ICCJ a finalizat dosarul lui Marius Petcu. Fostul lider sindical își așteaptă verdictul definitiv în februarie

ICCJ a finalizat dosarul lui Marius Petcu. Fostul lider sindical își așteaptă verdictul definitiv în februarie
ICCJ a finalizat dosarul fostului lider sindical Marius Petcu și a amânat pentru 12 februarie pronunțarea unei decizii definitive în recursul formulat de acesta față de condamnarea la șapte ani de închisoare cu executare, pentru fapte de corupție.
Publicat: 25/01/2013, 19:07
Actualizat: 09/02/2019, 02:53

ICCJ a finalizat dosarul fostului lider sindical Marius Petcu și a amânat pentru 12 februarie pronunțarea unei decizii definitive în recursul formulat de acesta față de condamnarea la șapte ani de închisoare cu executare, pentru fapte de corupție.

Instanța supremă a finalizat, joi, dezbaterile în dosarul în care Petcu a fost condamnat pentru fapte de corupție, după ce a fost deferit Justiției de Direcția Națională Anticorupție (DNA), care l-a acuzat că, în perioada 2009-2011, în calitate de președinte Sanitas, a primit peste un milion de lei pentru atribuirea unui contract.

ICCJ a dezbătut recursul făcut de fostul lider sindical împotriva deciziei de condamnare stabilite de Curtea de Apel București.

Judecătorii instanței supreme au amânat pronunțarea în acest caz, care va fi una definitivă, pentru 12 februarie.

În 22 mai 2012, Curtea de Apel București a admis în parte apelul lui Marius Petcu împotriva deciziei Tribunalului, dar a menținut aceeași pedeapsă stabilită de această instituție, respectiv de șapte ani de închisoare cu executare.

Tribunalul București l-a condamnat, în 8 decembrie 2011, pe Marius Petcu, fostul lider al CNSLR-Frăția și al Federației Sanitas, la șapte ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat de corupție.

Judecătorul Tribunalului București a arătat, în motivarea deciziei de condamnare, că Marius Petcu este lacom de bani, deși are o avere impresionantă, este lipsit de scupule și a avut o atitudine nesinceră, aspecte ce necesită stabilirea unei pedepse exemplare.

Magistratul mai arăta, în documentul citat, că modalitatea de săvârșire a infracțiunii de luare de mită, în mod elaborat, cu deghizarea unui act material al mitei într-un contract de cesiune, forma continuată de săvârșire și mărimea sumelor de bani pretinse drept mită, imprimă faptei un grad de pericol social concret deosebit de ridicat.

Judecătorul a ținut cont de lipsa antecedentelor penale ale lui Marius Petcu și a apreciat că aplicarea unei pedepse de șapte ani închisoare cu executare în regim de detenție „este aptă să îndeplinească cerințele de exemplaritate și scopul educativ prevăzut de articolul 52 Cp”.

Totodată, Tribunalul a dispus la acel moment ca timp de zece ani după executarea pedepsei Marius Petcu să aibă interdicție de a alege și de a fi ales în autoritățile publice, să ocupe o funcție care implică exercițiul autorității de stat sau o funcție sindicală, apreciind că gravitatea faptei acestuia reclamă ca fostul lider sindical să fie îndepărtat din mișcarea sindicală pe durata maximă prevăzută de lege.

Marius Petcu a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție în 21 aprilie 2011, pentru luare de mită, în formă continuată.

Procurorii au stabilit că, în perioada septembrie 2009 – martie 2011, în calitate de președinte al Federației Sanitas, Petcu ar fi primit de la Petre Scrieciu, administratorul unei societăți comerciale, denunțător în cauză, sume de bani totalizând 1.398.400 lei, în schimbul atribuirii către firma acestuia a unui contract de execuție lucrări.

Potrivit procurorilor, banii au fost primiți în mod repetat, câte 87.400 de lei lunar, o rată reprezentând aproximativ 20% din valoarea fiecărei situații de lucrări decontate în cadrul contractului care avea ca obiect construirea „Centrului de educație, perfecționare și recreere – Snagov”.

De asemenea, în 1 februarie 2011, Marius Petcu ar fi primit de la Scrieciu, prin intermediar, un imobil situat în stațiunea Predeal în valoare de 535.165 de lei. Scopul primirii acestui imobil a fost acela de a compensa unele tranșe din mită neplătite încă, cele aferente lunilor următoare, sau de a facilita obținerea de către aceeași firmă a unei lucrări viitoare, au precizat procurorii DNA.

Petcu a fost prins în 24 martie 2011 în timp ce lua 40.000 de euro de la Petre Scrieciu, sumă ce ar fi reprezentat o parte din banii ceruți pentru ca firma omului de afaceri să execute lucrările de la Snagov.

Fostul lider sindical a stat în arest preventiv din 31 martie până în 21 iunie 2011, când a fost pus în libertate în urma unei decizii definitive a Curții de Apel București, care a admis cererea lui de liberare provizorie sub control judiciar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Accidentul de la Suceava ar fi fost produs în mod intenționat. Victima și șoferul în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
BANII românilor vor fi CONFISCAȚI. Decizia anunțată pe 2 Mai de Guvern: E funcțional sistemul
Putin vrea să distrugă NATO. N-are curaj să atace, dar aplică o strategie perversă
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern