Guvernul a aprobat a doua rectificare bugetară din acest an – CINE PRIMEȘTE MAI MULȚI BANI. Plus: VENITURILE la BUGETUL CONSOLIDAT au crescut cu 1,35 miliarde de lei

Guvernul a aprobat a doua rectificare bugetară din acest an - CINE PRIMEȘTE MAI MULȚI BANI. Plus: VENITURILE la BUGETUL CONSOLIDAT au crescut cu 1,35 miliarde de lei
Publicat: 27/10/2012, 15:41
Actualizat: 29/07/2014, 16:59

Guvernul a aprobat a doua rectificare bugetară din acest an într-o ședință care s-a desfășurat integral în fața jurnaliștilor, cei mai mulți bani fiind acordați agriculturii.

Pe totalul bugetului general consolidat, veniturile indică o creștere de 1,35 miliarde lei, cu un minus de circa un miliard lei la bugetul de stat și un plus de 2,5 miliarde lei la bugetele locale.

Veniturile bugetului de stat sunt in scădere inclusiv din cauza faptului că peste un miliard lei din sumele colectate din TVA sunt transferate către bugetele locale.

Astfel, veniturile bugetului de stat se diminuează în total cu 1.095,1 milioane lei, în principal la taxa pe valoarea adăugată (-1.309,5 milioane lei, din care 1.070,0 milioane lei sut alocări suplimentare către bugetele locale), sume primite de la UE în contul plăților efectuate (-1.476,5 milioane lei sume redistribuite la bugetele locale), impozit pe venit și salarii ( -103,5 milioane lei), venituri din capital (-100 milioane lei).

Creșteri de încasări sunt din accize (210,5 milioane lei), taxe pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizării bunurilor sau pe desfășurarea de activități (908,2 milioane lei reprezentând venituri încasate din închirierea benzilor de frecvență reprezentând echivalentul a 204,1 milioane euro), venituri nefiscale (685,7 milioane lei reprezentând, în principal, vărsăminte din venitul net al Băncii Naționale a României), alte impozite pe profit, venit și câștiguri din capital de la persoane juridice (90 milioane lei).

Cheltuielile bugetului de stat pe anul 2012, se majorează, pe sold, cu suma de 307,7 milioane lei.

Guvernul taie din cheltuielile acoperite de la bugetul de stat pentru Senat, CSM, ICCJ, televiziunea și radioul public și unele ministere, printre care Apărarea, și suplimentează alocările la Agricultură (400 milioane lei pentru subvenții și ajutoare), Sănătate, Administrație și Interne (151 milioane lei pentru salarii, norme de echipament, carburanți, expertize medico-legale), Educație, Justiție (45 milioane lei pentru angajarea a 378 posturi noi, achiziționare mobilier, penitenciare, credite externe rambursabile), Dezvoltare Regională și Turism, SRI.

Ministerul Culturii va primi 30 milioane lei, premierul Ponta spunând că există „niște obligații mai vechi”.

Alte 350 milioane lei au fost alocate pentru achitarea arieratelor unor unități administrativ-teritoriale, inclusiv față de furnizorii de bunuri de servicii și lucrări, premierul spunând c este o obligație asumată față de FMI și susținând că administrația locală a fost „un fel de Cenușăreasă în materie de alocări”.

„E vorba foarte mult de firme private care au lucrări cu autoritățile locale și care au angajați, au de plătit taxe și nu pot să o facă din cauza acestui blocaj. Împărțirea acestor bani se face pe formula negociată de noi și existentă în Legea finanțelor publice locale, acceptată cu partenerii noștri internaționali”, a spus Ponta.

Prin revizuirea bugetului mai sunt alocate 200 milioane de lei pentru drepturile asistenților personali ai persoanelor cu disabilități, iar 75 milioane lei sunt destinate serviciului public de furnizare a energiei termice pentru populație.

„Vă rog să aveți grijă cu cheltuielile până la sfârșitul anului, altă rectificare nu va mai fi. Să nu veniți să-mi spuneți că v-ați mai adus aminte de ceva sau că a apărut ceva, pentru că nu avem voie să mai facem altă rectificare”, a spus Ponta miniștrilor.

El a precizat că există fonduri pentru organizarea în bune condiții a alegerilor parlamentare și a cerut miniștrilor să transmită către Ministerul Finanțelor și date care să fie luate în calcul la elaborarea, la 15 zile după învestirea noului guvern, a proiectului de buget pentru anul viitor.

Deficitul bugetului consolidat va fi menținut la 13,6 miliarde lei, reprezentând 2,2% din produsul intern brut.

Rectificarea se bazează pe datele economice care relevă o creștere a Produsului Intern Brut de doar „circa 1%” față de 1,8-2,3% cât s-a estimat pentru acest an și un PIB în valori nominale majorat la 607,3 miliarde lei, de la 579,6 miliarde lei, prin recalculare valorii nominale pentru anii 2009 și 2010 și publicarea datelor provizorii pe 2011 de către Institutul Național de Statistică.

Această valoare nominală a PIB, mai mare decât cea estimată la finele anului trecut pentru 2012, a fost luată în calcul și la prima rectificare bugetară, operată în luna august.

Execuția bugetului general consolidat după primele nouă luni s-a încheiat cu un deficit de 7,17 miliarde de lei, respectiv 1,18% din PIB, față de un deficit de 2,4% din PIB în perioada similară din 2011 și de 1,17% din PIB la finele lunii august.

Veniturile bugetului general consolidat au totalizat 141,1 miliarde lei (23,2% din PIB) la finele lunii august, înregistrând o creștere cu 7,2% față de perioada similară a anului precedent în termeni nominali și cu 0,5 puncte procentuale ca pondere în PIB.

Veniturile fiscale au înregistrat în termeni nominali o creștere cu 9,5% față de anul precedent, evoluții favorabile înregistrându-se la taxa pe valoarea adăugată (+6,2%), accize (+8,7%), impozit pe venit (+12,3%), impozit pe profit (+6,3%).

Veniturile din alte impozite și taxe pe bunuri și servicii au crescut, de asemenea, datorită colectării începând cu anul 2012 a contribuției pentru finanțarea unor cheltuieli în domeniul sănătății conform OUG nr. 77/2011.

La nivelul administrațiilor locale s-au înregistrat creșteri față de anul precedent în cazul veniturilor din impozite și taxe pe proprietate (+0,3 %) și venituri nefiscale (+12,4%).

Contribuțiile de asigurări au fost în sumă de 38,3 miliarde lei, mai mari cu 2,4% față de perioada similară a anului precedent.

Pe partea de venituri nefiscale, încasările au crescut cu 28,5% la bugetul de stat și cu 10,9% la instituțiile autofinanțate.

În același timp, sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plaților efectuate din resurse publice au totalizat 5 miliarde de lei, în creștere cu 41,4% la bugetul de stat și cu 22,4% la bugetele locale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO „Am 61 de ani, dar am corpul unui bărbat de 38”. Dave explică...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Vedeta celebră, diagnosticată cu CANCER la sân. A suferit 4 operații în doar 10 luni
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
MAGHIARII, umiliți în România. Porneşte revoluţia: Reacţionăm!
Pozele devin filme cu un singur click. Vestea momentului de la Microsoft
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Chiar și șefii se tem că Inteligența Artificială le va lua locul de muncă!