Iarnă adevărată pe Transfăgărășan, la cota 2.000! Zăpada are 14 cm, iar vremea este frumoasă (VIDEO)

Publicat: 01/11/2020, 14:11
Actualizat: 01/11/2020, 16:15

În prima zi a lunii noiembrie, se înregistrează o vreme adevărată de iarnă pe Transfăgărășan, la cota 2.000! Stratul de zăpadă așternut recent măsoară 14 centimetri, iar soarele e la vedere, dar meteorologii au anunțat vânt puternic la munte. Un turist, care a ajuns în acest weekend în acel loc, a filmat fenomenul și ne-a trimis imaginile.

De altfel, meteorologii au emis, vineri, o informare meteo care anunță pentru mare parte a țării ploi și ninsori la munte, în weekend. ANM a emis și o atenţionare Cod galben de vânt puternic la munte, valabilă în 16 judeţe.

În intervalalul vineri ora 13:00 – duminică ora 16:00, în nordul, centrul, estul și sud-estul țării temporar va ploua, iar la munte și posibil în Subcarpații Moldovei și în depresiunile din estul Transilvaniei vor fi precipitații mixte.

Local cantitățile de apă vor depăși 15…20 l/mp și izolat 30 l/mp. Vântul va prezenta intensificări, pe parcursul zilelor de vineri și sâmbătă îndeosebi în sud-vest, iar duminică (01 noiembrie) în est și sud-est în general cu viteze de 50…60 km/h. În zona de munte rafalele vor depăși temporar 60….80 km/h.

Potrivit atenţionării Cod galben, de sâmbătă ora 2:00 până duminică ora 20:00, în zona de munte din 16 județe, respectiv în jumătatea de nord a Carpaților Orientali și în zona înaltă a Carpaților Meridionali temporar au fost precipitații predominant sub formă de ninsoare și s-a depus strat de zăpadă.

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni. Cum va fi vremea în intervalul 26 octombrie – 8 noiembrie 2020

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis luni, 26 octombrie, prognoza pentru următoarele două săptămâni, mai precis în intervalul 26 octombrie – 8 noiembrie 2020, în toate regiunile țării.

Prognoza meteo la munte, în perioada 26 octombrie – 8 noiembrie

La munte, intervalul va debuta cu vreme mai caldă decât ar fi normal, cu maxime în medie de 8 – 14 grade şi minime pozitive în cea mai mare parte a zonei montane.

Din 30 octombrie, însă, răcirea vremii va fi accentuată, astfel că temperaturile vor deveni apropiate sau chiar mai scăzute decât mediile multianuale, cu 2 – 6 grade ziua şi valori sub pragul de îngheţ noaptea.

Estimările pentru cea de-a doua săptămână indică un regim termic în jurul celui climatologic specific la începutul lunii noiembrie.

Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi mai ridicată între 30 octombrie – 2 noiembrie, perioadă când la altitudini mari vor fi şi ninsori sau lapoviţă.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, care aparținea Agenției de știri Mediafax, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase