Hillary Clinton, cel mai dur atac la Putin: „A mers prea departe”

Hillary Clinton, cel mai dur atac la Putin: „A mers prea departe
Publicat: 18/07/2014, 22:54
Actualizat: 19/05/2015, 10:41

Oficialii americați au confirmat varianta doborârii avionului, la câteva ore după prăbușirea acestuia în estul Ucrainei, regiune controlată de separtiștii pro-ruși, însă singura declarație tranșantă care îl face direct responsabil pe Vladimir putin a fost cea a fostului secretar de stat Hillary Clinton: „Putin trebuie anunțat că a mers prea departe și că noi nu vom sta cu mâinile în sân”.

URMĂREȘTE AICI LIVE DESFĂȘURAREA EVENIMENTELOR

Mai jos puteți citi cele mai puternice declarații ale fostului secretar de stat ale SUA, Hillary Clinton.

Reporter: Un avion a fost doborât în estul Ucrainei. Ce întrebări ați pune în acest moment?

Hillary Clinton.: Întrebările pe care le-aș pune sunt: în primul rând ‘Cine ar fi putut să-l doboare?”, ‘Cine a avut echipamentul?” – este evident că este vorba despre o rachetă antiaeriană, ‘Cine ar fi avut expertiza să facă una ca asta?” – pentru că avioanele de linie reprezintă o țintă mare, dar odată ce a trecut peste acea parte a Ucrainei, ar fi trebuit să se afle la înălțime, deci ar fi fost nevoie de ceva planificat. Și Guvernul ucrainean s-a grăbit să îi acuze pe teroriști, așa cum îi numesc ei pe insurgenții proruși. Se pare că există un grad tot mai mare de conștientizare că a fost vorba de insurgenții proruși.

Dar pentru a stabili asta este nevoie de teste de criminalistică, dacă există dovezi care să ne ducă în acea direcție, că echipamentul respectiv cu siguranță a venit din Rusia. Ce altceva au făcut sau nu au făcut rușii, nu avem de unde să știm.

Dacă există dovezi care să arate că Rusia este implicată în acest accident, asta ar trebui să îi determine pe europeni să facă mai mult, pe trei planuri: unu, să-și întărească sancțiunile, să transmită foarte clar că este un preț care trebuie plătit. În al doilea rând trebuie să își intensifice imediat eforturile și să anunțe că fac acest lucru, să găsească o alternativă la Gazprom. Rusia nu și-a diversificat economia, este în continuare dependentă de resursele naturale, în principal cele de gaz și petrol. În al treilea rând: să facă mai multe, alături de noi, să îi susțină pe ucrainieni. Trebuie să fie mai mult susținuți în ceea ce privește granițele, pentru a-i împiedica pe insurgenții proruși să treacă dintr-o parte în alata și pe ruși să facă același lucru. Să facă mai mult pentru a le susține armata, să beneficieze de echipament mai bun, antrenamente mai bune. Armata urainiană sub conducerea lui Poroșenko este mult mai concentrată și are mai mult succes, dar nimeni nu se păcălește singur: dacă Rusia continuă să intervină de partea insurgenților trebuie să fie luate mai multe măsuri. Iar Putin trebuie anunțat că a mers prea departe și că noi nu vom sta cu mâinile în sân”.

Un avion Boeing 777 al Malaysia Airlines, cu 298 de persoane la bord s-a prăbușit, joi, în estul Ucrainei, în zona Donețk, unde au loc lupte între separatiștii pro ruși și armata ucraineană. Aeronava a fost doborâtă de o rachetă, susțini oficiali americani, variantă pe care vicepreședintele SUA, Joe Biden, o vede ca fiind cea mai posibilă. „Nu a fost un accident”, a spus Biden.

Foto: Hartă cu locul unde s-a prăbușit aeronava

Oficialii SUA au acuzat din primele ore de la dezastrul aviatic că aeronava a fost doborâtă de o rachetă, fără a indica îns exact sursa acesteia. „Nu a fost un accident”, a spus vicepreședintele SUA, Joe Biden. „Dacă este rezultatul unor acțiuni separatiste sau ruse care au confundat avionul cu unul ucrainean, cred că vor plăti cu vârf și îndesat”, a spus și senatorul John Mc Cain, evitând însă o individualizare.

De asemenea, președintele american Barack Obama a avut o discuție telefonică cu Vladimir Putin, Casa Albă neprecizând însă detaliile discuției.

Potrivit companiei Malayasia Airlines la bordul avionului prăbușit în Ucraina se aflau 298 de persoane, dintre care 154 de olandezi, 27 de australieni, 23 de malaezieni, 11 indonezieni, 6 britanici, 4 germani, 4 belgieni, 3 filipinezi și un canadian. În cazul a 47 de pasageri nu a fost confirmată naționalitatea. Printre victime se află și un român cu dublă cetățenie.

Cei 15 membri ai echipajului erau malaezieni. Acesta este al do ilea avion pe care compania Malaysia Airlines îl pierde în acest an, după ce un Boeing a dispărut în apele Oceanului Indian, nefiind găsit nici la ora actuală.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Exercițiul „extraordinar” care crește longevitatea și reduce riscul de atac de cord