Prima pagină » Știri » Generalul Francisc Radici și alte 14 persoane, trimiși în judecată în dosarul furtului de mașini

Generalul Francisc Radici și alte 14 persoane, trimiși în judecată în dosarul furtului de mașini

Generalul Francisc Radici și alte 14 persoane, trimiși în judecată în dosarul furtului de mașini
Generalul (r) Francisc Radici, fost șef al Direcției Generale de Informații a Apărării, a fost trimis în judecată, alături de alte 14 persoane, fiind acuzat de favorizarea infractorului, în dosarul privind furtul unor mașini de lux.

Generalul (r) Francisc Radici, fost șef al Direcției Generale de Informații a Apărării, a fost trimis în judecată, alături de alte 14 persoane, fiind acuzat de favorizarea infractorului, în dosarul privind furtul unor mașini de lux.

Procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 i-au trimis în judecată, în stare de arest, pe Liviu Nicolae Stan, pentru furt calificat, Robert Alexandru Chira, pentru tăinuire, favorizarea infractorului și complicitate la furt calificat, Mihail Covaliu și Vitalie Covaliu, pentru tăinuire, se arată într-un comunicat de presă de luni al Ministerului Public.

Alături de aceștia vor fi judecați Francisc Radici, Georgian Marius Trică, Dan Alexanderu Păun, Gabriel Cătălin Ene și Gheorghe Zamfir, pentru favorizarea infractorului.

În același dosar au mai fost trimiși în judecată Nicolae Florin Ioniță, pentru furt calificat, tăinuire, conducerea unui autovehicul pe drumurile publice fără a deține permis de conducere, Daniel Taranenco, Dumitru Ștefan, pentru înșelăciune, Alexandru Lucian Moldoveanu, Valentina Anemari Mihai, pentru tăinuire și Tiberiu Costel Gheorghe, pentru furt calificat și tăinuire.

Dosarul va fi judecat de magistrații Judecătoriei Sectorului 1, primul termen fiind stabilit la 11 septembrie.

Procurorii au arătat, în actul de sesizare a instanței, că în perioada mai 2012 – februarie 2013, unii membri ai grupării infracționale au furat mai multe autoturisme de lux, fiind vizate, în special, mașinile lăsate de către proprietari cu motorul pornit și cheia în contact.

„Prin acest mod de operare, inculpații vizau două scopuri, după cum urmează: Pe de o parte, având cheia autoturismului, autorii îl puteau valorifica mai ușor și pentru o sumă mai mare de bani pe «piața neagră», nemaifiind nevoiți să procure chei contrafăcute pentru autoturismele în cauză, iar pe de altă parte, cele mai multe dintre autoturismele furate, având o valoare foarte mare, erau asigurate CASCO, fiind acoperită inclusiv situația furtului”, au scris procurorii în rechizitoriu.

Proprietarii mașinilor aveau însă nevoie de ambele chei pentru a fi despăguți de firmele de asigurări, în caz contrar, potrivit prevederilor standard ale contractelor de asigurare CASCO, se considera că furtul s-a produs ca urmare a neglijenței acestora.

În aceste condiții, membrii grupării contactau victimele și să le propuneau „răscumpărarea” autoturismului furat.

„Infractorii obțineau astfel un profit sigur și rapid în urma activității lor infracționale, fără a se expune riscului pe care îl implică valorificarea autoturismului sustras pe piața neagră și eventualei identificări a acestuia de către organele de poliție”, au mai arătat procurorii.

Anchetatorii au mai stabilit că, atunci când restituiau mașinile, membrii grupării le spuneau proprietarilor că nu ei sunt hoții, ci doar niște intermediari și astfel negociau recuperarea autoturismelor, căutând să obțină sume cât mai mari de bani.

O altă modalitate de valorificare a mașinilor furate era vânzarea acestora cu acte și plăcuțe de înmatriculare false, către persoane care știau că autoturismele respective sunt furate.

„De asemenea, cu prilejul executării sau încheierii unor contracte de leasing, unii dintre inculpați induceau în eroare firmele de leasing cu privire la asumarea și executarea obligațiilor contractuale, prin însușirea autoturismului după momentul rezilierii contractului sau prin înstrăinarea lui, fără drept, către alte persoane”, au mai precizat procurorii.

Potrivit unor surse judiciare, generalul în rezervă Francisc Radici este acuzat că și-ar fi ajutat un prieten să recupereze de la hoți un Mini Cooper, în condițăiile în care victima ținea în torpedou toate actele autoturismului, iar atunci când s-a dus la firma de asigurări, nu a putut prezenta nici talonul și nici cheia de rezervă.

Gruparea infracțională era formată din 26 de persoane și luase loc grupării conduse de Sandu Geamănu. Unul dintre liderii grupului era Liviu David, fratele lui Constantin David, condamnat în dosarul furtului mașinii lui Gigi Becali, potrivit unor surse judiciare.

În acest dosar, polițiștii au făcut, în 29 aprilie, 32 de percheziții în București și județele Ilfov, Galați, Sibiu, Iași și Alba.

Fostul șef al Serviciului Furturi de Autovehicule, Marian Iorga, declara atunci că furturile unora dintre autoturismele de lux au fost comise printr-o metodă aparte pentru Capitală, după ce proprietarii au lăsat cheile în contact și motorul pornit. Acesta preciza că membrii grupării furau autoturisme de lux cu o valoare de piață de aproximativ 15-20.000 de euro.

Generalul în rezervă Francisc Radici a fost pus sub învinuire și într-un dosar privind achiziția ilegală a unor locuințe de serviciu, în care mai sunt cercetați generalii Corneliu Dobrițoiu, Traian Pigui, Floarea Șerban, Constantin Năstase, Sergiu Medar, Gheorghe Rotaru și Mircia Chelaru, comandorul Gheorghe Gonciaruc, coloneii Cornel Julea și Ionel Vizitiu, precum și plutonierul Mihaela Matei.

Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția ... vezi toate articolele

Citește și

Mediafax
Cât pierd pensionarii prin plata CASS în funcție de valoarea pensiei? Explicațiile ministrului Muncii
Digi24
Vladimir Putin, o nouă conversație cu Donald Trump. Când vor vorbi cei doi
Cancan.ro
Gestul SFÂȘIETOR făcut de fiul lui Ion Cernea, înainte ca sicriul cu trupul neînsuflețit al tatălui său să fie băgat în groapă
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
Adevarul
Momentul în care o clădire din centrul Teheranului este spulberată de o rachetă lansată de armata israeliană
Mediafax
Vești proaste pentru șoferi! Prețul rovinietei va crește de la 1 septembrie 2025. Noile tarife
Click
Cum au reacționat turiștii români când au văzut prețul unei sticle de apă în supermarketurile din Grecia. „La noi e considerată lux”
Wowbiz
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Antena 3
Doi soți care își renovau singuri casa veche au avut un „șoc complet” când au văzut ce era în pereții acesteia
Digi24
CCR susține că judecătorii care își încheie mandatul în acest an nu au cerut prime de 180.000 de lei fiecare
Cancan.ro
Așa ceva... Cum a apărut Maria Cârneci la priveghiul lui Ion Cernea, soțul Irinei Loghin. Toată lumea s-a uitat ULUITĂ la ea
Ce se întâmplă doctore
O recunoști? Acum e una dintre cele mai îndrăgite artiste din România. Mulți nu știu din prima cine este
observatornews.ro
El este italianul ucis de ursoaică pe Transfăgărăşan. Momentul atacului
StirileKanalD
Imagini TERIFIANTE cu bărbatul omorât de urs pe Transfăgărășan
KanalD
Ursul care a ucis un turist italian de 48 de ani a fost împușcat! Zona în care bărbatul a fost atacat este frecventată de aceste animale
Ciao.ro
Ce alte vedete din România suferă de cancer la colon + Ce simptome au avut: 'Totul a început de la o ciorbă'
Promotor.ro
Te poți trezi cu un bilet „surpriză” în geam. Cea mai frecventă greșeală a șoferilor din București
Descopera.ro
Prima specie care a călătorit în jurul Lunii NU a fost omul
Capital.ro
Se reintroduce serviciul militar obligatoriu? Anunț pentru tinerii între 16 și 26 de ani. Votul este clar
Evz.ro
Tragedie în cinematografie. A murit Michael Madsen
A1
Care e starea de sănătate a lui Ion Iliescu în prezent. Medicii spun că ar fi stabil cardiac
Stirile Kanal D
VIDEO Ce le-a spus Mihai Leu apropiaților înainte să moară. Cuvintele care i-au marcat: „Trebuie să te uiţi la stele”
Kfetele
O mamă însărcinată și cu doi copii a fost ucisă. Asemănări tulburătoare cu cazul Teodorei Marcu!
RadioImpuls
O tânără de 29 de ani a intrat în comă după ce și-a făcut un tatuaj la o petrecere de burlăcițe: "Starea ei este critică. Inima, rinichii și plămânii cedează". Apelul disperat făcut de prietena ei: "Vă rog. Vă cerem urgent ajutorul"
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Ce se întâmplă cu Adam, după prima beție?
Descopera.ro
Furia scade odată cu vârsta la femeile aflate în perimenopauză, arată un nou studiu