GARDUL cerut de cancelarul Austriei la granița UE nu va fi susținut de Parlamentul European. Nicu Ștefănuță: „O nemernicie preluată din școala Trump”

GARDUL cerut de cancelarul Austriei la granița UE nu va fi susținut de Parlamentul European. Nicu Ștefănuță: „O nemernicie preluată din școala Trump”
Cancelarul Karl Nehammer / Sursa foto: Facebook
Publicat: 19/04/2023, 17:51

Propunerea cancelarului austriac Karl Nehammer de a ridica garduri la granița exterioară a Uniunii Europene a fost respinsă în Parlamentul European, care nu a inclus-o în schema de buget pentru 2024, anunță europarlamentarul român Nicu Ștefănuță.

Nehammer a blocat intrarea României în spațiul Schengen, iar Viena a cerut ca CE să sprijine statele care au frontiere externe pentru securizarea acestora, prin alocarea de fonduri inclusiv pentru ridicarea de garduri.

Anunțul privind votul din Parlamentul European a fost făcut de europarlamentarul român Nicu Ștefănuță.

„Zidul lui Nehammer cade odată cu prima schemă de buget UE 2024. Parlamentul European a spus astăzi un clar NU ideii lui Nehammer de a construi ziduri la granița Uniunii. PE a votat cu o majoritate de 321 la 210 că ideea cancelarului austriac este o nemernicie preluată direct din școala Trump. PPE, din care face parte și PNL, a sprijinit ideea venită de la extreme, introducând un propriu amendament, ce-i drept mai diluat, în acest sens.

Ideea a fost însă net respinsă de mai multe grupuri politice, printre care și cel al European Greens, din care fac parte. Astfel, zidul lui Nehammer, care trecuse ca amendament PPE, a căzut odată cu votul final pe prioritățile bugetare de anul acesta.

Regret că nu avem un raport adoptat. Regret însă și mai mult lipsa de inspirație și de tact a dreptei, în căruță cu dreapta extremă. Calea greșită pentru Europa: când te faci frate cu extrema dreaptă, să te aștepți să te tragă în noroi”, a transmis Nicu Ștefănuță într-o postare pe Facebook.

„Avem nevoie de bariere efective, trebuie să fie foarte înalte”

După ce au blocat intrarea României în Schengen, în 8 decembrie 2022, atât cancelarul austriac, Karl Nehammer, cât și ministrul de Interne Gerhard Karner au adus ca argument că din cei peste 100.000 de imigranţi sau solicitanţi de azil ajunși în Austria, 75.000 nu fuseseră înregistraţi nicăieri, iar asta ar fi trebuit să se întâmple la trecerea frontierei externe a UE.

Ei au susținut că mulți dintre cei neînregistrați ar fi venit prin România sau Bulgaria, date contrazise de către autoritățile din România.

Una dintre solicitările Vienei a fost finanțarea construirii de garduri la frontierele externe ale UE.

În ianuarie, ministrul de Interne al Austriei și cancelarul Karl Nehammer au mers în Bugaria, unde au inspectat frontiera acestei țări cu Turcia.

Nehammer i-a promis președintelui bulgar Rumen Radev că Austria va sprijini solicitarea de alocare a două miliarde de euro adresată de Bulgaria Comisiei Europene pentru a consolida securitatea frontierelor, inclusiv prin ridicarea unui gard solid la frontiera Bulgariei cu Turcia„În bugetul Uniunii Europene nu sunt prevăzute fonduri pentru aşa ceva.

Prin urmare, dacă dăm bani pentru ziduri şi garduri, nu mai rămân bani disponibili pentru alte lucruri”, a reacționat atunci comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson.

Cancelarul Austriei nu a renunțat la idee, el declarând luna trecută într-un interviu pentru Bild că vrea ca Uniunea Europeană să construiască la frontiere un zid similar celui pe care a vrut să-l construiască Donald Trump la granița cu Mexic.

„Șeful poliției noastre federale evaluează granița Statelor Unite cu Mexicul să vadă ce măsuri au efect. Obiectivul nostru este să împărtășim aceste informații cu alte țări UE, precum Bulgaria, pentru a ne îmbunătăți protejarea graniței.

Avem nevoie de bariere efective. Trebuie să fie foarte înalte, să fie foarte adânc înfipte în pământ și să fie monitorizate consistent. Și tehnic, dar și cu personal. Doar prin aceste trei măsuri putem opri migrația ilegală”, a susținut Nehammer.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
NU ai voie, sub nicio formă, să faci așa ceva în România. S-a stabilit că...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale