Hașotti: Dacă Ministerul Culturii ar restaura Cazinoul din Constanța, cred că ar trebui să aibă destinație culturală

Hașotti: Dacă Ministerul Culturii ar restaura Cazinoul din Constanța, cred că ar trebui să aibă destinație culturală
Publicat: 06/09/2012, 19:08
Actualizat: 26/03/2015, 18:43

Ministrul Culturii Puiu Hașotti a declarat joi pentru MEDIAFAX că există posibilitatea ca Ministerul Culturii și Patrimoniului Național (MCPN) să-și folosească dreptul de preemțiune și să cumpere Cazinoul din Constanța, cu obligația de a-l reabilita, însă, personal, consideră că în acest caz imobilul ar trebui să aibă destinație culturală.

Cazinoul din Constanța, preluat, la 31 august 2011, de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT) de la Consiliul Local al Primăriei din Constanța, cu scopul de a fi reabilitat, revine în administrarea primăriei, după un an în care nu au fost demarate lucrări de reabilitare, conform Hotărârii de Consiliu Local acceptate atunci de minister. Primarul Constanței Radu Mazăre a afirmat miercuri că vrea trecerea Cazinoului la municipalitate în condițiile în care MDRT nu a început reabilitarea acestuia, el spunând că intenționează să vândă obiectivul printr-o licitație internațională.

Contactat de MEDIAFAX privind eventuala vânzare a Cazinoului, care este monument istoric, ministrul Culturii Puiu Hașotti a precizat că Ministerul Culturii și Patrimoniului Național (MCPN) are drept de preemțiune în cazul scoaterii imobilului la licitație.

Astfel, Primăria Constanței ar trebui să comunice mai întâi MCPN prețul pe care îl fixează pentru vânzarea Cazinoului, iar Guvernul să analizeze oportunitatea cumpărării imobilului. În cazul în care achiziția ar avea loc, Ministerul Culturii ar trebui să și reabiliteze Cazinoul. Guvernul ar trebui însă să decidă dacă va aloca banii necesari pentru aceste lucrări, suma necesară fiind estimată, la momentul preluării de MDRT, la 40 de milioane de lei.

El a mai declarat că MCPN este deschis și unei asocieri cu primăria pentru reabilitarea Cazinoului, însă pentru a se implica în această investitție ar trebui ca licitația pentru atribiurea lucrărilor să fie organizată de Institutul Național al Patrimoniului din subordinea ministerului. Ministerul Culturii ar trebui să supervizeze în orice caz lucrările de reabilitare la Cazino, fiind vorba de un monument istoric.

Hașotti a mai spus că, din câte știe, fiind și constănțean, locuitorii orașului nu și-ar dori să existe un alt proprietar decât primăria al acestui imobil-emblemă.

Ministrul a mai spus că, personal, consideră că, dacă MCPN se va ocupa de reabilitarea Cazinoului, destinația imobilului ar trebui să fie una culturală. Cazinoul ar putea deveni un mall cultural, care să găzduiască diferite activități de profil, de la conferințe, la spectacole, a arătat Hașotti.

Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului a decis să transfere Cazinoul din Constanța în administrarea primăriei, întrucât nu are fonduri pentru reabilitarea clădirii, iar termenul de începere a lucrărilor a fost depășit.

„În condițiile unei alocări insuficiente, dar și a dublei reduceri a bugetului MDRT în anul 2012, s-a stabilit că ministerul nu are posibilitatea financiară de a susține investiția în reabilitarea Cazinoului.
Necesarul, la momentul preluării Cazinoului de către MDRT, era de 40 de milioane de lei, din care au fost alocate doar 10 milioane; ulterior, suma a ajuns la 7 milioane de lei, ca urmare a primei reduceri a bugetului MDRT la începutul acestui an”, se arată într-un comunicat al instituției.

Cazinoul a fost preluat, la 31 august 2011, de către MDRT de la Consiliul Local al Primăriei din Constanța, cu scopul de a fi reabilitat, ulterior urmând să revină în administrarea autorității locale. Potrivit Hotărârii de Consiliu Local, acceptată de minister, reabilitarea ar fi trebuit să înceapă în maximum un an de la preluarea de către MDRT și să nu dureze mai mult de 3 ani.

„Lucrările la cazinoul din Constanța nu s-au încadrat în termenul prevăzut în legislație ca urmare a faptului că procedurile de licitație pentru serviciile de proiectare și execuție lucrări au demarat târziu și au fost îngreunate de contestațiile formulate. Astfel, deși cazinoul a fost preluat de MDRT prin Hotărâre de Guvern în 31 august 2011, licitația a fost demarată în 29 martie 2012, adică la 7 luni de la trecerea imobilului la minister. Procedura de licitație a fost anulată la 28 mai 2012. Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a admis ca juste contestațiile formulate, considerând că există, într-adevăr, vicii în criteriile de selecție, dar și în criteriile tehnico-economice”, se spune în comunicatul MDRT.

Astfel, instituția precizează că s-a ajuns într-un punct în care ministerul nu se mai putea încadra în termenul legal de începere a lucrărilor. Inițierea unei noi proceduri de licitație, chiar în cazul în care nu s-ar mai fi confruntat cu o contestație, ar fi dus la depășirea termenului impus de începere a lucrărilor, situație în care, potrivit reglementărilor din 2011 (HCLConstanța), cazinoul ar fi revenit, de drept, în administrarea Primăriei, potrivit sursei citate.

Ministerul precizează că a decis trasferul Cazinoului ca urmare a solicitării primarului Radu Mazăre, formulată după ședința de consiliu local de miercuri.

Mazăre a afirmat miercuri că vrea trecerea Cazinoului la municipalitate în condițiile în care MDRT, care l-a luat în administrare în urmă cu un an, nu a început reabilitarea acestuia, el spunând că intenționează să vândă obiectivul printr-o licitație internațională.

„Anul trecut, după discuțiile pe care le-am avut cu madam Udrea și în care spunea că ne va repara Cazinoul, am emis o hotărâre de Consiliu Local și am fost de acord ca imobilul să ajungă la Ministerul Dezvoltării pentru un an de zile, timp în care ministerul este obligat să înceapă lucrările. Până la ora actuală nu a început lucrările. S-au încurcat în licitații, contestații, a expirat termenul, ca atare o să le facem solicitare să ne dea Cazinoul înapoi pe care îl vom scoate la vânzare și vom organiza o licitație internațională”, a declarat Mazăre, miercuri, la finalul ședinței Consiliului Local.
Edilul susține că nu i s-a părut o soluție viabilă ca statul să investească 10 milioane de euro pentru reabilitarea Cazinoului și că cel mai bine ar fi ca acesta să fie vândut unei firme private și să fie folosit.

„Eu am spus dintotdeauna că soluția ca statul să investească 10 milioane de euro în Cazinou nu mi se pare o soluție viabilă. Cu atât mai mult după ce se investesc acești bani Cazinoul ar urma să fie concesionat, probabil cu 100-150.000 de euro pe an. Soluția care mi se pare viabilă este ca el să fie vândut, reabilitat de o firmă privată și folosit ca și cazino. Să dea Dumnezu să avem cumpărători!”, a spus Radu Mazăre.

El a mai afirmat că după ce Guvernul va emite o hotărâre pentru trecerea Cazinoului în administrarea Consiliului Local, vor începe procedurile pentru o licitație internațională.

Cazinoul, aflat pe faleză, pe bulevardul Regina Elisabeta din Constanța, reprezintă una dintre clădirile emblemă ale orașului și este clasat ca monument istoric de categoria A (de importanță națională), pe Lista monumentelor istorice.

Construcția acestuia a început în jurul anului 1904, planurile inițiale fiind întocmite de către arhitectul Petre Antonescu, care a proiectat o clădire al cărei stil arhitectonic se inspira din tradițiile artei românești. După terminarea fundațiilor însă, planurile au fost schimbate, Primăria încredințând modificarea acestora unui arhitect elvețian, Daniel Renard. Obiectivul, construit în stil Art Nouveau, a fost terminat în 1910, fiind inaugurat în 1911.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Sprijin de 330 LEI LUNAR în România. Decizia oficială anunțată azi, 29 martie
Surpriză pentru fanii Survivor. Cine este Alba Renai, noua prezentatoare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers