Gest inedit făcut de Sorana Cîrstea: Maternitatea Târgoviște a fost dotată cu aparatură de 23.000 de euro cu sprijinul Organizației Salvați Copiii și al jucătoarei de tenis – FOTO

Gest inedit făcut de Sorana Cîrstea: Maternitatea Târgoviște a fost dotată cu aparatură de 23.000 de euro cu sprijinul Organizației Salvați Copiii și al jucătoarei de tenis - FOTO
Publicat: 16/11/2019, 11:00

Potrivit unui comunicat transmis de Organizația Salvați Copiii, deși Maternitatea Spitalului Județean de Urgență Târgoviște îngrijește nou-născuți prematur sau cu diverse patologii grave din mai multe județe din regiunea Sud-Muntenia, aparatura medicală vitală a rămas o promisiune pe hârtie, amânată de autorități.

Astfel, de Ziua Mondială a Prematurității, organizația a dotat maternitatea din Târgoviște, pentru a patra oară. La primirea acestei donații, a fost prezentă și sportiva Sorana Cîrstea, care a oferit sprijin în acest demers.

„Salvarea nou-născuților prematur ar trebui să fie o prioritate națională, de care să fim conștienți cu toții. Nicio mare victorie nu se poate obține fără să ai la dispoziție instrumente bune și o echipă alături de care să construiești. Mă bucur că medicii, Salvați Copiii și nou-născuții prematur m-au primit în echipa lor, aceasta este o echipă a vieții”, a declarat Sorana Cîrstea.

Dintre cele 204 maternități din România, Salvați Copiii a dotat deja un număr de 96, în mod constant, în funcție de nevoile prioritare, transmise de medicii alături de care organizația lucrează.

La Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște, Salvați Copiii a donat în ultimii trei ani aparatură medicală în valoare totală de 68.865 de euro, la care se adaugă acum patru monitoare de funcții vitale donate cu sprijinul Soranei Cîrstea și 12 injectomate în valoare de 22.953 de euro achiziționate cu ajutorul susținătorilor campaniei de reducere a mortalității infantile.

Instituția are în grijă anual aproximativ 2.000 de nou-născuți, dintre care, în 2018, 237 s-au născut prematur, iar în primele șase luni ale anului 2019, numărul prematurilor fiind de 112.

„Ca maternitate de grad 3, de doi ani îngrijim prematuri din toată regiunea – Prahova, Argeș, Ialomița, Teleorman, Vâlcea, Olt. Ne-am dori o mai mare implicare a Ministerului Sănătății. Așteptăm cu nerăbdare dotarea cu incubatoare promisă de aproape patru ani și ne dorim obținerea finanțării pe axa prioritară, a maternității din Târgoviște, singura maternitate de grad 3 din țară uitată de finanțare de doi ani, în ciuda numeroaselor memorii și solicitări”, spune dr. Roxana Aldea, șef secție neonatologie Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște.

În 2018, în Romania s-au înregistrat 1.214 de decese ale copiilor sub un an, cu o rată a mortalității infantile de 6,5 la mie, spun reprezentanții Salvați Copiii. Jumătate dintre decesele sub un an se produc în prima lună de viață (mortalitate neonatală), arată datele, iar o cauză majoră este lipsa aparaturii medicale performante.

Ratele mortalității infantile variază puternic la nivelul județelor. Astfel, județele cu cele mai scăzute rate ale mortalității infantile în 2018 (potrivit datelor provizorii INS) sunt: Dâmbovița (2,9‰), Ilfov (4,1‰), Arad și Timiș (4,5‰), Iași și Alba (4,8‰) și Mun. București (3,6‰). La polul opus, cu rate ale mortalității de trei și de două ori mai mari, se află Tulcea (15,5‰), Botoșani (12,9‰), Sălaj (11,5‰), Călărași (11,2‰) și Caraș-Severin (10‰).

Pentru a putea salva cât mai multe vieți, prin dotarea maternităților cu aparatură performantă, Salvați Copiii România a lansat un apel către companiile din Romania de a direcționa 20% din impozitul pe profit către o cauză vitală: dotarea cu echipamente a maternităților și secțiilor de nou-născuți din România.

Foto: Salvați Copiii România / Facebook

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Veste ȘOC pe piața mașinilor electrice. Chinezii au lansat mașina care bate TESLA! - GALERIE...
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Răsturnare de situație la Survivor. Motivul real pentru care Alexandra a fost eliminată
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers