Ghiță: Am ieșit din etapa polemicilor, dosarul este în instanță, să vedem ce decid judecătorii

Ghiță: Am ieșit din etapa polemicilor, dosarul este în instanță, să vedem ce decid judecătorii
Publicat: 30/07/2015, 10:27

Deputatul Sebastian Ghiță s-a prezentat, joi, la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), unde dosarul în care este judecat alături de fostul primar al Ploieștiului Iulian Bădescu a intrat în cameră preliminară, iar judecătorii verifică măsurile preventive luate de procurori în cazul acestora.

Ghiță a spus, la intrarea în sediul ICCJ, că situația în care se află el nu este una fericită, dar dosarul este acum la instanță, care va decide dacă este sau nu vinovat de faptele pentru care a fost trimis în judecată.

„Am ieșit din etapa polemicilor și discuțiilor, dosarul a ajuns în instanță și, că ne place sau că nu ne place, în judecători trebuie să avem încredere, să le respectăm munca și să așteptăm să vedem ce decid dânșii”, a declarat Sebastian Ghiță.

Întrebat despre sponsorizarea echipei Basket Club Asesoft și acuzația procurorilor că i-a dat mită fostului primar al Ploieștiului Iulian Bădescu, Ghiță a spus că echipa de baschet este „o chestiune” cu care se mândrește.

„Sunt 15 ani în care s-au făcut performanțe, iar astăzi 700 de copii merg la cluburile de junior din Ploiești (…) Îmi par tare rău că tot efortul din acești ani în ceea ce privește sportul se sfârșește aici, cu un dosar și cu o anchetă, și cu o trimitere în judecată”, a adăugat deputatul.

Sebastian Ghiță a mai spus că, prin tot ce a făcut la Ploiești, a încercat să nu încalc legea și să nu folosească bani publici.

„Suportul către echipă, care nu este a mea, a fost acordat de Primărie, pentru că doreau și dânșii să participe. Fenomenul era foarte bine văzut în Ploiești și știți bine că orice primar, orice factor local încearcă să se lipească de elementele cu popularitate ridicată”, a precizat Ghiță.

El a adăugat că s-a prezentat la instanță pentru a depune o cerere, după ce dosarul său a intrat miercuri pe rolul instanței supreme, iar joi este pe ordinea de lucru.

„Cred că va dura ceva timp până când se vor formula apărările, până când se vor desfășura activități în acest dosar. Aș vrea să vă rog să mă lăsați să nu comentez ce se întâmplă în acest proces, probele”, a mai arătat Ghiță.

Acesta a intrat apoi în sediul ICCJ, unde a cerut instanței acordarea unui nou termen pentru a-și pregăti apărarea. Cererea a fost admisă de instanță, care a stabilit ca discuțiile privind legalitatea și temeinicia măsurilor preventive dispuse de procurori la trimiterea dosarului în judecată să continue în 4 august.

Deputatul Sebastian Ghiță și fostul primar al Ploieștiului Iulian Bădescu au fost trimiși în judecată, în 29 iulie, de către DNA, în dosarul în care procurorii îl acuză pe Ghiță că i-a dat lui Bădescu o casă pentru a primi finanțare de la bugetul local pentru asociația Basket Club Asesoft.

Sebastian Ghiță va fi judecat pentru de dare de mită, instigare la abuz în serviciu având drept consecință obținerea pentru altul a unui folos necuvenit și spălare de bani. Deputatul se află sub control judiciar până pe data de 11 septembrie.

Fostul primar al municipiului Ploiești Iulian Bădescu, arestat preventiv într-un alt dosar, a fost trimis în judecată sub acuzațiile de dare de mită și abuz în serviciu având drept consecință obținerea pentru altul a unui folos necuvenit, acesta fiind al doilea dosar de corupție în care Bădescu este trimis în fața judecătorilor.

Procurorii DNA – Serviciul teritorial Ploiești au stabilit că, cursul anului 2013, Iulian Bădescu, la acea vreme primar al municipiului Ploiești, având calitatea de ordonator principal de credite, a acordat unui club sportiv, susținut de acesta din urmă, o finanțare nerambursabilă suplimentară de la bugetul local, în sumă de 1.500.000 lei, ce constituie atât prejudiciu adus unității administrativ teritoriale, cât și un folos necuvenit, obținut de asociația Basket Club Asesoft. Faptele au fost comise „cu încălcarea prevederilor legale, la instigarea inculpatului Ghiță Sebastian Aurelian”, susțin procurorii.

Finanțarea pentru asociația despre care anchetatorii spun că este controlată de Sebastian Ghiță a avut loc în cadrul unei selecții de proiecte privind programul „Promovarea sportului de performanță”, organizată, în baza legii privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general, de către Clubul Sportiv Municipal Ploiești, instituție aflată sub autoritatea Consiliului Local Ploiești.

„Pentru alocarea sumei respective de bani, inculpatul Bădescu Iulian a pretins și primit de la inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian, prin intermediul unei societăți comerciale controlate de acesta din urmă, un imobil (casă de locuit) situată în municipiul Ploiești, în valoare de 1.041.600 lei, sumă din care Bădescu Iulian a suportat personal doar 124.000 lei”, arată DNA.

Procurorii spun, de asemenea, că, pentru a nu exista suspiciuni cu privire la modul fraudulos de dobândire, imobilul respectiv a făcut obiectul unei pretinse promisiuni bilaterale de vânzare cumpărare, încheiată în luna august 2013, între două firme controlate de Ghiță și Bădescu.

„În perioada septembrie 2013 – ianuarie 2014, inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian a disimulat adevărata natură a provenienței imobilului, prin efectuarea unor plăți (reprezentând cesionarea fictivă a unei mărci înregistrate la OSIM) din contul unei firme controlate de acesta, către o societate administrată în fapt de inculpatul Bădescu Iulian. Ulterior, această sumă de bani a fost transferată de inculpatul Bădescu Iulian către o altă societate controlată de inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian, justificându-se astfel plata contravalorii imobilului dat cu titlu de mită”, precizează comunicatul dat publicității, miercuri, de DNA.

Procurorii DNA au stabilit, pe parcursul cercetărilor, că parlamentarul, aflat la primul mandat, a cesionat părțile sociale pe care le deținea ca acționar majoritar la SC Asesoft International SA unei companii de tip offshore din Cipru, companie deținută în totalitate de el.

„Conform informării transmise de Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, firmele din grupul Asesoft au fost înființate de Ghiță Sebastian Aurelian și s-au remarcat prin capacitatea de a obține contracte bănoase cu statul, în domeniul IT. (…) Până la data de 14 februarie 2011, S.C. Asesoft International SA l-a avut ca acționar majoritar pe Ghiță Sebastian Aurelian, pentru ca, după această dată, să-și cesioneze părțile sociale către Minasee Holdings LTD Cipru, companie de tip offshore deținută 100% de Ghiță Sebastian Aurelian”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asiguratorii constând în sechestre asupra unor bunuri mobile aparținând lui Sebastian Ghiță și Iulian Bădescu.

De asemenea, în acest dosar municipiul Ploiești s-a constituit parte civilă cu suma de 1.500.000 de lei, în urma unei hotărâri adoptate de Consiliul Local Ploiești în 21 iulie, hotărâre supusă votului consilierilor după ce DNA a notificat autoritățile locale, solicitând acestora să stabilească dacă vor sau nu să se constituie parte civilă în dosar.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
S-a stins marele artist al țării. A murit chiar în Sâmbăta Mare. Drum lin!
Economie în vacanță. Cum eviți capcanele care îți toacă banii în călătorii
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Cristina Șișcanu, motivul pentru care nu gătește nimic pentru masa de Paște. Cum își petrece...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Samuel Colt, inventatorul revolverului. „Oamenii buni din această lume sunt foarte departe de a fi...