Grevă la metrou luni, în intervalul 4:00-16:00. Sindicaliștii de la RATB li se pot alătura marți. UPDATE Greva a fost suspendată

Grevă la metrou luni, în intervalul 4:00-16:00. Sindicaliștii de la RATB li se pot alătura marți. UPDATE Greva a fost suspendată
Publicat: 11/10/2013, 14:22
Actualizat: 11/10/2013, 14:22

UPDATE„Luni vor circula și metroul și mijloacele RATB. Greva a fost suspendată”, a anunțat Ion Rădoi, președintele Federației Sindicatelor din Transporturi, la ieșirea de la negocierile de la Ministerul Transporturilor.


Metroul din București nu va circula luni, între orele 4:00 și 16:00, iar de marți sindicaliștii de la RATB se vor alătura, pentru o zi, colegilor lor de la Metrorex.

„Dacă după negocierile pe care sindicatul de la metrou le va purta cu conducerea Metrorex, inclusiv la acest sfârșit de săptămână, nu le vor fi îndeplinite solicitările, angajații Metrorex vor declanșa luni greva în intervalul 4:00-16:00. De marți, greviștilor de la metrou li se vor alătura și sindicaliștii de la RATB, din spirit de solidaritate, pentru o singură zi, pentru că așa ne permite legea”, a declarat pentru gândulVasile Petrariu, lider sindical RATB.

Petrariu a spus că, deocamdată, angajații transportului public de suprafață din Capitală nu au revendicări către conducerea regiei de transport, ci ei intenționează să se solidarizeze cu cei de la metrou „pentru a-i ajuta”, dar și pentru că la final de an va expira și contractul lor colectiv de muncă. „Vrem, prin acest protest, să atragem atențiafactorilor responsabili”, a afirmat Petrariu.

În 26 septembrie, președintele Unității Sindicatului Liber Metrou (USLM), Ion Rădoi, anunța că greva generală la metrou și RATB, anunțată inițial pentru 30 septembrie, a fost amânată pentru luni, 14 octombrie, pentru a putea continua negocierile cu echipa guvernamentală.

„Ca urmare a negocierilor începute pe data de 18 septembrie, între reprezentanții Federației din Trasporturi, Transloc și Servicii Publice «ATU – România» și echipa guvernamentală, dar în primul rând din respect pentru cei peste 700.000 de călători care folosesc zi de zi metroul bucureștean, greva propriu-zisă de la metrou anunțată pentru data de 30 septembrie 2013 se va amâna până pe data de 14 octombrie 2013. În acest timp negocierile vor continua și sperăm că se vor găsi și soluții”, a spus Rădoi, citat într-un comunicat de presă.

Sindicaliștii Metrorex l-au abordat pe premierul Victor Ponta, în 25 septembrie, pe șantierul Magistralei 5, și i-au solicitat să îi primească la Guvern pentru a discuta despre indexarea salariilor, spunându-i că nu dispune de toate datele și că îi vor prezenta ei situația corectă.

Ponta a arătat că declanșarea grevei la metrou nu ar fi un gest corect și de bun-simț, în condițiile în care Metrorex beneficiază de subvenții de la buget, respectiv din încasările strânse de la toți românii, nu doar de la bucureșteni.

„Evident că îmi doresc să nu existe grevă la metrou. Noi dăm în fiecare an subvenție la metrou din banii tuturor cetățenilor României, și cel din Sălaș, și cel din Botoșani plătește pentru metrou, așa încât asta ar mai lipsi acum, să avem și o grevă. Cred că nu ar fi corect și de bun-simț”, a spus Ponta, potrivit Mediafax.

El a precizat că ministrul Transporturilor și ministrul delegat pentru Buget vor continua dialogul cu sindicatele.
Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, declara, în 20 septembrie, că a avut o discuție cu reprezentanții Metrorex pe subiectul protestului organizat în Capitală și a estimat că se va stinge conflictul în urma negocierilor purtate cu Ministerul de Finanțe.

Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, a precizat că în situația în care protestul de la metrou va avea loc, se vor gândi „măsuri alternative” de deplasare pentru bucureșteni pentru perioada întreruperii circulației cu metroul.

Sindicaliștii anunțau în 4 septembrie că dacă revendicările lor nu vor fi rezolvate, în 30 septembrie vor opri activitatea pe termen nelimitat, atât la metrou, cât și la RATB.

Aceștia cer modificarea legislației sociale în vigoare și reclamă imposibilitatea negocierii contractelor colective de munca, fondul de salarii fiind blocat la nivelul anului 2008.

În 17 septembrie, angajații de la metrou au fost în grevă de avertisment, activitatea fiind oprită între orele 4.00 și 6.00.

La o zi după greva de avertisment de la metrou, peste 3.000 de sindicaliști au participat la un miting la sediul Guvernului și la un marș până în Piața Constituției.

Președintele Federației Sindicatelor din Transporturi, Transloc și Servicii Publice „ATU – România”, Ion Rădoi, declara, la protestul din centrul Capitalei, că Victor Ponta este „cel mai indiferent și arogant prim-ministru cu sindicatele din 1990”, pentru că a primit 11 scrisori privind situația transportatorilor și nu a răspuns la niciuna.

Guvernul va relua dialogul cu sindicaliștii de la Metrorex și va încerca să rezolve acele revendicări care pot fi acceptate, dar nu va mai fi de acord ca toate afacerile metroului să fie intermediate de firma sindicatului, spunea atunci premierul Victor Ponta.

„Ei voi salarii mai mari, noi plătim 800 de milioane subvenții de la toți cetățenii României pentru metrou. Ce se poate face, facem, dar în același timp nu se mai pot face toate afacerile metroului prin firma-sindicat. Asta nu se mai poate și, dacă asta e supărarea, pe asta nu o putem îndrepta. Firma sindicatului care intermediază toate activitățile metroului, asta nu se mai poate. Să le spuneți și din partea mea, eu le-am spus direct, s-au supărat pe mine, să se supere și pe dumneavoastră, dar cred că trebuie să punem punct”, le-a spus Ponta miniștrilor în ședința de Guvern din 18 septembrie.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Șoseaua din România pe care mulți turiști o consideră mai frumoasă decât Transalpina și Transfăgărășanul
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
Se dă lege pentru românii din TRANSILVANIA. Noile măsuri vor deveni OBLIGATORII prin lege
Cea mai periculoasă melodie pentru șoferi. Riscul este foarte mare
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul