Generalul SRI Ovidiu Soare a primit condamnat 3 ani de închisoare cu suspendare. Fostul consilier prezidențial Cico Dumitrescu a fost achitat

Generalul SRI Ovidiu Soare a primit condamnat 3 ani de închisoare cu suspendare. Fostul consilier prezidențial Cico Dumitrescu a fost achitat
Publicat: 13/02/2013, 15:54
Actualizat: 03/07/2013, 16:21

Generalul (r) Ovidiu Soare, fost șef al Inspectoratului pentru Apărarea Constituției și Securitate Economică SRI, a fost condamnat definitiv de către ICCJ la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, pentru corupție, iar fostul consilier prezidențial Cico Dumitrescu a fost achitat.

Aceeași pedeapsă a primit-o și colonelul (r) SRI Gheorghe Dumitrache, care împreună cu generalul (r) Ovidiu Soare și-a traficat influenț, pretinzând și primind de la oameni de afaceri din Prahova sume importante de bani și bunuri materiale în schimbul protecției acordate, atât în domeniul economic, cât și în domeniul activității organelor judiciare, dar și de justiție.

În 4 februarie 2013, un complet de cinci judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) a menținut sentința Înaltei Curți de Casație și Justiție – Secția penală, care a hotărât condamnarea inculpatului Ovidiu Soare – general maior (rezervă), fost șef al Inspectoratului pentru Apărarea Constituției și Securitate Economică, din cadrul Serviciului Român de Informații (SRI), la pedeapsa de trei ani închisoare cu suspendare sub supraveghere, pe un termen de încercare de opt ani, pentru săvârșirea infracțiunilor de: trei infracțiuni de luare de mită, complicitate la infracțiunea de folosire, cu rea-credință, a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect; fals în înscrisuri sub semnătură privată și omisiunea sesizării organelor judiciare, privind siguranța națională a României, în varianta normativă, transmiterea de informații cu caracter secret ori confidențial, prin orice mijloace, în afara cadrului legal, a informat, miercuri, Direcția Națională Anticorupție (DNA).

Instanța supremă i-a interzis lui Ovidiu Soare, timp de doi ani după executarea pedepsei principale, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și dreptul de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârșirea infracțiunii.

De asemenea, instanța supremă l-a condamnat pe Gheorghe Dumitrache, colonel (rezervă), fost șef Sector „A” din cadrul Secției de Informații Prahova din cadrul SRI, la pedeapsa de trei ani închisoare cu suspendare sub supraveghere, pe un termen de încercare de opt ani, pentru trafic de influență, dare de mită, încercarea de a determina mărturia mincinoasă.

Instanța supremă a interzis inculpatului Dumitrache, timp de doi ani după executarea pedepsei principale, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și dreptul de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârșirea infracțiunii.

Totodată, a fost condamnat și Alexandru Tudor Georgescu, asociat la SC MIDOCAR SRL București, la pedeapsa de un an închisoare cu suspendare condiționată, pe un termen de încercare de trei ani, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire cu rea-credință a bunurilor societății într-un scop contrar intereselor societății.

În același proces, instața supremă l-a achitat pe Emil (Cico) Dumitrescu, fost consilier de stat la Administrația Prezidențială, acuzat de trafic de influență, referitor la avansare în grad a tatălui lui Soare.

Generalul maior (r) Ovidiu Soare, fost șef al Inspectoratului pentru Apărarea Constituției și Securitate Economică, din cadrul Serviciului Român de Informații (SRI), a fost acuzat de luare de mită, instigare neurmată de executare la infracțiunea de înșelăciune, instigare la infracțiunea de fals intelectual, complicitate la infracțiunea de folosire cu rea credință a bunurilor societății, într-un scop contrar intereselor societății, fals în înscrisuri sub semnătură privată, asociere pentru săvârșirea de infracțiuni, omisiunea sesizării organelor judiciare, privind siguranța națională a României, în varianta normativă, transmiterea de informații cu caracter secret ori confidențial, prin orice mijloace, în afara cadrului legal.

Colonelul (r) Gheorghe Dumitrache, fost șef Sector „A” din cadrul Secției de Informații Prahova din cadrul SRI, a fost trimis în judecată pentru trafic de influență, dare de mită, încercarea de a determina mărturia mincinoasă și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni.

Alexandru Tudor Georgescu, asociat la SC Midocar SRL București a fost acuzat de folosire cu rea credință a bunurilor societății într-un scop contrar intereselor societății.

În acest caz, Emil Dumitrescu, fost consilier de stat la Administrația Prezidențială, a fost acuzat de trafic de influență.

Potrivit DNA, din probele administrate de procurori a rezultat că în perioada 1996-2002, Dumitrache a lucrat la Secția de Informații a județului Prahova având funcția de șef sector, fiind subordonat pe linie profesională generalului Ovidiu Soare, care a condus la nivelul structurii centrale din cadrul SRI Diviziunea „A” și ulterior Inspectoratul pentru Apărarea Constituției și Securitate Economică. Din anul 2002, colonelul Dumitrache a fost avansat la unitatea condusă de Ovidiu Soare, din București, unde a lucrat până în anul 2005.

În perioada respectivă, între cei doi foști ofițeri SRI s-au stabilit relații care excedau cadrului deontologic și profesional, fiind implicați în activități de traficare a influenței, luare de mită etc., în sensul că pretindeau și primeau de la mai mulți oameni de afaceri sume importante de bani și bunuri materiale în schimbul protecției acordate, atât în domeniul economic, cât și în domeniul activității organelor judiciare, dar și de justiție.

Dumitrache i-a oferit șefului său foloase de ordin material reprezentate de bunuri și servicii, încorporate în construirea a două imobile în localitatea Călinești, județul Prahova, (aparținându-i lui Ovidiu Soare). În schimb, acesta din urmă și-a protejat subalternul în cadrul serviciului, prin demersuri oficiale pentru avansarea lui în funcții și grade superioare. Datorită susținerii de care a început să beneficieze, Dumitrache a început să desfășoare, începând din anul 1996, activități de protejare a unor oameni de afaceri din județul Prahova, intervenind, la cererea acestora, la factori de decizie din SNP Petrom, Lukoil SA, dar și la ofițeri de poliție și magistrați. Intervențiile erau legate de inițierea și derularea unor afaceri comerciale profitabile, dar și de obținerea de soluții favorabile în cazul unor dosare penale pe care cei în cauză le aveau pe rol.

În aceleași scopuri, Dumitrache l-a atras în această activitate infracțională și pe Radu Balici – general de brigadă (în prezent decedat). Pentru traficarea influenței, cei doi au pretins și primit, în mod repetat, de la doi oameni de afaceri suma de 1.496.675.579 de lei vechi și 102.600 de dolari.

Probele din acest dosar relevă faptul că Gheorghe Dumitrache, col. (r) SRI, a susținut în fața mai multor persoane că finul său, fostul șef al DIICOT Gheorghe Muscalu (actual membru în Consiliul Superior al Magistraturii-n.r.), și fostul procuror general adjunct Marcel Sîmpetru (fost consilier în cadrul CSM, care a demisionat din funcție în urma unui scandal de corupție-n.r.) i-au promis că dosarul său va fi repartizat unui procuror care să dea o soluție favorabilă lui.

Potrivit rechizitoriului, în convorbirea telefonică din 14 martie 2006, Dumitrache îi relata finului său, procurorul Gheorghe Muscalu, că a discutat despre dosarul lui penal cu primul adjunct al procurorului general al Românei de atunci, Marcel Sîmpetru. În cadrul unei întâlniri speciale cu Muscalu, Dumitrache i-a relatat că procurorul Marcel Sîmpetru i-a spus să stea liniștit în legătură cu dosarul penal de la Direcția Națională Anticorupție (DNA), deoarece procurorul anchetator care îl instrumentează va fi mutat în altă unitate, după care dosarul va fi dat unui alt procuror.

Generalul SRI Ovidiu Soare a fost acuzat că a divulgat informații clasificate din cazul „Distileria” privind activitățile ilegale economice și fapte de corupție desfășurate de magistrați și oameni politici. El a coordonat, în perioada 2002-2003, cazul informativ „Distileria”, instrumentat de Secției de Informație a județului Prahova.

Dosarul „Distileria” era o acțiune informativă care avea ca obiectiv culegerea de informații privind o serie de activități ilegale în domeniul economico-financiar desfășurate de mai multe persoane, iar Soare a fost acuzat că, pe parcursul derulării acestui caz informativ, a divulgat informații clasificate către persoanele urmărite.

Ulterior, el a aprobat închiderea cazului, fără a informa organele judiciare cu privire la faptul că din cazul respectiv rezulta că persoanele urmărite ar putea fi implicate în activități infracționale economico-finaciare și bancare, dar și de corupție, susțin procurorii DNA.

Concret, pe parcursul desfășurării acțiunii s-a constatat că au apărut în caz informații noi, care au confirmat informațiile inițiale referitoare la faptul că grupul respectiv de persoane ar fi putut aduce atingere prin activitățile lor siguranței naționale a României. Din aceleași informații obținute s-a mai putut constata că o serie de persoane „din cele vizate” ar fi putut fi implicate și în săvârșirea unor fapte de corupție, cum ar fi: darea de mită, luarea de mită, traficul de influență.

Această scurgere de informații a fost sesizată la vremea respectivă de ofițerii operativi în caz, însă nu s-a putut identifica apoi și persoana ce a produs scurgerile de informații.

Unul dintre martori, Radu Adrian Ovidiu, a declarat procurorilor că a constatat că persoanele urmărite erau avertizate să-și ia măsuri de schimbare a cartelelor telefonice și de a nu mai purta discuții compromițătoare pe telefoanele fixe sau mobile. Martorul a mai declarat că, din „interior” li se transmitea celor urmăriți „să stea însă liniștiți pentru că sigur nu vor mai fi prelungite mandatele de interceptare a convorbirilor telefonice și că din informațiile pe care le deținea ar fi rezultat că vectorul ar fi aflat aceste informații de la Ioan Stan care îndeplinea în perioada respectivă funcția de președinte al Comisiei de Control a SRI din partea Parlamentului României”.

Totodată, martorul a precizat că în momentul în care a aflat că în cazul respectiv au fost interceptate și personalități politice din vremea respectivă ce își desfășurau activitatea politică sau profesională „aproape” de primul ministru a cerut „pe mână scurtă” de la SIJ Prahova toate documentele ce reliefau această situație.

„Față de conținutul informațiilor din această acțiune, era obligatoriu să se facă informări la organele judiciare pentru săvârșirea unor infracțiuni economico-financiare cu consecințe grave (mafia alcoolului și mafia petrolului) fiind vorba de acte repetate de coruperea unor oameni politici, magistrați și de implicare în privatizări ilegale și oneroase. Din câte știu nu s-a făcut nicio informare de acest gen”, a declarat martorul procurorilor DNA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
ADIO, maestre! A murit Căpitanul din Titanic și Regele din Stăpânul Inelelor
Doliu la Hollywood. A murit un actor faimos din „Titanic” și „Stăpânul Inelelor”
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ