Guvernul anticipează noi probleme cu livrarea gazelor din Rusia și crește cantitățile de păcură

Guvernul anticipează noi probleme cu livrarea gazelor din Rusia și crește cantitățile de păcură
Publicat: 29/12/2014, 15:17
Actualizat: 29/12/2014, 15:20

Rezerva suplimentară de păcură va fi utilizată numai în situații critice generate de lipsa sau scăderea presiunii gazelor naturale în rețeaua națională de transport gaze în perioada 1 ianuarie-28 februarie 2015, relevă un act normativ aprobat Guvern.

În documentul, Executivul argumentează aceste măsuri prin posibilitatea apariției, în anumite perioade, a unor temperaturi foarte scăzute, sub -20°C, mai multe zile consecutiv, ceea ce va genera un consum brut de electricitate cu mult peste valorile de calcul medii pe baza cărora au fost prognozate producția și rezerva de putere în programul de iarnă, dar și prin riscul unei presiuni scăzute în rețeaua de transport gaze naturale, fie din cauza creșterii semnificative a consumului de gaze generată de temperaturile foarte scăzute, fie din cauza reducerii/lipsei gazelor naturale din import, „mai ales pe fondul situației politice existente în estul Europei”.

„Luarea în considerare a acestei condiții este în acord și cu solicitările Comisiei Europene – în contextul în care alimentarea cu energie a zonei europene este dependentă de sursele din import – fiecare țară va trebui să fie pregătită să reacționeze la o întrerupere a aprovizionării cu gaze naturale din import, pe o perioadă mai lungă de timp, prin existența unor măsuri concrete pe termen mediu și scurt. Aceste solicitări sunt cuprinse în raportul CE privind adaptabilitatea sistemului european de gaze naturale la o posibilă întrerupere a importurilor din estul Europei în iarna 2014-2015”, se arată în actul normativ.

Guvernul arată că, în considerarea și a acestor argumente, având în vedere perspectivele evoluției producătorilor de energie electrică pe termen scurt și mediu, siguranța alimentării Sistemului Energetic Național (SEN) și independența energetică a țării, se impune necesitatea suplimentarea cantităților serviciilor tehnologice de sistem pentru asigurarea funcționării în siguranță și stabilitate a SEN pentru perioada 1 ianuarie-28 februarie 2015, „în condițiile limitării importului de gaze din Federația Rusă”.

Astfel, centralele electrice de termoficare (CET) București Sud, București Vest, Brăila, Galați și Brazi își vor suplimenta cantitățile de electricitate livrate, în principal pentru consumul din orele de vârf, și vor fi obligate să își asigure contracte de achiziție a păcurei necesare pentru funcționare, în cazul în care stocurile existente vor fi epuizate.

CET-urile vor fi obligate și să mențină instalațiile în stare de funcționare, pentru a fi apte în orice moment să pornească sau să treacă la funcționarea pe bază de combustibil alternativ (păcură), în situația scăderii presiunii gazelor naturale sau a lipsei acestora.

Costurile aferente suplimentării pentru perioada propusă vor conduce la creșterea tarifului de transport al Operatorului de Transport și Sistem, iar impactul în tarif va fi evaluat de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), care va emite reglementări pentru achiziția serviciilor de sistem suplimentare cu recunoașterea costurilor aferente în tariful de transport.

Grupul rus Gazprom a redus livrările de gaze către România cu 30% față de cantitatea contractată, ministrul Energiei, Andrei Gerea, afirmând însă că astfel de diminuări au fost înregistrate și în ultimele luni și că, la acest moment, nu există motive speciale de îngrijorare.

Ministrul a precizat totodată că există variante la care autoritățile române pot apela în caz de necesitate, precum utilizarea mai accentuată a păcurii sau oprirea anumitor instalații, dar a reluat ideea că speră să nu se ajungă într-o astfel de situație.

Fostul ministru delegat pentru Energie Răzvan Nicolescu declara la mijlocul lunii septembrie că populația României nu va avea nicio problemă în perioada de iarnă chiar dacă Gazprom ar opri în totalitate livrările de gaze și iarna ar fi extrem de dificilă.

România a înmagazinat până în luna octombrie cu 1 miliard de metri cubi de gaze naturale mai mult decât obligațiile legale stabilite de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, care vizau constituirea unor rezerve de circa 1,8 miliarde de etri cubi de gaze naturale. Capacitatea totală de depozitare a gazelor naturale în România este de aproximativ 3 miliarde de metri cubi.

România a consumat anul trecut 12,5 miliarde metri cubi de gaze naturale. Producția internă, asigurată de OMV Petrom și Romgaz, este de aproximativ 11 miliarde metri cubi, iar diferența este importată din Rusia, la prețuri mai mari decât cele ale gazelor produse intern.

Potrivit rezultatelor unui test de stres efectuat de Comisia Europeană și publicat în luna octombrie, necesarul de gaze naturale în România ar putea crește cu până la 42% în cazul în care Rusia decide să întrerupă livrările de gaze către Uniunea Europeană pentru o perioadă de șase luni.

Testul analizează impactul suspendării pentru o lună, respectiv șase luni a livrărilor de gaze rusești în rândul a 38 de țări europene, răspunsul guvernelor, precum și potențialele acorduri de cooperare între statele vecine în cazul unei crize a gazelor naturale. În cazul celui de-al doilea scenariu, perioada analizată a fost septembrie 2014 – februarie 2015.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Frâna de motor: Când și cum ar trebui s-o folosești?
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Kate Middleton, operată de medici italieni. Detaliul, ținut secret de clinica din Londra
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Oana Roman, dezvăluiri dureroase despre cea mai neagră noapte din viața ei. A fost la...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Hans Christian Orsted, pionierul electromagnetismului