George Copos, patru ani de închisoare cu executare în dosarul Loteria I

George Copos, patru ani de închisoare cu executare în dosarul Loteria I
Publicat: 29/01/2013, 17:14
Actualizat: 29/07/2014, 22:23

Omul de afaceri George Copos a fost condamnat, marți, de Judecătoria Sectorului 2 la patru ani de închisoare cu executare în dosarul Loteria I, în care este acuzat de evaziune fiscală de peste un milion de euro, cu ocazia vânzării unor spații ale firmei Ana Electronic către Compania Loteria Română, anunță Mediafax.

Decizia instanței Judecătoriei Sectorului 2 nu este definitivă, putând fi contestată la Tribunalul București.

În dosarul Loteria I, omul de afaceri George Copos, patron al echipei de fotbal Rapid București și acționar la firme din grupul Ana, a fost trimis în judecată în iunie 2006, la puțin timp după ce și-a dat demisia din funcția de vicepremier. El a fost acuzat de DNA de o fraudă de peste un milion de euro.

Alături de el sunt judecați, pentru evaziune fiscală, Gilio Giuzepe Roza, acționar la Ana Electronic, Ana Group, Ana Pan, administrator unic, director la societatea Rom Tour G.M. Impex și membru fondator al Fundației „ProRapid”, precum și Stelian Ioan Rațiu (administrator la firma Transilvania International).

Totodată, au fost trimiși în judecată Nicolae Cristea, fost director general și președinte al Consiliului de Administrație în cadrul Companiei Naționale Loteria Română, membru fondator al Fundației ProRapid, și Gabriel Rogoveanu, agent imobiliar la firma Euroest Invest, pentru complicitate la evaziune fiscală.

Potrivit anchetatorilor, în perioada iulie-decembrie 2004, Copos, în calitate de asociat și președinte al Consiliului de administrație în cadrul Ana Electronic, împreună cu Roza și cu sprijinul lui Cristea și Rogoveanu, s-ar fi sustras de la plata obligațiilor fiscale, aducând bugetului de stat un prejudiciu de 39.461.121.820 de lei (peste un milion de euro, la valoarea cursului de schimb de la acea dată).

Folosind mecanismul interpunerii de noi proprietari în procesul de vânzare-cumpărare, respectiv persoana juridică SC Rom Tour G.M. Impex SRL și persoanele fizice Niculaie Ghinea și Ion Matei, inculpații ar fi ascuns sursa impozabilă cu ocazia vânzării unui așa zis „pachet” de 38 de spații comerciale, proprietate a firmei Ana Electronic, către Compania Națională Loteria Română.

Același mecanism a fost folosit și la achiziția de către Loterie a spațiului comercial din Cluj-Napoca de la SC Transilvania Oil, prin intermediul lui Stelian Ioan Rațiu.

În rechizitoriul se arăta că Nicolae Cristea – fost director general și președinte al Consiliului de Administrație în cadrul Companiei Naționale Loteria Română (CNLR) – a plătit 800.000 de dolari clubului de fotbal Rapid, ca sponzorizări și publicitate, în perioada 1996-1999.

În plus, în 2002, Loteria Națională a închiriat pentru cinci ani, de la clubul Rapid, un panou publicitar în afara stadionului Giulești pentru suma de 175.000 de dolari pe an, preț de patru ori mai mare decât cel al pieței, susțin procurorii. În privința acestor sponsorizări, procurorii au menționat, în dosar, că nu au dispus începerea anchetei, ci doar au vrut să sublinieze relațiile strânse dintre Copos și Cristea.

Procurorii au mai menționat că relația de „afaceri privilegiate” dintre Copos și Cristea a început cu mult timp în urmă, când Loteria a început să dea ca premii televizoare de la Ana Electronic, unde Copos este acționar.

În 9 decembrie 2009, instanța supremă a decis ca dosarul Loteria I să fie judecat de instanța Judecătoriei Sectorului 2. Magistrații instanței supreme au admis, astfel, excepția necompetenței instanței după calitatea persoanei în acest dosar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se schimbă regulile în România. SE DĂ LEGEA pe care o așteptau milioane de români
Exclusiv: Valentina Borcea și Cristian Boureanu, împreună în instanță. Cine i-a dat în judecată pe...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Pitagora, între matematică și învățăturile despre nemurirea sufletului