Ghiță a cesionat acțiunile Asesoft SA unui offshore din Cipru pe care îl deține tot el. RECHIZITORIUL DNA

Ghiță a cesionat acțiunile Asesoft SA unui offshore din Cipru pe care îl deține tot el. RECHIZITORIUL DNA
Publicat: 30/07/2015, 10:53

Procurorii DNA care au instrumentat dosarul în care deputatul Sebastian Ghiță a fost trimis în judecată pentru dare de mită, spălare de bani și instigare la abuz în serviciu au stabilit, pe parcursul cercetărilor, că parlamentarul, aflat la primul mandat, a cesionat părțile sociale pe care le deținea ca acționar majoritar la SC Asesoft International SA unei companii de tip offshore din Cipru, companie deținută în totalitate de el.

„Conform informării transmise de Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, firmele din grupul Asesoft au fost înființate de Ghiță Sebastian Aurelian și s-au remarcat prin capacitatea de a obține contracte bănoase cu statul, în domeniul IT. (…) Până la data de 14 februarie 2011, S.C. Asesoft International SA l-a avut ca acționar majoritar pe Ghiță Sebastian Aurelian, pentru ca, după această dată, să-și cesioneze părțile sociale către Minasee Holdings LTD Cipru, companie de tip offshore deținută 100% de Ghiță Sebastian Aurelian”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA.

Potrivit sursei citate, după ce a fost ales deputat, Ghiță a renunțat la companiile pe care le-a înființat și condus înainte de a fi parlamentar, însă a continuat să controleze activitatea acestor firme prin rude și apropiați.

Totodată, procurorii DNA au stabilit că între firmele înființate de Ghiță s-au produs transferuri de fonduri „semnificative din punctul de vedere al cuantumului sumelor”, despre care anchetatorii spun că „nu par să aibă un scop economic real”.

„În perioada 2013-2014, au fost identificate transferuri de fonduri bidirecționale, însemnate ca volum și frecvență, între entitățile membre ale grupului, în componența cărora sunt incluse fonduri provenite de la trezorerie, încasate de S.C. Asesoft International SA din contracte încheiate cu statul (de la buget sau din fonduri europene), dintre acestea făcând parte și S.C. Asesoft Technologies SRL și S.C. Sunsmart Integrare IT SRL. Operațiunile nu par să aibă un scop economic real, având în vedere că sumele nu au fost folosite în realitate decât pentru a fi transferate succesiv în conturile mai multor persoane fizice și juridice dintre cele menționate”, se arată în rechizitoriu.

Procurorii susțin, de asemenea, că „sume impresionante de bani tranzitează conturile societăților mai sus menționate (care fac parte din grupul Asesoft – n.r.), iar circuitele descrise nu sugerează o activitate comercială rezonabilă, specifică unei piețe, ci doar circuite «suveică» care – aparent – nu par a indica vreo activitate economică”.

„Modul de derulare a acestor tranzacții (…) pare a fi mai degrabă rezultatul unui algoritm creat artificial (soft) după care sumele tranzitează, aparent haotic, conturile societăților. Este posibil ca, prin desfășurarea acestui «hățiș» de tranzacții, cei implicați să fi urmărit, de fapt, pierderea urmei cel puțin a unei părți din sumele provenite de la bugetul de stat”, se mai arată în rechizitoriu.

Deputatul Sebastian Ghiță și fostul primar al Ploieștiului Iulian Bădescu au fost trimiși în judecată, miercuri, de către DNA, în dosarul în care procurorii îl acuză pe Ghiță că i-a dat lui Bădescu o casă pentru a primi finanțare de la bugetul local pentru asociația Basket Club Asesoft.

Potrivit DNA, deputatul Sebastian Ghiță a fost trimis în judecată pentru dare de mită, instigare la abuz în serviciu având drept consecință obținerea pentru altul a unui folos necuvenit și spălare de bani.

Ghiță se află sub control judiciar până în 11 septembrie.

În același dosar, fostul primar al municipiului Ploiești Iulian Bădescu, arestat preventiv într-un alt dosar, a fost trimis în judecată sub acuzațiile de dare de mită și abuz în serviciu având drept consecință obținerea pentru altul a unui folos necuvenit, acesta fiind al doilea dosar de corupție în care Bădescu este trimis în fața judecătorilor.

Procurorii DNA – Serviciul teritorial Ploiești au stabilit că, cursul anului 2013, Iulian Bădescu, la acea vreme primar al municipiului Ploiești, având calitatea de ordonator principal de credite, a acordat unui club sportiv, susținut de acesta din urmă, o finanțare nerambursabilă suplimentară de la bugetul local, în sumă de 1.500.000 lei, ce constituie atât prejudiciu adus unității administrativ teritoriale, cât și un folos necuvenit, obținut de asociația Basket Club Asesoft. Faptele au fost comise „cu încălcarea prevederilor legale, la instigarea inculpatului Ghiță Sebastian Aurelian”, susțin procurorii.

Finanțarea pentru asociația despre care anchetatorii spun că este controlată de Sebastian Ghiță a avut loc în cadrul unei selecții de proiecte privind programul „Promovarea sportului de performanță”, organizată, în baza legii privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general, de către Clubul Sportiv Municipal Ploiești, instituție aflată sub autoritatea Consiliului Local Ploiești.

„Pentru alocarea sumei respective de bani, inculpatul Bădescu Iulian a pretins și primit de la inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian, prin intermediul unei societăți comerciale controlate de acesta din urmă, un imobil (casă de locuit) situată în municipiul Ploiești, în valoare de 1.041.600 lei, sumă din care Bădescu Iulian a suportat personal doar 124.000 lei”, arată DNA.

Procurorii spun, de asemenea, că, pentru a nu exista suspiciuni cu privire la modul fraudulos de dobândire, imobilul respectiv a făcut obiectul unei pretinse promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare, încheiată în luna august 2013, între două firme controlate de Ghiță și Bădescu.

„În perioada septembrie 2013 – ianuarie 2014, inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian a disimulat adevărata natură a provenienței imobilului, prin efectuarea unor plăți (reprezentând cesionarea fictivă a unei mărci înregistrate la OSIM) din contul unei firme controlate de acesta, către o societate administrată în fapt de inculpatul Bădescu Iulian. Ulterior, această sumă de bani a fost transferată de inculpatul Bădescu Iulian către o altă societate controlată de inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian, justificându-se astfel plata contravalorii imobilului dat cu titlu de mită”, precizează DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii constând în sechestre asupra unor bunuri mobile aparținând lui Sebastian Ghiță și Iulian Bădescu.

De asemenea, în acest dosar municipiul Ploiești s-a constituit parte civilă cu suma de 1.500.000 de lei, în urma unei hotărâri adoptate de Consiliul Local Ploiești în 21 iulie, hotărâre supusă votului consilierilor după ce DNA a notificat autoritățile locale, solicitând acestora să stabilească dacă vor sau nu să se constituie parte civilă în dosar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula din CODUL RUTIER care te poate lăsa FĂRĂ PERMIS. Foarte puțini șoferi o cunosc...
Ce pește e indicat în ziua de Florii. Recomandare pentru cei care au postit
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?