Harta atentatelor ISIS. Zece atacuri pe trei continente și sute de morți într-o lună

Harta atentatelor ISIS. Zece atacuri pe trei continente și sute de morți într-o lună
Publicat: 17/11/2015, 17:18
Actualizat: 11/10/2016, 20:09

Statul Islamic controlează teritorii în Irak și Siria, dar a căutat în mod agresiv să își extindă pe tot mapamondul activitățile care propagă teroarea. Grupul are afiliați și simpatizanți în Libia, Yemen, Afganistan, Egipt, Nigeria, dar și în alte state, iar teroriștii kamikaze au ucis sute de persoane doar în ultima lună.

Cel mai recent atentat este cel care a avut loc pe 13 noiembrie la Paris, unde o serie de atacuri asupra civililor, inclusiv la stadionul național al Franței și la o celebră sală de concerte, a determinat moartea a 129 de persoane și rănirea a mai mult de 300. Motivele invocate de teroriști se referă la o undă de șoc pe care au vrut să o declanșeze asupra „capitalei păcatului și a obscenității”, mai ales că Franța face parte și din coaliția internațională care bombardează țintele ISIS din Siria și Irak.

Tot pe 13 noiembrie, la Bagdad, a avut loc un atac sinucigaș, simultan cu detonarea unei bombe în apropierea unui drum circulat, în urma cărora au rezultat 26 de morți și zeci de răniți. Teroristul kamikaze s-a infiltrat într-o procesiune de comemorare a unui luptător șiit. Scopul principal a fost spulberarea șiiților pe care ISIS îi consideră renegați, mai ales că, de la formarea grupului, atacurile în capitala Irakului au avut loc tot mai frecvent.

12 noiembrie, la Beirut, în Liban. Teroriștii kamikaze au ucis 43 de persoane într-o zonă comercială aglomerată. Ținta au fost șiiții musulmani și refugiații sirieni care au poposit în capitala Libanului. Atacul a vizat și gruparea Hezbollah, organizația militantă șiită care sprijină guvernul sirian în războiul civil care se desfășoară între granițele țării.

Un alt atentat revendicat de ISIS a avut loc pe 4 noiembrie la El Arish, în Egipt. Un camion plin cu material explozibil a fost detonat atunci, atac în urma căruia au murit patru agenți de poliție și au fost răniți cel puțin cinci civili.

În aceeași zi de 4 noiembrie, la Dhaka, în Bangladesh, teroriștii au omorât un ofițer de poliție la un punct de control și au rănit un altul. Statul Islamic a revendicat atacurile, dar reprezentanții săi nu au invocat niciun motiv. Guvernul de la Bangladesh a negat, însă, paternitatea acestui atentat, argumentând că oficialii statului au făcut eforturi enorme pentru a-i ține la distanță pe acești radicali periculoși.

Atentatele au zguduit Egiptul și pe 31 octombrie, la Sinai, atunci când un avion rusesc s-a prăbușit la câteva minute după decolarea din resortul Sharm el Sheik și toți cei 224 de pasageri aflați la bord au murit. Ramura egipteană a grupării ISIS a revendicat atacurile, iar anchetatorii susțin că e foarte probabil ca o bombă să fi explodat chiar în interiorul aeronavei. Mobilul acțiunii a fost intervenția Rusiei în Siria, care a bombardat grupuri militante, inclusiv fortărețe ale Statului Islamic.

Pe 24 octombrie, tot la Dhaka, în Bangladesh, un festival religios șiit a fost tulburat de un atac cu bombă care a ucis o persoană și a determinat rănirea câtorva zeci. Uciderea șiiților este unul dintre scopurile principale ale ISIS, iar planificarea atacurilor se face în timpul ceremoniilor și ritualurilor care adună la un loc un număr mare de oameni.

Teroriștii ISIS au pătruns și Turcia, la Ankara, iar pe 10 octombrie atentate cu bombă au dus la uciderea a peste 100 de persoane în timpul unei adunări pacifiste la care participau separatiști kurzi și reprezentanți ai opoziției de stânga din Turcia. Scopul principal a fost lansarea de represalii pentru a descuraja eforturile făcute de cele două orientări de a ajunge la un numitor comun în ceea ce privește lupta împotriva Statului Islamic.

Mulți adepți ai radicalilor ISIS se află și în Yemen, iar prin atacurile de pe 6 octombrie, din capitala țării, Sana”a, și-au confirmat prezența, ucigând cel puțin 25 de persoane. În Aden, bombardamentele au vizat un hotel în care erau cazați membrii guvernului yemenit și cartierul general al trupelor din Golful Persic care luptă cu insurgenții Houthi. În Sana”a, o bombă a explodat într-o moschee.

Bangladeshul a fost atacat de trei ori într-o singură lună, astfel că pe 3 octombrie, în Dhaka, un japonez a fost împușcat mortal. Prin acest atac, teroriștii Staului Islamic au lansat un avertisment la adresa statelor considerate a fi membre ale unei coaliții împotriva lor. Acesta a fost al doilea cetățean străin ucis în Dhaka într-un interval de două săptămâni.


Comprendre la domination de l’Etat islamique en… de lemondefr

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce spunea Vali Vijelie despre posibilitatea de a-și înșela soția: „Ochii văd, inima cere!”. Dezvăluirile...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
S-a dat decizia pentru TOATE FEMEILE, inclusiv cele din România. Noile norme vor fi total...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom