În ultima perioada, tot mai mulți români au devenit victimele infracțiunilor digitale, după ce hackerii au spart parolele conturilor și au avut acces la informații despre identitatea utilizatorului precum și la date despre conturile bancare. Specialiștii din cadrul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică avertizează că nu este îndeajuns ca o parolă să conțină multe caractere, ci trebuie să includă o combinație complexă de litere, cifre și caractere speciale.
Experții au oferit câteva sfaturi despre cum pot românii să-și protejeze mai bine conturile de Instagram, Facebook și TikTok. Hackerii au devenit foarte iscusiți și multe persoane s-au trezit că nu mai pot accesa conturile de social-media, sau, în cel mai rău caz rămân fără bani în conturi, după ce infractorii digitali le-au accesat datele de identificare.
Pentru a evita astfel de situații neplăcute, specialiștii Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică spun că o parolă ar trebui să fie compusă dintr-o combinație complexă de caractere și nu este îndeajuns ca aceasta să fie lungă.
“Mit: ‘Parolele lungi sunt suficiente’. Realitate: O parolă lungă nu este, de una singură, o garanţie a securităţii. Parolele trebuie să fie complexe, unice pentru fiecare cont şi, ideal, gestionate printr-un manager de parole”, au explicat specialiștii DNSC, potrivit news.ro.
Una dintre cele mai frecvente greșeli pe care o fac majoritatea utilizatorilor este utilizarea aceleiași parole pentru toate conturile de social-media și chiar pentru aplicațiile bancare, iar din această cauză hackerii pot fura foarte ușor informațiile în cazul unei breșe de securitate. De asemenea, parolele previzibile, cum ar fi numerele consecutive, numele utilizatorului, sau data de naștere fac din utilizatorul respectiv o țintă ușoară pentru infractori.
Specialiștii DNSC sfătuiesc persoanele să creeze parole puternice care să includă majuscule, litere mici, cifre, și caractere speciale. Un manager de parole poate ajuta la crearea unor parole noi, precum și la recuperarea acestora, în cazul în care le uiți. Dacă există posibilitatea, se poate folosi și identificare multifactor.
“O parolă bună este doar primul pas. Securitatea reală vine dintr-o combinaţie de practici inteligente şi instrumente de protecţie. Securitatea începe cu o parolă bună. Sau mai bine, cu un manager de parole. Ţii minte parolele pentru toate conturile? Sunt toate diferite şi complexe? Probabil că nu… iar asta poate fi un risc”, au mai spus cei de la DNSC.
FOTO: Envato
Citește și: