Karl Nehammer: Bulgaria are nevoie de un gard la graniţă, construit cu bani UE. Cât ar putea costa gardul propus de cancelarul austriac

Karl Nehammer: Bulgaria are nevoie de un gard la graniţă, construit cu bani UE. Cât ar putea costa gardul propus de cancelarul austriac
Foto. Profimedia
Publicat: 15/12/2022, 18:50
Actualizat: 15/12/2022, 18:52

Cancelarul austriac, Karl Nehammer, vrea ca la frontiera externă a UE să fie construite garduri din bani europeni pentru a pune frână migraţiei ilegale. Potrivit acestuia, Bruxelles-ul ar trebui să deblocheze două miliarde de euro pentru gardul pe care Bulgaria ar trebui să-l ridice la graniţe.

Guvernul federal austriac face presiuni pentru instalarea mai multor garduri la frontiera externă a UE, având în vedere numărul mare de migranţi care ajung în Austria.

„Trebuie să rupem în sfârşit tabuul gardurilor”, a declarat joi, înaintea summitului UE de la Bruxelles, cancelarul federal Karl Nehammer, relatează ”Der Standard”, preluat de news.ro.

La rândul său, ministrul pentru Europa, Karoline Edtstadler, a vorbit despre necesitatea unor „bariere fizice” pentru protecţia frontierelor externe.

„Gardurile în sine nu sunt nimic nou”, a explicat Nehammer referindu-se la barierele de la graniţa greco-turcă. „Doar că până acum statele naţionale sunt lăsate singure, Comisia Europeană nu eliberează fondurile”, este reproşul pe care şeful guvernului de la Viena îl face Bruxelles-ului.

În cadrul Consiliului JAI de săptămâna precedentă, Austria a blocat aderarea la Schengen a Bulgariei şi României din cauza creşterii migraţiei ilegale. Nehammer  a subliniat că Bulgaria are nevoie de un gard susţinut de mijloacele financiare ale Uniunii Europene, mai transmite sursa citată. Potrivit informaţiilor sale, Sofia are nevoie de aproximativ două miliarde de euro pentru acest lucru.

La rândul său, Karoline Edtstadler a subliniat că gardurile sunt indispensabile pentru o limitare eficientă a migraţiei ilegale: „Cred că la un moment dat trebuie să conştientizăm faptul că nu va funcţiona fără bariere fizice, că trebuie să avem o protecţie adecvată a frontierelor externe”, a declarat ministrul la krone.tv.

Întrebată ce înseamnă bariere fizice, aceasta a precizat că este vorba despre „un gard, un zid – puteţi să-i spuneţi cum vreţi”, a adăugat ea.

Între timp, mai scrie  „Der Standard”, ministrul de interne Gerhard Karner a respins criticile guvernatorului landului Burgenland (aflat la graniţa cu Ungaria – n.r.) Hans Peter Doskozil, care ceruse controale eficiente la frontiere.

„Ministrul de interne Karner a cerut de la Comisia Europeană exact aceste controale eficiente la frontieră şi centre de procesare – de exemplu şi în Bulgaria”, a declarat joi purtătorul său de cuvânt pentru agenţia APA.

Doskozil, care face parte din partidul de opoziţie SPOe (social-democrat), subliniase miercuri că poliţia şi soldaţii controlează în prezent frontierele Schengen, dar cu toate acestea, există un „număr record” de refugiaţi neînregistraţi care ajung în Austria. Prin urmare, Karner ar fi trebuit să solicite controale eficiente la frontierele Bulgariei, precum şi centre de procesare a solicitărilor de azil.

Purtătorul de cuvânt s-a referit, de asemenea, la planul în cinci puncte al ministrului de interne, cu care cancelarul s-a dus şi la summitul UE şi „care a fost inclus parţial şi într-un plan de acţiune al Comisiei Europene pentru Balcani”. Acest plan include controale eficiente la frontieră şi finanţarea de către Comisia Europeană a unor infrastructuri la frontiera externă, un proiect pilot pentru centre de procesare a cererilor de azil la frontiera externă, precum şi o „directivă de respingere”, care să nu necesite o examinare individuală a cazului. Karner propune, de asemenea, proceduri de azil în ţări terţe sigure şi o revocare mai uşoară a statutului de protecţie pentru infractori.

Comisia Europeană a inclus mai multe puncte în planul său de acţiune pentru a stopa migraţia pe ruta Balcanilor de Vest. Propunerea de la Bruxelles prevede controale mai stricte la frontiere şi desfăşurarea forţei UE Frontex, precum şi sprijin din partea UE pentru repatrierea solicitanţilor de azil respinşi. Cu toate acestea, ea nu include, de exemplu, directiva privind respingerea solicitată de Austria sau procedurile de azil în ţări terţe sigure. De asemenea, Comisia a declarat întotdeauna că nu alocă bani pentru ziduri, garduri şi sârmă ghimpată, ci doar pentru infrastructura de la frontieră. Unul dintre argumente este că banii sunt necesari în altă parte, de exemplu pentru paza de coastă. În ultimii ani, mai multe ţări din UE au ridicat deja garduri la frontierele lor pentru a-şi proteja frontierele externe, potrivit ”Der Standard”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medicul unei femei de 114 ani spune ce am putea face cu toții pentru a...
Cutremurător! Celebrul actor a fost ucis în timp ce a încercat să oprească un jaf
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Două femei care au vrut să le dea fructe unor muncitori au fost bătute de...
S-a elucidat misterul OZN-ului de pe pe fundul Mării Baltice. Ce au descoperit savanții: „Am...
Suferințele prin care a trecut soția lui Iosif Rotariu în ultimele luni: A ajuns să...
Cele mai căutate apartamente de către românii care vor să-și cumpere o locuință. Schimbări pe...
EXCLUSIV: Cât costă o masă de șase persoane într-un restaurant din Londra. Prețurile sunt la...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Iei amendă dacă depășești cu 1 km/h viteza maximă? Cum contești sancțiunea?
Ştefan Birtalan, dublu campion mondial şi cel mai bun handbalist al lumii timp de trei...
Descoperire MAJORĂ! Cei care fumează CANABIS sunt de 2 ori mai...
Ungurii au blocat totul. S-a mers foarte departe!
Primele imagini de la cununia religioasă a lui Vincenzo Aiello. Fostul concurent de la Chefi...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
BANCUL ZILEI. Servitoarea familiei Bulă este concediată. – Doamna Bubulina, înainte de a pleca vreau...
Statuile de pe Insula Paștelui riscă să fie „pierdute” pentru totdeauna
×