Generalul Francisc Radici și alte 14 persoane, trimiși în judecată în dosarul furtului de mașini

Generalul Francisc Radici și alte 14 persoane, trimiși în judecată în dosarul furtului de mașini
Publicat: 02/09/2013, 16:34
Actualizat: 31/07/2014, 14:03

Generalul (r) Francisc Radici, fost șef al Direcției Generale de Informații a Apărării, a fost trimis în judecată, alături de alte 14 persoane, fiind acuzat de favorizarea infractorului, în dosarul privind furtul unor mașini de lux.

Procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 i-au trimis în judecată, în stare de arest, pe Liviu Nicolae Stan, pentru furt calificat, Robert Alexandru Chira, pentru tăinuire, favorizarea infractorului și complicitate la furt calificat, Mihail Covaliu și Vitalie Covaliu, pentru tăinuire, se arată într-un comunicat de presă de luni al Ministerului Public.

Alături de aceștia vor fi judecați Francisc Radici, Georgian Marius Trică, Dan Alexanderu Păun, Gabriel Cătălin Ene și Gheorghe Zamfir, pentru favorizarea infractorului.

În același dosar au mai fost trimiși în judecată Nicolae Florin Ioniță, pentru furt calificat, tăinuire, conducerea unui autovehicul pe drumurile publice fără a deține permis de conducere, Daniel Taranenco, Dumitru Ștefan, pentru înșelăciune, Alexandru Lucian Moldoveanu, Valentina Anemari Mihai, pentru tăinuire și Tiberiu Costel Gheorghe, pentru furt calificat și tăinuire.

Dosarul va fi judecat de magistrații Judecătoriei Sectorului 1, primul termen fiind stabilit la 11 septembrie.

Procurorii au arătat, în actul de sesizare a instanței, că în perioada mai 2012 – februarie 2013, unii membri ai grupării infracționale au furat mai multe autoturisme de lux, fiind vizate, în special, mașinile lăsate de către proprietari cu motorul pornit și cheia în contact.

„Prin acest mod de operare, inculpații vizau două scopuri, după cum urmează: Pe de o parte, având cheia autoturismului, autorii îl puteau valorifica mai ușor și pentru o sumă mai mare de bani pe «piața neagră», nemaifiind nevoiți să procure chei contrafăcute pentru autoturismele în cauză, iar pe de altă parte, cele mai multe dintre autoturismele furate, având o valoare foarte mare, erau asigurate CASCO, fiind acoperită inclusiv situația furtului”, au scris procurorii în rechizitoriu.

Proprietarii mașinilor aveau însă nevoie de ambele chei pentru a fi despăguți de firmele de asigurări, în caz contrar, potrivit prevederilor standard ale contractelor de asigurare CASCO, se considera că furtul s-a produs ca urmare a neglijenței acestora.

În aceste condiții, membrii grupării contactau victimele și să le propuneau „răscumpărarea” autoturismului furat.

„Infractorii obțineau astfel un profit sigur și rapid în urma activității lor infracționale, fără a se expune riscului pe care îl implică valorificarea autoturismului sustras pe piața neagră și eventualei identificări a acestuia de către organele de poliție”, au mai arătat procurorii.

Anchetatorii au mai stabilit că, atunci când restituiau mașinile, membrii grupării le spuneau proprietarilor că nu ei sunt hoții, ci doar niște intermediari și astfel negociau recuperarea autoturismelor, căutând să obțină sume cât mai mari de bani.

O altă modalitate de valorificare a mașinilor furate era vânzarea acestora cu acte și plăcuțe de înmatriculare false, către persoane care știau că autoturismele respective sunt furate.

„De asemenea, cu prilejul executării sau încheierii unor contracte de leasing, unii dintre inculpați induceau în eroare firmele de leasing cu privire la asumarea și executarea obligațiilor contractuale, prin însușirea autoturismului după momentul rezilierii contractului sau prin înstrăinarea lui, fără drept, către alte persoane”, au mai precizat procurorii.

Potrivit unor surse judiciare, generalul în rezervă Francisc Radici este acuzat că și-ar fi ajutat un prieten să recupereze de la hoți un Mini Cooper, în condițăiile în care victima ținea în torpedou toate actele autoturismului, iar atunci când s-a dus la firma de asigurări, nu a putut prezenta nici talonul și nici cheia de rezervă.

Gruparea infracțională era formată din 26 de persoane și luase loc grupării conduse de Sandu Geamănu. Unul dintre liderii grupului era Liviu David, fratele lui Constantin David, condamnat în dosarul furtului mașinii lui Gigi Becali, potrivit unor surse judiciare.

În acest dosar, polițiștii au făcut, în 29 aprilie, 32 de percheziții în București și județele Ilfov, Galați, Sibiu, Iași și Alba.

Fostul șef al Serviciului Furturi de Autovehicule, Marian Iorga, declara atunci că furturile unora dintre autoturismele de lux au fost comise printr-o metodă aparte pentru Capitală, după ce proprietarii au lăsat cheile în contact și motorul pornit. Acesta preciza că membrii grupării furau autoturisme de lux cu o valoare de piață de aproximativ 15-20.000 de euro.

Generalul în rezervă Francisc Radici a fost pus sub învinuire și într-un dosar privind achiziția ilegală a unor locuințe de serviciu, în care mai sunt cercetați generalii Corneliu Dobrițoiu, Traian Pigui, Floarea Șerban, Constantin Năstase, Sergiu Medar, Gheorghe Rotaru și Mircia Chelaru, comandorul Gheorghe Gonciaruc, coloneii Cornel Julea și Ionel Vizitiu, precum și plutonierul Mihaela Matei.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
OBLIGATORIU pentru cei care au casă la curte. Toți proprietarii trebuie să facă asta
Mihai Neşu, adevărul despre divorţ. Cine a decis, de fapt, separarea, după accident
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Cristina Șișcanu, motivul pentru care nu gătește nimic pentru masa de Paște. Cum își petrece...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice