Hunedoara: Cele 18 persoane acuzate de trafic cu substanțe etnobotanice au fost arestate

Hunedoara: Cele 18 persoane acuzate de trafic cu substanțe etnobotanice au fost arestate
Cele 18 persoane acuzate de consum și trafic cu substanțe etnobotanice, reținute cu o zi în urmă pentru trafic de droguri, au fost arestate preventiv, pentru 29 de zile, miercuri seară, în baza unor mandate emise pe numele lor de Judecătoria Deva.
Publicat: 12/11/2012, 15:18
Actualizat: 06/02/2019, 09:55

Cele 18 persoane acuzate de consum și trafic cu substanțe etnobotanice, reținute cu o zi în urmă pentru trafic de droguri, au fost arestate preventiv, pentru 29 de zile, miercuri seară, în baza unor mandate emise pe numele lor de Judecătoria Deva.

Potrivit șefului BCCOA Alba Iulia, comisarul șef Traian Berbeceanu, magistrații Judecătoriei Deva au admis cererea procurorilor DIICOT Serviciul Teritorial Hunedoara și au emis mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile pe numele celor 18 inculpați reținuți, marți, pentru trafic de droguri, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Sentința a fost făcută publică miercuri seară, la finalul a opt ore de audieri și alte două ore de deliberări, iar inculpații au făcut recurs, care va fi judecat de Tribunalul Hunedoara.

Zece dintre inculpații arestați preventiv pentru trafic de droguri sunt din județul Hunedoara, patru din Alba, doi din Timiș și doi, frați, sunt din București, proprietarii unui magazin care comercializează substanțe etnobotanice.

Un număr de 18 persoane acuzate de consum și trafic cu etnobotanice din cele 28 duse, marți, la DIICOT Hunedoara, în urma unor percheziții făcute în București și patru județe, au fost reținute, fiind suspectate că au aprovizionat piața neagră cu 80 de kilograme de substanțe, principalii clienți fiind elevi.

Șeful BCCO Alba, comisarul-șef Traian Berbeceanu, a declarat, miercuri, că 18 din cele 28 de persoane audiate, marți, au fost reținute pentru 24 de ore, pentru trafic și consum de droguri, miercuri fiind prezentate Judecătoriei Deva, cu propunere de arestare preventivă pe 29 de zile.

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Alba au destructurat, marți, o grupare infracțională organizată care introducea în țară și trafica substanțe etnobotanice, fiind făcute 25 de percheziții la domiciliile suspecților și la magazine în care erau comercializate aceste substanțe, cei mai mulți învinuiți fiind din județul Hunedoara, iar restul din București, Timiș, Cluj și Alba.

Membrii grupării sunt acuzați că au aprovizionat piața neagră cu 80 de kilograme de substanțe, principalii clienți fiind elevi.

Potrivit șefului BCCO Alba, comisarul-șef Traian Berbeceanu, drogurile erau aduse din Spania, fiind trimise prin intermediul unor firme de curierat, membrii grupării plătind circa 3.000 de euro pe kilogram. Dintr-un kilogram de substanță, membrii grupării porționau circa 4.000 de doze ambalate în plicuri personalizate cu diverse denumiri comerciale.

Cei mai mulți dintre consumatori erau elevi ai școlilor generale și liceelor din orașele și municipiile din Transilvania.

Potrivit anchetatorilor, liderul grupării infracționale este Ispas Mircea-Marian, din Alba Iulia, care în perioada iulie – octombrie 2012 s-a aprovizionat cu etnobotanice din Spania, substanțele fiind comercializate apoi unor dealeri sau subdealeri din Alba Iulia, Timișoara, Sibiu, Bacău, Cluj-Napoca, Deva, Orăștie, București. Etnobotanicele erau redistribuite mai departe pe străzile din orașele Simeria, Călan, Brad, Caransebeș și Reșița.

În urma cercetărilor s-a stabilit că substanțele etnobotanice erau vândute cu sume cuprinse între 15 și 35 de lei pentru un pliculeț cu greutatea de 0,2 – 0,3 grame – tinerii asociindu-se câte doi, trei sau patru pentru colectarea unor sume de bani necesare cumpărării plicurilor cu etnobotanice. Apoi, substanțele erau consumate acasă sau în locuri ascunse, izolate.

Membrii rețelei sunt și consumatori de droguri și etnobotanice, dependenți de consum, ei implicându-se inițial în traficul cu aceste substanțe pentru a-și asigura consumul zilnic în mod gratuit.

Distribuția de substanțe etnobotanice s-a realizat într-o mare varietate de denumiri comerciale, cum ar „Ninja”, „Pure by Magic”, „Ninja Ultra Strong”, „Special Edition”, „DNB Electric Herbal Incese”, „Bonzai Plant Growth Regulator Winter Boost”, fiecare suspect având propria strategie de depozitare și distribuție.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Cine este Mihaela, tânăra de 24 de ani care s-a aruncat în gol de la...
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Este legal să circuli cu o copie a talonului auto?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Lovitură pentru cei care au mașină PE BENZINĂ. Se întâmplă chiar de astăzi, 19 APRILIE
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Maria, o gimnastă de doar 17 ani s-a stins din viață subit: ”Boala a răpus-o...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Test de cultură generală. De ce pisicile dorm atât de mult?