Guvernul Ponta aprobă un proiect „privind dreptul de comunicare online al deținuților”

Guvernul Ponta aprobă un proiect privind dreptul de comunicare online al deținuților
Publicat: 18/12/2012, 20:16
Actualizat: 28/09/2018, 01:02

Persoanele condamnate și aflate în închisoare vor avea dreptul la comunicare online și posibilitatea de a se oferi voluntar pentru a presta o activitate în interesul comunității, iar obligativitatea eliberării condiționate va fi valabilă numai din regimurile deschis sau semideschis.

Noile prevederi au fost aprobate, marți, de Guvern, printr-un proiect de lege care reglementează modul de executare a pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, informează Executiv.

Proiectul de lege va intra în vigoare în februarie 2014 și face parte dintr-un pachet de mai multe acte normative, care vor însoți legea de aplicare a Codului de Procedură Penală.

Fostul premier Adrian Năstase, cel mai mare comunicator online aflat în pușcărie

În ultimele luni, cel mai mare comunicator online aflat în închisoare a fost ex-premierul Adrian Năstase. Fostul premiera fost condamnat definitiv, în luna iunie, de ICCJ, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calității”, în care este acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Președinție din partea PSD.

În ultimele luni, fostul premierAdrian Năstase, încarcerat la penitenciarul Jilava, a postat pe blogul personal numeroase comentarii având diverse teme de actualitate.

La peste 45 de zile de la sentința Curții Supreme prin care a fost condamnat la doi ani de închisoare și după tentativa de suicid din data de 20 iunie, Năstase scria: „După o lună și jumătate, am impresia că m-am trezit dintr-o comă profundă. Privesc în jur la viața politică, la disensiunile și haosul care se instalează tot mai mult și mă întreb cui i-a folosit condamnarea mea „emblematică”?!”, comenta pe blog, în luna august, fostul premier.

Ce prevede proiectul

Pe de altă parte, sursa citată arată că actul normativ reconfigurează cadrul general privind executarea pedepselor privative de libertate în situația în care sistemul penal român a suferit schimbări de substanță prin adoptarea noului Cod penal și a noului Cod de procedură penală.

Dintre schimbările propuse, Guvernul menționează introducerea unui nou drept care poate fi exercitat de persoanele condamnate, și anume dreptul la „convorbiri online”, introducerea posibilității pentru deținuți de a se oferi voluntari și de a presta o activitate în interesul comunității, precum și instituirea obligativității eliberării condiționate numai din regimurile deschis sau semideschis.

Alte prevederi prezentate de Guvern sunt instituția judecătorului de supraveghere a privării de libertate, care are ca principală atribuție supravegherea și controlul legalității în executarea pedepselor sau măsurilor privative de libertate în penitenciare sau în alte locuri de reținere sau de arestare preventivă, controlul antiterorist și de specialitate aplicat tuturor persoanelor și bagajelor, precum și mijloacelor de transport care au acces în penitenciar, percheziția deținuților și recoltarea probelor biologice, aplicarea cu titlu provizoriu a unui tip de regim de executare a pedepselor (de maximă siguranță, închis, semideschis și deschis) pentru o scurtă perioadă de timp, după perioada de carantină, și tratamentul necesar deținuților cu tulburări psihice grave.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se stabilește chiar mâine, 30 aprilie. Decizia care este obligatorie în România
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto