Guvernul cere acordul Comisiei Europene pentru a șterge datoriile Institutului Cantacuzino

Guvernul cere acordul Comisiei Europene pentru a șterge datoriile Institutului Cantacuzino
Publicat: 10/06/2015, 15:42

„Avem proiectul de ordonanță privind acordarea ajutorului de stat pentru Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Cantacuzino. Deci, în primul rând ștergem toate datoriile și pornim de la un moment T0. Important este să avem și un plan ca, după aceea, să nu se acumuleze din nou datorii și să poată să fie pus în funcțiune și să-și exercite rolul absolut strategic și național și de mândrie, până la urmă, națională pe care-l are Cantacuzino. Important e că ștergem datoriile”, a anunțat premierul, miercuri, la începutul ședinței de guvern.

El l-a întrebat pe ministrul Educației și Cercetării, Sorin Câmpeanu, dacă a fost notificată Comisia Europeană cu privire la acordarea unui ajutor de stat, iar acesta a răspuns că proiectul de ordonanță de urgență este în primă lectură.

„Știu că e în primă lectură, dar zic, urmează să primim și aprobare de la Comisia Europeană în așa fel încât să fie foarte clar că putem să facem acest lucru”, a replicat Ponta.

Institutul Cantacuzino, care se număra printre cei mai apreciați producători de imunologice din lume, și-a început declinul în februarie 2010, după ce Agenția Națională a Medicamentului (ANM) i-a retras autorizația de punere pe piață a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricație. În aceste condiții, unele programe naționale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autoritățile au fost obligate să importe vaccin.

În urmă cu trei săptămâni, liderul sindical Monica Bălteanu declara agenției MEDIAFAX că Institutul Cantacuzino nu va produce vaccin antigripal nici în sezonul 2015 – 2016, chiar dacă, din 2013, are autorizații de fabricație și de punere pe piață pentru acest produs, întrucât are conturile blocate.

În octombrie 2014, Institutul Cantacuzino a fost trecut în coordonarea Ministerului Educației, din cea a Ministerului Sănătății.

În 22 ianuarie 2015, a fost semnat Memorandumul pentru reorganizarea Institutului Cantacuzino, care prevede ștergerea datoriilor către ANAF și denumirea activității de sănătate publică drept serviciu de interes economic general, însă unitatea are în continuare conturile blocate.

La începutul lunii martie, directorul Adrian Onu a demisionat, motivând că nu a fost ajutat de autorități ca să „pună institutul pe linia de plutire”.

Premierul Victor Ponta declara, în 16 martie, că Guvernul caută soluții pentru situația de la Institutul Cantacuzino, dar nu poate aloca bani direct de la buget, deoarece acest lucru ar fi considerat ajutor de stat.

Angajații Institutului Cantacuzino, dar și studenți la Medicină au protestat de mai multe ori față de situația în care se află instituția, cerând inclusiv susținerea și implicarea președintelui Klaus Iohannis, pentru împiedicarea desființării institutului.

Președintele Klaus Iohannis, care a vizitat, pe 13 mai, Institutul Cantacuzino, a declarat că la această instituție este o situație complicată, creată în ani, subliniind că unitatea trebuie salvată și că este hotărât să „pună această problemă peste tot” unde crede că se vor găsi soluții.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Alex Velea, un romantic incurabil! Şi-a scos partenera la mall şi a surprins-o în văzul...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
”Eu nu mai vorbesc cu ea, mă are la block” De ce l-a blocat Andreea...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine