Greenpeace: Planul României pe energie şi climă pentru 2021-2030, contrazis de Comisia Europeană

Greenpeace: Planul României pe energie şi climă pentru 2021-2030, contrazis de Comisia Europeană
Greenpeace: Planul României pe energie şi climă pentru 2021-2030, contrazis de Comisia Europeană / Sursă foto: Shutterstock / caracter ilustrativ
Publicat: 19/10/2020, 15:35
Actualizat: 06/04/2021, 15:35

Planul Naţional al României privind Energia şi Schimbările Climatice 2021-2030 (PNIESC) a fost penalizat de Comisia Europeană (CE). Strategia României a fost considerată de către Executivul European ca incompletă, lipsită de ambiţie şi lacunară în puncte critice, potrivit reprezentanților Greenpeace România.

Greenpeace: Tranziţia energetică de la cărbune la energie verde va costa mai puţin, dacă va fi realizată mai rapid

„Pe 14 octombrie (2020, n.r.), Comisia Europeană a trimis României o analiză a Planului Naţional al României privind Energia şi Schimbările Climatice 2021-2030 (PNIESC).

Planul este documentul care defineşte modul în care România va acţiona în domeniul energiei în următorul deceniu, în contextul unei crize climatice globale.

Comisia Europeană spune despre documentul final al PNIESC că este incomplet, lipsit de ambiţie, lacunar în puncte critice, unde România ar trebui să-şi arate determinarea de a se desprinde de utilizarea combustibililor fosili.

Comisia sesizează lipsa de ambiţie a României în ceea ce priveşte ţinta pe energie regenerabilă. România continuă să susţină o ţinta scăzută, de 30,7%, deşi potenţialul de energie regenerabilă este mult mai mare. Conform calculelor, ţara noastră ar fi putut atinge până în 2030 o ţintă pentru energie regenerabilă de 34%.

În plus, analiza remarcă faptul că lipsesc strategiile de dezvoltare, calendarul de lucru, impactul aşteptat şi resursele financiare pentru a susţine politici publice şi măsuri concrete în vederea tranziţiei către o economie neutră din punct de vedere al emisiilor”, explică activiştii de mediu.

În acelaşi timp, la capitolul eficienţă energetică, contribuţiile naţionale la ţinta europeană pentru consumul primar de energie (până în 2030) sunt considerate ca fiind deloc ambiţioase (25.7 Mtoe), iar rata de renovare a clădirilor va fi de 3 – 4%. În plus, România încă nu a trimis către Comisia Europeană strategia de renovare pe termen lung.

Comisia încurajează măsuri privind eficienţa energetică a reţelelor de termoficare. România nu are un program naţional de control al poluării atmosferice, atrage atenţia Comisia.

Pentru a integra cât mai multă energie regenerabilă şi pentru a spori flexibilitatea sistemului naţional de energie, planul indică necesitatea unor capacităţi suplimentare de stocare a energiei electrice. Planul recomandă integrarea sistemelor de stocare a energiei în baterii, cu toate acestea, nu există niciun obiectiv sau ţintă pentru aceste capacităţi de stocare.

Planul PNIESC nu oferă suficiente informaţii privind calitatea aerului sau despre interacţiunile dintre calitatea aerului şi politicile privind emisiile de poluanţi în atmosferă. Creşterea proiectată a bioenergiei ar impacta negativ calitatea aerului, iar impactul trebuie analizat. De asemenea, România nu a stabilit un obiectiv specific pentru reducerea emisiilor în sectorul transporturilor.

Comisia Europeană estimează că emisiile din transport vor creşte în scenariul propus de România”, transmite Greenpeace, printr-un comunicat de presă.

Organizația de mediu mai spune că recomandările CE vizează şi procesul de tranziţie justă, studiile arătând că tranziţia energetică de la cărbune la energie verde va costa mai puţin, dacă această tranziţie este realizată mai rapid.

„Din păcate, proiectul nu prezintă un grafic concret pentru eliminarea producţiei de cărbune pentru a putea aborda cu soluţii eficiente situaţia complicată a comunităţilor – adică diversificare economică într-o manieră echitabilă şi sustenabilă. Studiile independente arată că tranziţia energetică de la cărbune la energie verde va costa mai puţin, dacă această tranziţie este realizată mai rapid”, mai scrie în comunicatul transmis de Greenpeace.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Vouchere de 1.900 DE EURO pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Anunțul venit chiar...
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația