Harta câinilor vagabonzi din București. Zonele cu probleme din fiecare sector

Harta câinilor vagabonzi din București. Zonele cu probleme din fiecare sector
Publicat: 15/05/2013, 10:18
Actualizat: 01/02/2019, 02:59

Drumul Taberei este cartierul cu cele mai multe sesizări privind incidente legate de câinii fără stăpân, toate cele șase sectoare din Capitală având însă zone cu probleme legate de animalele agresive, conform unei hărți întocmite de Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA).

Pe harta ASPA, obținută de MEDIAFAX, sunt centralizate locurile unde s-au petrecut incidente cu câini fără stăpân, reclamate de cetățeni timp de trei luni, atât telefonic, cât și prin petiții scrise sau online.

Analiza hărții demonstrează că toate sectoarele Capitalei au mai multe zone în care a fost semnalată prezența unor câni agresivi, cele mai multe incidente reclamate venind însă din sectorul 6, mai precis din Drumul Taberei.

Majoritatea sesizărilor din sectorul 1 vizează zona cuprinsă între Calea Victoriei, Calea Plevnei și Bulevardul Kogălniceanu, dar și Parcul Herăstrău.

„În Parcul Herăstrău, punctele în care cetățenii au cele mai multe probleme cu câinii fără stăpân sunt la Roată, la restaurantul Pescăruș, dar și în Grădina Japoneză”, a declarat pentru MEDIAFAX Răzvan Băncescu, coordonator de program la ASPA, care a explicat că în Capitală există foarte multe locuri fără adresă precisă pentru care au fost raportate numeroase incidente.

Click pentru a mări

În sectorul 2, incidentele legate de câinii vagabonzi sunt concentrate în zona cuprinsă între Șoseaua Ștefan cel Mare, Șoseaua Colentina și Bulevardul Lacul Tei, precum și în Parcul Circului, zona Doamna Ghica și strada Arhitect Grigore Ionescu.

În sectorul 3, harta incidentelor este relativ uniformă, ieșind totuși în evidență, după numărul de reclamații, Parcul IOR și zona cuprinsă între străzile Dristor și Râmnicu Vâlcea.

Sectorul 4 are probleme din acest punct de vedere în special în cartierul Berceni și în apropierea Parcului Tineretului, către Sala Polivalentă și Orășelul Copiilor, dar și în interiorul parcului, pe aleile de acces.

În sectorul 5, conform datelor evidențiate pe hartă, cele mai multe reclamații privind haitele de câini au vizat Calea Rahovei, Bulevardul Mihai Sebastian, zona 13 Septembrie (în jurul magazinului Prosper) și Mărgeanului.

În sectorul 6, Drumul Taberei nu este singura zonă din care au venit sesizări.

„Pe câteva sute de metri din bulevardul Drumul Taberei se concentrează 70 la sută din agesiunile înregistrate în tot sectorul 6, însă nu trebuie neglijate nici zona Crângași și Bulervadul Iuliu Maniu”, a precizat coordonatorul de proiect al ASPA.

Alte zone din sectorul 6 de unde au venit numeroase reclamații sunt Pasajul Lujerului, Gorjului și Bulevardul Uverturii.

Potrivit lui Răzvan Băncescu, harta incidentelor reclamate de bucureșteni este refăcută periodic și reprezintă instrumentul după care se va lucra în proiectul privind rezolvarea problemei câinilor fără stăpân din București.

Într-o primă etapă, cu ajutorul acestei hărți vor fi alese zonele în care polițiștii comunitari vor da amenzi dacă prevederea privind sancționarea celor care hrănesc câinii fără stăpân va fi aprobată de consilierii municipali.

„Nu urmărim să amendăm un copil care aruncă un biscuit unui câine pe stradă. Urmărim să reducem numărul agresiunilor câinilor fără stăpân îndreptate către cetățeni”, a subliniat Răzvan Băncescu.

Decizia de a propune introducerea unei măsuri de sancționare a fost luată în urma comentariilor și propunerilor făcute de cetățeni la proiectul pentru modificarea Hotărârii CGMB nr. 243/2009 privind controlul reproducției câinilor în Municipiul București, în perioada în care acesta s-a aflat în dezbatere publică, a declarat duminică, pentru MEDIAFAX, Răzvan Băncescu.

Potrivit coordonatorului de proiect al ASPA, propunerea de amendare a celor care dau de mâncare câinilor fără stăpân are la bază și rezultatele mai multor studii făcute în acest sens.

Unul dintre studii, făcut de Institutul Superior de Sănătate din Italia, arată că agresivitatea câinilor crește din cauza organizării animalelor în haite, lucru care se întâmplă, în primul rând, atunci când acestea sunt hrănite în grup.

„Singurul parametru care se supune cu succes controlului este alimentarea cu hrană. Autoritățile trebuie să soluționeze în mod corect problema gunoiului, înființând depouri pentru gunoi și hrană, inaccesibile câinilor (prin îngrădire, folosindu-se containere inaccesibile pentru câini etc.) și îndeosebi instruirea oamenilor în vederea neabandonării resturilor alimentare pe străzi și în scopul de a nu hrăni liber câinii comunitari. Hrănirea constantă a câinilor comunitari conduce atât la reproducere sporită cât și la alcătuirea haitelor”, potrivit studiului citat.

Alte două studii, efectuate de angajații Primăriei Capitalei, au arătat că hrănirea regulată a câinilor în anumite zone duce la organizarea animalelor în haite.

Proiectului de hotărâre a Consiliului General al Municipiului București care modifică HCGMB nr. 243/2009 privind controlul reproducției câinilor în Municipiul București s-a aflat în dezbatere publică până la 30 aprilie și urmează să fie supus aprobării consilierilor municipali într-o ședință viitoare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Reparaţiile auto, mai scumpe şi cu 20%. La o lucrare de 15.000 de lei, 5.500-6.000...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Noi ajutoare pentru români! Ministrul Muncii a anunțat două proiecte în valoare de 85 de...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Buletinul și permisul se SCHIMBĂ complet. Este o premieră în România
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Turiștii străini de pe vasele de croazieră vor putea rămâne 15 zile în China fără...
×