Karl Nehammer vrea un acord pe tema migrației. Cancelarul austriac amenință că va bloca declarația finală a liderilor UE

Karl Nehammer vrea un acord pe tema migrației. Cancelarul austriac amenință că va bloca declarația finală a liderilor UE
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 08/02/2023, 16:14

Karl Nehammer a amenințat miercuri că va bloca declarația finală comună a șefilor de stat și de guvern din UE la reuniunea la nivel înalt din această săptămână.

Cancelarul austriac spune că va face acest lucru dacă nu se va ajunge la un acord concret privind chestiunile legate de migrație. Opt țări au prezentat cereri comune înaintea summitului UE din această săptămână.

”Ceea ce este necesar în cele din urmă este un angajament clar și fără echivoc de a consolida protecția frontierelor externe și de a folosi în acest scop resurse financiare adecvate din bugetul UE”, a spus Nehammer.Dacă acest lucru nu se va întâmpla, atunci Austria ”nu va putea susține declarația finală a summitului UE”, a declarat șeful guvernului conservator.

Înaintea summitului special privind migrația, Austria și alte șapte țări UE au cerut, într-o scrisoare comună, mai multe măsuri finanțate de UE pentru protejarea frontierelor externe, expulzări mai rapide și noi acorduri de repatriere cu țări terțe.

Scrisoarea a fost trimisă președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintelui Consiliului UE, Charles Michel. Pe lângă Nehammer, au mai semnat șefii de guvern și prim-miniștrii Danemarcei (Mette Frederiksen), Greciei (Kyriakos Mitsotakis), Letoniei (Krisjanis Karins), Slovaciei (Eduard Heger), Maltei (Robert Abela), Estoniei (Kaja Kallas) și președintele lituanian Gitanas Nauseda.

Amenințarea lui Nehammer vine după ce, potrivit Comisiei Europene, aproape 924.000 de cereri de azil au fost depuse în UE în 2022, ceea ce este cu 46,5% mai mult decât în 2021.

Guvernul de la Viena a blocat în decembrie 2022 aderarea României și Bulgariei la Schengen pe motiv că cele două țări nu stăvilesc valul migrator care ajunge în cele din urmă în Austria, potrivit g4media.ro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase