HERMANN RORSCHACH, omagiat astăzi de Google printr-un Doodle. Cum a fost inventat testul RORSCHACH

HERMANN RORSCHACH, omagiat astăzi de Google printr-un Doodle. Cum a fost inventat testul RORSCHACH
Publicat: 08/11/2013, 15:39
Actualizat: 22/08/2014, 05:48

HERMANN RORSCHACH, psihiatrul și psihanalistul elvețian care a inventat testul RORSCHACH, este omagiat de Google printr-un Doodle interactiv.

HERMANN RORSCHACH este cel care a inventat testul RORSCHACH, în care oamenilor li se dă o foaie de hârtie cu un model desenat în cerneală și sunt puși să spună ce văd în imagine.

Pe baza testului RORSCHACH, ies la iveală diverse trăsături de personalitate ale oamenilor sau trăiri, pe baza cărora pot fi diagnosticați.

Testul Rorschach, cunoscut și sub denumirea de „psihodiagnostic”, reprezintă o interpretare liberă a unei imagini asimetrice, fiind folosit pentru alcătuirea profilului personalității pacientului. Testul a fost descris de psihiatrul și psihanalistul Hermann Rorschach în 1921 și se află la baza psihologiei proiective.

În mod concret, persoana supusă la acest test trebuie să interpreteze ce vede în urmele lăsate de o pată de cerneală pe o foaie de hârtie, după ce respectiva foaie a fost îndoită și readusă la forma inițială.

În Google Doodle-ul pentruHERMANN RORSCHACH, utilizatorii sunt supuși unui testRORSCHACH: ei au de ales între mai multe imagini cu pete de cerneală și pot spune, printr-un mesaj postat pe Google Plus, Facebook sau Twitter, ce văd în testulRORSCHACH. În imaginea folosită drept Google Doodle pentruHERMANN RORSCHACH, în partea stângă, poate fi observată chiar silueta luiHERMANN RORSCHACH, parcă așteptând răspunsul utilizatorilor la testulRORSCHACH.

Leon Hong, angajatul Google care a făcut Doodle-ul pentruHERMANN RORSCHACH, a făcut și el testulRORSCHACHși spune ce a văzut în el: „În prima imagine am văzut o pernă, în a doua – un invadator spațial, în a treia – un urs mare”.

HERMANN RORSCHACH s-a născut pe 8 noiembrie 1884, în Zurich, prin urmare vineri se împlinesc 129 de ani de la nașterea lui sa. HERMANN RORSCHACH a fost poreclit încă de mic „Klecks” (pată de cerneală), deoarece îi plăcea să facă astfel de desene. Probabil că, pe atunci, elvețianul, care era în egală măsură pasionat de artă și științe, nu bănuia că va trăi din realizarea acestor desene și analizarea lor.

În timpul liceului, Rorschach i-a scris o scrisoare eminentului biolog german Ernst Haeckel cerându-i să îl ajute să decidă ce carieră să aleagă între artă și știință. Haeckel i-a sugerat știința și Rorschach a început să studieze științele medicale la Universitatea din Zurich.

HERMANN RORSCHACH a urmat studiile Universității din Zurich, la facultatea de medicină, pe care a absolvit-o în 1909. În același an, HERMANN RORSCHACH s-a logodit cu Olga Stempelin, o fată din Republica Tatarstan. HERMANN RORSCHACH a început să învețe rusa și, în 1906, pe când studia la Berlin, a mers într-o scurtă vacanță în Rusia. În 1913, HERMANN RORSCHACH și Olga Stempelin s-au căsătorit și s-au mutat în Rusia. HERMANN RORSCHACH a avut doi copii: un băiat născut în 1917 și o fată, în 1919.

HERMANN RORSCHACH și unul dintre cele mai „periculoase” teste RORSCHACH. Dacă în imaginea de mai sus vezi o mască, o față de animal sau un dovleac sculptat, ai putea fi catalogat drept „ușor paranoic”. Pe de altă parte, este normal să vezi un liliac, un fluture sau o siluetă de femeie.

După absolvire, a studiat cu psihiatrul Eugen Bleuler, cunoscut mai ales pentru contribuțiile sale semnificative la înțelegerea și explicarea bolilor mentale, respectiv la identificarea și denumirea schizofreniei. Cu Eugen Bleuler a studiat și colaborat și Carl Jung.

Hermann Rorschach a fost interesat de interesul stârnit în jurul mișcării psihanalitice – care era condusă de personalități precum Sigmund Freud -, care îi amintea de încântarea pe care o resimțeau colegii săi de clasă când găseau foile cu imagini rezultate din pete de cerneală.

HERMANN RORSCHACH a învățat psihiatrie și psihanaliză sub îndrumarea lui Eugen Bleuler, care l-a învățat și pe Carl Jung. Pe când încă era student la medicină, HERMANN RORSCHACH a început să facă diverse modele din cerneală și să le arate copiilor din școli, pentru a vedea de ce fiecare interpretează diferit ceea ce vede.

În 1914, HERMANN RORSCHACH s-a întors în Elveția, unde a fost director adjunct al Spitalului de psihiatrie din Herisau. În 1921, HERMANN RORSCHACH a scris cartea „Psychodiagnostik”, care a pus bazele testului RORSCHACH.

HERMANN RORSCHACH a murit în 1922, la numai 37 de ani, din cauza unei peritonite.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică