Guvernul sesizează DNA în cazul foștilor miniștri Funeriu și Vreme. Școlile din România au folosit 2 ani Windows fără licență, paguba este de aproape 9 milioane de euro

Guvernul sesizează DNA în cazul foștilor miniștri Funeriu și Vreme. Școlile din România au folosit 2 ani Windows fără licență, paguba este de aproape 9 milioane de euro
Publicat: 16/05/2013, 13:02
Actualizat: 06/07/2016, 01:25

Guvernul va sesiza DNA pentru posibile fapte de natură penală ale foștilor miniștri PDL Daniel Funeriu și Valerian Vreme, care au promovat o Notă privind achiziția de soft educațional Windows, în baza căreia au efectuat plăți de aproape 9 milioane euro fără temei legal. Mai mult, nevoile ar fi fost supraevaluate cu aproximativ 70.000 de licențe de folosire a softului, ceea ce a dus la o încărcare a notei de plată cu 5,4 milioane de euro.

Concluzia rezultă dintr-un raport întocmit de Corpul de Control al primului-ministru, în urma verificărilor efectuate la Ministerul pentru Societatea Informațională și la Ministerul Educației, conduse de Vreme, respectiv Funeriu, în legatură cu închirierea de licențe educaționale – programe informatice folosite în sistemul de educație românesc.

Raportul arată că sistemul educațional din România a folosit timp de 2 ani programe ale platformei Microsoft Windows fără să aibă licență, care expirase începând cu 30 noiembrie 2009. Acordul, denumit Microsoft Campus and School Agreement, fusese încheiat cu reprezentanța Microsoft din Irlanda.

Ministerul Comunicațiilor nu s-a preocupat de reînnoirea licențelor pentru Ministerul Educației, deși în septembrie 2009 se încheiase un nou contract cu o asociere de firme din Germania, condusă de firma D-con.net AG, care nu acoperea însă și necesarul de licențe educaționale.

Ministrul Educației Daniel Funeriu l-a somat pe ministrul Comunicațiilor, Valerian Vreme, să rezolve această problemă, acest lucru întâmplându-se însă abia în data de 19 ianuarie 2011, cu aproape doi ani după ce licențele Windows expiraseră, arată raportul Corpului de Control al Guvernului. Contractul de achiziție a fost semnat în luna august 2011.

Funeriu a umflat necesarul de Windows cu peste 70.000 de licențe

Daniel Funeriu i-a comunicat lui Valerian Vreme că necesarul de licențe Windows în sistemul educațional este de 179.259 de pachete Pro Desktop și 6.828 licențe de Windows Server. Acest necesar a fost prins în contractul încheiat cu firma din Germania, în 2009, abia în luna august 2011. Costul total a fost de 13,9 milioane de euro pentru drept de utilizare în perioada 2011-2012.

Surpriza a apărut însă pe 28 decembrie 2012, când Ministerul Educației condus de Remus Pricopie a constatat că necesarul de licențe Windows era de fapt mult mai mic: 107.779, cu peste 70.000 mai puține decât fuseseră contractate. Paguba creată astfel se ridică la 5,4 milioane de euro, care urmau să fie plătiți în plus, în luna iunie 2013.

Mai mult, programele achiziționate prin ordinul lui Daniel Funeriu nu se potriveau pe configurația unei mari părți din calculatoarele din sistemul de educație, acestea fiind achiziționate în perioada 2001-2008.

Acest surplus a fost negociat de Ministerul Comunicațiilor, condus de Dan Nica, cu firma germană cu care se încheiase contractul inițial, astfel că a fost eliminat din contract.

Licențele Windows au fost cumpărate fără temei legal, sub semnătura lui Emil Boc

Raportul Guvernului mai arată că achiziția de licențe Windows s-a făcut și fără temei legal, în sensul că nu a existat o alocare bugetară de 13,9 milioane de euro, cât era valoarea contractului, însă s-au făcut angajamente de plată către bănci în acest sens. De acest fapt se face vinovat ministrul Comunicațiilor Valerian Vreme.

Mai mult, nu a existat o modificare a hotărârii de Guvern care stabilea inițial achiziția acestor licențe pentru sistemul educațional. Totul s-a făcut printr-o Notă semnată de miniștrii Daniel Funeriu și Valerian Vreme, lucru care contravine legii. Nota a fost contrasemnată de premierul Emil Boc, care și-a dat astfel girul pe această ilegalitate, arată raportul Corpului de Control al Guvernului.

Răspunsul lui Funeriu: „Am vegheat să nu se producă ilegalități”

Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, spune că a vegheat să nu se producă ilegalități la Ministerul Educației și că de fapt au fost prelungite niște contracte începute între 2000 și 2004.

„Este vorba despre o acuzație a Guvernului, subliniez, a Guvernului, împotriva mea și a ministrului Vreme. Subiectul este prelungirea unor contracte de licențe pentru computerele din școli, contracte începute între 2000 și 2004″, arată Funeriu într-un comunicat de presă.

Fostul ministru mai arată că au fost multe plângeri împotriva lui ca ministru, însă „ niciuna dintre ele dovedită adevărată, multe dintre ele dovedindu-se a fi calomnii”.

„Voi analiza acuzațiile aduse de Guvern și voi răspunde celor îndrituiți să investigheze aceste acuzații. Vreau să se aplice legea ca oricărui cetățean al țării”, mai arată Funeriu.

Vreme: „E o deturnare a atenției publice de la adevăratele probleme cu care se confruntă România”

Fostul ministru al Comunicațiilor Valerian Vreme a declarat pentru Mediafax că pe timpul mandatului său tot ce s-a făcut a urmat proceduri clare, iar legalitatea a fost deasupra oricărui alt principiu.

„Eu am ținut foarte mult la legalitate și la proceduri. Tot ce am făcut acolo a fost procedural și legal. Raportul e o deturnare a atenției publice de la adevăratele probleme cu care se confruntă România”, a spus Valerian Vreme.

El a adăugat că totul a fost făcut ținând cont că erau implicate două ministere și cu memorandum în Guvern.

„Din punctul de vedere al transparenței, nu a existat niciun moment în care să nu existe transparență și legalitate în actul decizional”, a menționat Vreme.

CITEȘTE AICI RAPORTUL CORPULUI DE CONTROL AL GUVERNULUI

A contribuit Alina Novăceanu, Mediafax

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Intră în vigoare de la 1 APRILIE. Schimbarea care afectează direct extrem de mulți români
Capcana STB pentru șoferii nesimțiți. Nimeni nu mai scapă
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Tatăl lui Mirel Dragomir, despre crima sângeroasă comisă de fiul său: "Nu pot să-l privesc...
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Test de cultură generală. Care a fost prima țară care a trecut la ora de...