohannis că nu e de acord?

Monica Mihai: Nu avea cum.

Ion Cristoiu:PSD a oprit tot mai multe războaie inutile, ce rost are să nu te duci la Ambasada SUA?

Monica Mihai: Și începe să se închidă temele de discuție cu care era atacat.

Ion Cristoiu: Da, dar fără să se ducă la Ambasada Rusiei, adică nu te duci la Ambasada SUA, dar te duci la aia a Chinei și te sprijină China, dar el nu se ducea la nimic.Și a doua, e foarte important ce spun eu, este luarea înainte cu temele. Vrea domnul Iohannis revizuirea Constituției, foarte frumos.

Monica Mihai: Hai să revizuim Constituția.

Ion Cristoiu:Și o revizuim și mai tare decât vrea el. Vrea domnul Iohannis vot în diaspora?

Monica Mihai: Hai să dăm trei zile la vot în diaspora.

Ion Cristoiu:Trei zile.

Monica Mihai: Și-au schimbat consilierii cei de la PSD acum.

Ion Cristoiu: Deci Iohannis nu putea să vină acum și să zică „adică cum trei zile”.

Monica Mihai: E mult trei zile.

Ion Cristoiu: Păi era mult trei zile, și atunci îi ia toate temele.

Monica Mihai: Rămâne să vedem care va fi strategia politică a PSD-ului în viitor. Până una-alta un caz care a atras atenția întregii țări și care e emoționat întreaga Românie este cazul fetiței Sorina și care urma să fie adoptată de o familie de români care era stabilită în Statele Unite și care în momentul de față situația îi este incertă pentru că în momentul de față adopția este blocată. Urmează să se stabilească în următoarele săptămâni dacă se va putea merge mai departe cu adopția, dacă nu Sorina riscă să se întoarcă într-un orfelinat pentru că nici la familia maternală, la asistentul maternal care a crescut-o până în momentul de față nu se va putea întoarce.

Ion Cristoiu: De ce Curtea Constituțională de la Chișinău a dat două decizii (…) de ce nu se poate întoarce?

Cazul Sorina: S-a produs o diversiune destul de abilă făcută de Guvern. esența conflictului este dată de o instituție a Guvernului României

Monica Mihai: Pentru că ea nu mai este asistent maternal în primul rând.

Ion Cristoiu: Păi nu-i nimic o adoptă.

Monica Mihai: Se poate în momentul de față așa cum este legea acum?

Ion Cristoiu: Se poate orice. În cazul Sorinei avem două planuri. 1. Al procuroarei care e acum mare tărăboi și celălalt plan după părerea mea mult mai important al autorității de protecție a copilului. S-a produs o diversiune destul de abilă făcută de Guvern.

Monica Mihai: Care este aceea?

Ion Cristoiu:S-a împins totul către procuroare, corect, și procurarea nu avea ce căuta să o târască pe ea, dar s-a uitat că de fapt esența conflictului este dată de o instituție a Guvernului României. Pentru că cei de la Mehedinți, în interesul copilului, nu poți să iei un copil de opt ani.

Monica Mihai: Și nu așa.

Ion Cristoiu: Nu, nu poți să-l iei. Pentru căei au dus către procuroare, lumea a uitat responsabilitatea unei instituții a guvernului. Doamna Dăncilă ne-a promis, mai țineți minte, o anchetă, a făcut până acum?

Monica Mihai: Nu există niciun rezultat concret.

Ion Cristoiu: Doi:de ce erau așa de zeloși cei de la Mehedinți să o ia de acolo?

Monica Mihai: Procurorul de caz a și explicat că s-a dus, a încercat să stea de vorbă cu părinții, că a văzut că se încing spiritele și că nu putea (…) asistentul maternal.

Ion Cristoiu: Bun, dar nu trebuia să dea în adopție un copil la opt ani, asta nu există, pentru că e ca o familie. Șise lucrează la ora actuală la legea adopției, e foarte important, care vrea să încurajeze adopția internă.

Monica Mihai: Cum ar trebui să facă chestia asta?

Ion Cristoiu: Problema adopției interne era în felul următor: erau foarte mulți oameni… Cât ia un asistent maternal?

Monica Mihai: În jur de 750 de lei.

Ion Cristoiu: Și atunci problema era că nu poți să lași asistentului maternal, dar el timp de opt ani asistentul maternal era ca o familie. Dacă lui i s-ar fi dat 700 de lei pe lună o adopta, de acord?

Legea va avea următoarele modificări: ca să susțină adoptarea pe plan intern și de familii mai puțin pricopsite, dar care poate sunt mai iubitoare de copii, se acordă o indemnizație lunară

Monica Mihai: Nu știu care este venitul minim pe care trebuie să îl aibă o familie.

Ion Cristoiu: Nu, nu, venitul minim era introdus prin faptul că…Legea va avea următoarele modificări: ca să susțină adoptarea pe plan intern și de familii mai puțin pricopsite, dar care poate sunt mai iubitoare de copii.

Monica Mihai: Cum ar trebui să susțină?

Ion Cristoiu: Păi am dat exemplul propunerii cu care eu nu sunt de acord. Spune așa:acordarea unei indemnizații lunare de 600 de lei pentru fiecare copil adoptat care se află într-una din următoarele situații: între 3 și 6 ani.

Monica Mihai: Asta va fi o încurajare.

Ion Cristoiu:O încurajare, decât asistent maternal, că nu e nicio deosebire.

Monica Mihai: Mai bine ajuți o familie care nu are posibilități financiare.

Ion Cristoiu: Este încadrat în grad de handicap ușor sau mediu, face parte dintr-un grup de doi frați adoptabili împreună. Acordarea unei indemnizații lunare de 900 de lei pentru fiecare copil care are vârsta de șapte ani.

Monica Mihai: Adică crește suma, cu cât e copilul mai mare cu atât crește suma.

Ion Cristoiu: Și în aceste condiții decât… foarte mulți asistenți maternali luau un copil căruia îi asigurau o familie pentru banii ăștia, acum pentru aceiași bani îl adopți.

Monica Mihai: Adică e în avantajul copilului.

Ion Cristoiu: Da, e în avantajul copilului. Și e foarte important așa: cuantumul indemnizației se majorează cu 25% dacă copilul adoptat este cu handicap accentuat sau grav este foarte important sau face parte dintr-un grup de trei frați adoptabili împreună. Deci dacă iei trei frați împreună pe lângă cei 900 mai iei încă 25%.

Monica Mihai: Adică e o sumă destul de rezonabilă.

Ion Cristoiu:Indemnizația se acordă, iar e important, până la dobândirea capacității depline, până la 18 ani. Sprijinul financiar poate fi acordat pe toată durata studiilor, dar fără a se depăși vârsta de 26 de ani, dacă își continuă studiile doar o dată în fiecare formă de învățământ.Când s-a înființat funcția de asistent maternal s-a spus așa: trebuie să scoatem copiii din orfelinate și să-i dăm unei familii. Numai că a venit o nebunie ei erau dați unei familii, cum a fost aia de la Baia de Aramă.

Monica Mihai: Copilul se atașa de familie.

Ion Cristoiu: Ei se ocupau, hai să spunem pentru că ei primeau niște bani, corect da?

Monica Mihai: Dar se și atașau probabil, după ani de zile în care copilul stătea cu ei.

Ion Cristoiu: Se atașau, dar primeau niște bani, dar nu puteau să-i adopte pentru că în timpul ăsta cei de la protecția copilului o dădeau unei alte familii ca acum. Acum se desființează funcția de asistent maternal…

Monica Mihai: Și se facilitează adopția.

Ion Cristoiu: Adopția, și atunci ce mi-e asistent maternal dacă tot iau niște bani? De exemplufacilități acordate: decontarea sumelor care reprezintă cheltuielile pentru asigurarea unor servicii destinate și copilului și reabilitării dacă are handicap în limita sumei de 1.500 RON pe an, declararea mai rapidă a adoptabilității copilului.

Monica Mihai: Asta este foarte important pentru că de fiecare dată procesul de adopție durează ani de zile.

Ion Cristoiu: Era o prevedere referitoarea la căutarea rudelor până la gradul IV, adică trebuia să-i cauți rudele.

Monica Mihai: Și asta complica procesul.

Ion Cristoiu: Investirea managerului de caz cu posibilitatea de a stabili adopția ca finalitate a planului (…)

Monica Mihai: Pe scurt când ar trebui să ajungă acest proiect pe masa votului?

Ion Cristoiu: Cât mai repede,decât să facem gură împotriva adopțiilor externe și a adopțiilor de către oamenii cu bani, mai degrabă facem asta. Pentru că veți găsi foarte multe familii care vor găsi în adopția unui copil un mod de a trăi, care au asistenți maternali, că de aici a venit criza în cazul de față. Mulți asistenți maternali au luat un copil, s-au atașat și încă o dată întreb: care e deosebirea între adopție și… nu e niciuna. El ia bani în continuare și are și copilul.

Monica Mihai: Și copilul e fericit.

Ion Cristoiu: Și copilul e fericit, deci ar putea să fie foarte bună, am dat o idee. Astea vor fi niște modificări pe care le știu în exclusivitate.

Aceste negocieri, târguieli, au fost dezastruoase pentru imaginea Uniunii și principalul responsabil este președintele francez Macron

Monica Mihai: Săptămâna aceasta privirea întregii lumi a fost ațintită spre Europa, acolo unde au avut loc negocieri puternice pentru numirea șefilor principalelor instituții ale Europei.

Ion Cristoiu: Târguieli.

Monica Mihai: Negocieri, jocuri de culise, cum ar spune experți în politică, a fost desemnat șeful Parlamentului European, în schimb urmează să fie votați șefii Comisiei Europene, a Consiliului European. Președintele Klaus Iohannis a participat și el la aceste negocieri, însă de la aceste negocieri noi nu știm foarte multe, care a fost poziția României, ce a cerut România, ce a obținut în urma acestor negocieri. Cum vedeți prezența lui Klaus Iohannis la aceste negocieri, ce ar fi trebuit să aducă la masa de negocieri președintele?

Ion Cristoiu: Deci înainte de toate trebuie să spunem căaceste negocieri, de târguieli, au fost dezastruoase pentru imaginea Uniunii și principalul responsabil este președintele francez Macron.

Monica Mihai: De ce?

Ion Cristoiu:Pentru că s-a creat o tradiție cu care eu sunt de acord, și a celui Spinztenkandidat. S-a spus așa candidatul grupării care are cele mai multe locuri în Parlament…

Monica Mihai: Acela ar trebui să fie președintele…

Ion Cristoiu: Deci sunteți de acord, de la un criteriu.

Monica Mihai: Era un criteriu care s-a respectat până în…

Ion Cristoiu:În momentul în care negi acest criteriu dai posibilitatea târguielilor. Pentru că dacă vinzi, PPE are locuri, dacă aveau socialiștii și atunci terminai aceste târguieli.Dincoace avem o mare problemă, nu știu ce a făcut domnul Klaus Iohannis, nicio agenție de presă nu a consemnat o minimă poziție a României față de cea a Bulgariei, față de cea a Grupului de la Visegrád și mult mai grav, domnul Klaus Iohannis, deși PSD-ul nu i-a zis nimic și nici presa, nu ne-a spus poporului român cu cine a fost, de ce a fost?

Monica Mihai: La ce v-ați fi așteptat din partea lui Klaus Iohannis din punct de vedere al comunicării referitor la aceste negocieri?

Ion Cristoiu:Din punct de vedere al democrației era obligat să dea seamă poporului,eu sunt un adept înverșunat al dării de seamă. Or președinte, premier, ce ești în fiecare moment dai seamă poporului, nu știu poate să minți cumva, adică să ieși și să spui. Domnul Klaus Iohannis a neglijat timp de cinci ani, adică a tratat cu disprețaceastă obligativitate din simplul motiv că nimeni nu i-a pus sula în coaste s-o facă. Și atunci zburdă, în cazul de față dacă PSD-ul nu era un partid care pare la blat cu el, făcea o declarație în care spunea „Domnule președinte vă rugăm să ne spuneți ce ați făcut acolo?”.Foarte important pentru că el a fost acolo ca reprezentant al PPE. Păi Guvernul României este socialist, adică măcar atât era dator. Deci o mare parte a electoratului din România a votat nu cu PPE, a votat cu socialiștii, cu PSD-ul sau cu USR-ul chiar, nu era normal ca președintele României să spună „băi oameni buni eu m-am dus acolo și nu am votat cu PPE, eu am ținut cont de interesele României și am votat România a pledat pentru…” și ținea o conferință de presă.

Monica Mihai: E posibil să fi pledat pentru Laura Codruța Kovesi ca procuror șef al Europei?

Ion Cristoiu: Nu, asta este o poveste pe care o lansează Rareș Bogdan (…)

Monica Mihai: De altfel și Dacian Cioloș în cuvântarea pe care a avut-o ieri n-a spus cu nume și prenume în schimb a spus că e important să se respecte sprijinul pentru procurorul șef al Europei.

Ion Cristoiu: Nu, a spus să se desemneze cât mai repede, nu a spus să se sprijine.

Monica Mihai: Putea să fie o nuanță care să încline spre candidatul francez.

Ion Cristoiu: Eu cred că șidomnul Dacian Cioloș are interesul ca doamna, la ora actuală toată lumea are interesul ca doamna Codruța Kovesi să se ducă acolo.

Monica Mihai: De ce?

Ion Cristoiu: Pentru cătoți se tem de candidatura ei.

Monica Mihai: Adică spuneți că este încă posibil ca Laura Codruța Kovesi să fie un candidat la prezidențiale.

Ion Cristoiu: Dacă nu se duce, da. Și atunci domnul Cioloș vrea să scapede ea, domnul Iohannis.

Până acum s-a lucrat cu PSD-ul pe „profile”, adică hai să facem noi ceva ca PSD-ul să fie contra și acum PSD joacă pe contrasens

Monica Mihai: Păi și cine ar sprijini-o pe doamna Laura Codrița Kovesi?

Ion Cristoiu: Nu știu,culmea interesul acum, inclusiv al PSD-ului, este să nu candideze ea. PSD-ul se teme ca de moarte de candidatura ei, pentru că dacă va candida la președinție, PSD-ul zice: ajunge Laura Codruța Kovesi și ne arestează pe toți, așa zic ei.

Monica Mihai: Credeți că asta s-ar întâmpla?

Ion Cristoiu: Da, dardin punctul ăsta de vedere vă anunț în premieră că PSD și Guvernul României vor avea o altă atitudine, vor saluta, vor sprijini numirea ca procuror european al doamnei Codruța Kovesi,v-am dat o știre.

Monica Mihai: Ar fi o abordare total diferită față de ce se întâmpla acum câteva luni.

Ion Cristoiu: Eu v-am dat o știre, deci ei dacă vor începe discuțiile în cadrul acelei politici pe care v-am spus-o mai înaintevor sprijini numirea doamnei Kovesi, ba chiar ei consideră că a fost o greșeală faptul că au făcut o martiră din ea, o s-o sprijine. Oricum nu depinde de PSD numirea acesteia. Dar va face parte tot din acele mișcări…

Monica Mihai: De a omorî fronturile…

Ion Cristoiu: Da, corect, adică o sprijină.

Monica Mihai: Că oricum nu avem ce face.

Ion Cristoiu: Nu,dar nici nu vor spune, nu vor spune pentru că sunt mândri.

Monica Mihai: Brusc, să ne aducem aminte de discursul lui Tudorel Toader de acum câteva luni, doar am discutat în emisiune cât de mult se opunea PSD, Laurei Codruța Kovesi.

Ion Cristoiu: Și le-a folosit la ceva, nu le-a folosit la nimic. Au făcut o martiră din ea, oricum numirea ei sau nenumirea nu depinde de România, nu are cum.

Monica Mihai: Sunt altele negocierile.

Ion Cristoiu:Și era ca și la Mugur Isărescu, oricum numirea lui Mugur nu depindea de Parlament. Se aranja în Parlament, se vota și era un Mugur Isărescu reconfirmat cu sprijinul opoziției și dușman al guvernului. Plus că era un întreg tărăboi, și PSD-ul care are interesul ca Mugur Isărescu să nu mai fie ca să poată să facă inflație și alte interese, și cutare care au dus de râpă…

Monica Mihai: Aducerea aurului în țară

Ion Cristoiu: S-a terminat o temă să știți că nu e rea ideea. O temă falsă.

Monica Mihai: E interesant de urmărit să vedem câte teme vor mai închide cei de la PSD în următoarele luni înainte de prezidențiale.

Ion Cristoiu:Deci cu Codruța Kovesi sigur o închide, o închide și cu codurile penale, închide și cu revizuirea Constituției.

Monica Mihai: Și practic PSD-ul s-a reformat.

Ion Cristoiu: O să dea, e un fost ministru al Sănătății, nu știu cine e ăla, o cerere de ridicare a imunității, i-o ridică.

Monica Mihai: Bodog.

Ion Cristoiu: I-o ridică, sunteți de acord?

Monica Mihai: Rămâne să vedem.

Ion Cristoiu: Pariem? Păi termină un front, nu înțelegeți? Ce rost are să te opui?

Monica Mihai: Să vedem ce se va întâmpla.

Ion Cristoiu:Aceste cereri de ridicare a imunității erau făcute dinadins pentru a provoca PSD-ul.

Monica Mihai: Și pentru a arăta că PSD nu vrea de fapt să ridice imunitatea.

Ion Cristoiu:Până acum s-a lucrat cu PSD-ul pe „profile”, adică hai să facem noi ceva ca PSD-ul să fie contra și acum PSD joacă pe contrasensși zice da, ridicăm imunitatea.

Monica Mihai: E derutant pentru consilieri.

Ion Cristoiu: Nu,e derutant pentru că domnul Klaus Iohannis rămâne fără teme.

Monica Mihai: Păi și atunci mai este președinte?

Ion Cristoiu: El trebuie să-și schimbe neapărat tema, pentru că PSD…

Monica Mihai: Când mai sunt șase luni, momentan nu face nimic.

Ion Cristoiu: E greu, sfatul meu, ei sfat, trebuie să schimbe tema, gata! S-a dus la Ambasada Americană, a trecut în Constituție fără penali?

Monica Mihai: Au făcut mai multe mișcări de genul ăsta.

Ion Cristoiu: Vor vota și asta, l-au votat pe Mugur Isărescu, l-au dat afară pe Șerban Nicolae, nu l-au dat.

Monica Mihai: L-au trecut pe linie moartă. Că tot suntem la nivel internațional proteste la Hong Kong. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă în aceste zile, întreaga Chină este cu ochii la ceea ce se întâmplă la Hong Kong. Pe data de 1 iulie un grup de protestatari au năvălit în sediul Parlamentului unde au făcut ravagii, au schimbat poze. Ce se întâmplă cu aceste proteste, e o luptă pentru democrație în Hong Kong, ce se întâmplă acum.

Mișcările sunt dinadins fără lider pentru că în momentul în care îl identifici începi să scormonești și s-ar putea să dai de epoleți

Ion Cristoiu: Avem două lucruri diferite aici, deci avem acolo o realitate pe care nu o putem supune la îndoială pentru că Hong Kongul potrivit acordului cu Marea Britanie avea un statut aparte. Deci acolo sunt și e o populație care crede încă în democrație. Imaginați-vă că la noi la 23 August spunea Ardealul rămâne capitalist și după patru-cinci ani Ardealul dacă voiai să-l iei… Darîn cazul acelui moment ăla a fost pus la cale de chinezi pentru că în cazul unor asemenea demonstrații orice încercare de violență e în favoarea puterii. Nimeni nu a văzut că cei care au intrat au aruncat portretele Hong Kongului de acum, au pus steagul britanic.

Monica Mihai: Ce a fost interesant la acest protest este faptul că nu au avut un lider. Ei s-au mobilizat pe rețelele de socializare, nu a existat un lider bine definit alprotestatarilor, credeți că există vreo influență sau s-ar putea prelua acest stil de protest și la noi în Europa, în România?

Ion Cristoiu: Da, darar fi un protest tot al serviciilor, s-a terminat de doi ani #Rezist, puteți să-mi spuneți și mie un lider? Deci după toate acele tulburări de stradă spuneți-mi unul care s-a conturat, care ar putea să facă un partid sau care să intre într-un partid? Nu, ele sunt dinadins după părerea mea, fără lider pentru că în momentul în care îl identifici începi să scormonești și s-ar putea să dai de epoleți. Eu cred că tot acest anonimat, am citit analizele și pe BBC, tot acest anonimat care a fost ca la noi e suspect, pentru că orice mișcare de stradă din lume are tendința să scoată la iveală lideri. E o tendință naturală, nu ai cum.

Monica Mihai: Adică spuneți că există un lider în spatele acestei mișcări, dar un lider care nu vrea să se facă cunoscut.

Ion Cristoiu: Păi nu, pentru că în momentul în care ies liderii, vă spun încă o dată orice mișcare din stradă de la romani încoace naște automat un lider fără să vrei.

Monica Mihai: Dacă iese în față devine vulnerabil.

Ion Cristoiu: Nu, dacă iese în față se descoperă epoleții. La noi, nu mă refer la China. Bun la noi au fost demonstrațiile alea, dumneavoastră ați observat că toți fugeau de televiziune, nu există așa ceva nicăieri în lume.

Monica Mihai: Existau, adică dădeau vox-uri (…).

Ion Cristoiu: Nu au fost adică mă numesc Ileana Cutare, dar nu-i numele meu că mi-e frică. Nu, dar încă o dată avem o masă de oameni care se duc seară de seară, este inevitabil cum a fost în Piața Universității să iasă un lider, unul din ei se conturează, face o tribună. Piața Universității (1990 – n.red.) a fost o manifestare cu lideri, adică l-a scos pe Marian Munteanu, pe Pațurcă, dar ăștia nu au scos pe nimeni. La Piața Universității s-a vorbit de la balcon, au ieșit oratori. Acum era o masă.

Monica Mihai: Este societatea civilă și atât.

Ion Cristoiu: Păi și de ce societatea civilă, Mălin Bot a ajuns lider? Atât vă întreb, a ajuns, spuneți-mi unul, a ajuns om politic din el , nu mă refer la Rareș Bogdan. Spuneți-mi și mie după un an de demonstrații dacă România a descoperit în stradă, deci un om refuzat de clasa politică pe care l-am descoperit în stradă, cum l-am descoperit noi pe Oprișan… Unul despre care am zis uite mă ăsta poate să fie președintele României. Nu credeți că puteam descoperi președintele României acolo? Era în piață cu oamenii, vorbea… Nu au făcut tribună, nu au vorbit la tribună, nu au dat interviu…

Monica Mihai: Și s-au mobilizat pe rețelele de socializare.

Ion Cristoiu: Da, dar atenție „vestele galbene” au avut, la „vestele galbene” au avut oameni la tribună, au avut oameni care s-au dus la televiziune, care erau chiar în direct. Aici ați observat că ei nici nu veneau la televiziuni?

Monica Mihai: Același lucru este și în China în momentul de față.

Ion Cristoiu: Mă rog,eu nu cred că e o manifestare spontană, dar mă rog.

Monica Mihai: Săptămâna aceasta în rubrica specială pe care o avem și săptămânală Editorialul săptămânii, care a fost articolul sau editorialul care v-a impresionat sau care v-a atras atenția în vreun fel?

Editorialul săptămânii

Ion Cristoiu: Da, e un articol al lui Șerban Cionof, din „Jurnalul național” cu „nimicul” de la Bruxelles, despre faptul că domnul Klaus Iohannis, cel puțin din punct de vedere public, nu a făcut nimic. Și nu cred că a făcut ceva, nu numai pentru România, nu a făcut nimic. Normal era să facă și el ceva acolo.

Monica Mihai: Au apărut pe surse informații potrivit cărora Klaus Iohannis a negociat grăbirea intrării în spațiul Schengen a României.

Ion Cristoiu: Le-a dat Dobrovolski un reset (…) pe care îl știu, era pus cu mâna, stați să ne lămurim. Admiterea României în Schengen nu are nicio legătură cu președinția Uniunii Europene. De ce, pentru că admiterea este o chestiune de consens, poate să vină 2000 de Ursula în fruntea Uniunii Europene pentru că ea nu poate convinge Olanda…

Monica Mihai: Statelor care s-ar putea opune.

Ion Cristoiu: Da. Doi,Olanda se opune pentru că o pune să se opună Germania, pentru că marilor puteri nu le convine să apară acum că au extins Schengen-ul la granița unei țări corupte, pentru că în acel moment pe plan intern în Franța începe un tărăboi.„Cum mă ați lărgit tocmai…”

Monica Mihai: Tocmai țara care are probleme de corupție?

Ion Cristoiu:Europa are o mare problemă cu permeabilizarea granițelor. Toți se tem de asta. Păi în momentul în care tu anunți că România, pe care până acum ai prezentat-o drept coruptă, a devenit graniță Schengen, orice forță politică adversară lui Macron, lui Merkel ar spune „stați un pic ați dat dreptul”, nu ne-ar ataca pe noi. Păi nu mai avem granițe sigure odată ce ăia sunt corupți.

Monica Mihai: Dacă tot s-a spus și s-a vehiculat că sunt probleme de corupție în România, dacă tot este MCV.

Ion Cristoiu:Din punctul ăsta de vedere Schengen – ul nu depinde de negocieri.

Monica Mihai: Dar spuneți că nu a negociat nimic.

Ion Cristoiu: Nu, aia era o știre pusă cu mâna pe un site, pe care cred că și ei l-au retras după aia. Era făcut așa… era ca o replică la gloria bulgarului, la Polisov.

Monica Mihai: Care a negociat, s-a și filmat când a negociat.

Ion Cristoiu: Sună unul, nu el, sună unul de la Cotroceni de pe acolo, om de servici…

Monica Mihai: Avem și noi de dat un articol, ajutați-ne cu articolul ăsta.

Ion Cristoiu: Da, excelent, dar de regulă sună un consilier, nu el. Am și eu o rugăminte, îl cunoaște pe șeful de site, parcă ar fi șeful de site, știi? Alo avem și noi o problemă…

Monica Mihai: Ca fost reporter.

Ion Cristoiu: Știi cum e.

Top 5 politicienii săptămânii

Monica Mihai: Ajungem la „Top 5 politicieni ai săptămânii”, cine este săptămâna aceasta pe ultimul loc și de ce?

Ion Cristoiu: Păidomnul Rareș Bogdan care fiind trimis la mânăstirea Bruxelles, în exil, printr-o lovitură cumplită dată de domnul Ludovic Orban, prin care, atenție, în locul lui la București, a pus-o pe…

Monica Mihai: Consiliera acestuia.

Ion Cristoiu: Nu, nu consiliera, deci dacă punea… Deci Rareș Bogdan e și el venit din afară, dacă în locul lui Rareș Bogdan punea un lider mare PNL, îi spunea nu domnul Rareș e… nu a pus-o pe una și mai novice. E o situație dramatică a domnului Rareș Bogdan, cu toată simpatia pe care o am față de omul politic, mai puțin față de jurnalist.

Monica Mihai: Spuneți că nu a primit ce se aștepta de la Partidul Național Liberal.

Ion Cristoiu: Da, cred căa venit cu ambiție, nu se simte deloc bine la Bruxelles, pentru că nu mai are nicio putere, nu mai are emisiune la televiziune.

Monica Mihai: La un moment dat știți că la început când a intrat în politică a spus că va transmite inclusiv dacă va ajunge la Bruxelles, va avea corespondență săptămânală de la Bruxelles pentru Realitatea TV.

Ion Cristoiu: Păi nu că la Realitatea TV el înjura în fiecare zi. Trebuie să înțelegeți că el nu se va… pentru că Parlamentul european este un creuzet de… așa cum pisezi ca la usturoi…

Monica Mihai: De birocrație.

Ion Cristoiu: Da,nu ai cum să te afirmi acolo, doar dacă ești președintele Uniunii și Junker. Nu, nu are cum și el se simte frustrat și atunci încearcă tot felul de… prin presa prietenească, amicală pe care o are, să tot dea să rezulte că el acolo e mare, mai găsește ceva pe Facebook dar, nu mai e, gata. Dacă nu-l aduce Klaus Iohannis.

Monica Mihai: Rămâne să vedem dacă îl aduce pentru prezidențiale și în ce calitate?

Ion Cristoiu: Da, dacă domnul Klaus Iohannis în perioada următoare nu-l ia de gât și nu apare la o manifestație sau ar putea să-l aducă la prezidențiale măcar ca șef de campanie. Nu știu, cel care conduce PNL-ul este Klaus Iohannis și nu Ludovic Orban.

Monica Mihai: Locul patru?

Ion Cristoiu:Este Viorica Dăncilă care reușise să-i înmormânteze pe toți, v-am spus, v-am atras atenția, nu m-ați crezut. Ea cu stilul ei de Gheorghe Dej, Ghiță Dej, mică, mică, fără nimic, monotonă cum spunea cineva, ca un buletin meteo, reușește.Ați văzut că îi înmormântează pe toți? Face acum niște restructurări, îi pregătește și domnului Pleșoianu o funcție mare în PSD pe acolo, de nerefuzat.

Monica Mihai: Să-l astâmpere?

Ion Cristoiu: Cred că știți că uneori o funcție este compromițătoare, când ești adversar.

Monica Mihai: Locul trei.

Ion Cristoiu:Domnul Dacian Cioloș care este, foarte important, pentru că acum este clar că el reprezintă prin grupul pe care îl are Macron, partea franceză, în România.Marea întrebare este acum dacă la congres va fi el sau dacă va fi Dan Barna? Normal ar fi să fie el candidat, că se pare că are mai mult decât Dan Barna, dar…

Monica Mihai: Rămâne să vedem ce se va decide în Alianță, cine e pe locul doi în această săptămână?

Ion Cristoiu: Estedomnul Klaus Iohannis care acum tot încearcă să reînvie tema corupției, penalilor, nu reușește pentru că PSD-ul este tot mai pro-european, ați observat? Mai avem un pic și PSD-ul o să coboare în Piața Victoriei, sunteți de acord?

Monica Mihai: Urmează să vedem dacă va fi sau nu așa.

Ion Cristoiu: Și să spună ” Să vină DNA să vă ia”, nu-i așa?

Monica Mihai: Asta ar fi foarte interesant din partea Partidului Social Democrat, locul unu.

Ion Cristoiu:Liviu Pleșoianu, care sigur a fost victorios la congres. Dacă el reușește să fie dat afară din PSD atunci o să fie candidat independent și va rupe masiv din votul PSD.

Monica Mihai: Asta dacă nu va accepta acea funcție de nerefuzat pe care i-o propune Viorica Dăncilă.

Ion Cristoiu: Dacă va evita capcana, eu nu am de unde să știu.

Monica Mihai: Poate vă va suna să vă întrebe.

Ion Cristoiu: Nu am relații, și numai dacă sună, da o să…dar i-am spus să fie atent că în general funcțiile ispititoare sunt foarte primejdioase, uneori.

Monica Mihai: Domnul Ion Cristoiu aceasta a fost ediția de astăzi, vă mulțumesc pentru această discuție, rămâne să vedem în săptămânile următoare ce se întâmplă pe plan politic și ce jocuri mai fac cei din partide. Doamnelor și domnilor vă mulțumesc, până la ediția viitoare, la revedere.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cât vor primi românii în mână după creşterile salariale de la 1 iulie. Cum se...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
PLANUL UNGURILOR a devenit realitate. Nimeni nu ar fi crezut că VOR AJUNGE până aici
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?