ICCJ a respins recursul omului de afaceri Aurel Frățilă privind extrădarea în SUA, unde este suspectat de TERORISM

ICCJ a respins recursul omului de afaceri Aurel Frățilă privind extrădarea în SUA, unde este suspectat de TERORISM
Publicat: 22/01/2013, 09:59
Actualizat: 06/02/2019, 19:23

Decizia instanței supreme este definitivă, astfel că Aurel Frățilă urmează să fie extrădat în Statele Unite ale Americii după ce vor fi realizate toate procedurile necesare.

Omul de afaceri Aurel Fățilă a cerut judecătorilor să respingă cererea de extrădare a sa, arătând că în SUA nu ar avea parte de un proces corect, iar pentru presupusele fapte invocate de autoritățile americane a fost cercetat cinci ani de către Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), care l-a scos de sub urmărire penală.

Omul de afaceri le-a menționat judecătorilor că pe toată durata anchetei din România a răspuns la fiecare solicitare a procurorilor, că a ajutat la anchetă și că rezultatul este unul corect și îi dovedește nevinovăția.

Frățilă a mai arătat că, în opinia sa, judecata dreaptă nu i-ar fi aplicată în SUA și din cauză că SUA au o legislație care este în contradicție cu normele penale în vigoare ale spațiului european și ale României.

Avocatul acestuia a arătat că instanța Curții de Apel București a comis mai multe vicii procedurale, unul dintre acestea fiind acela că nu a acordat termenul legal de opt zile de la momentul primirii dosarului de la Parchetul Curții de Apel București și că a judecat de la primul termen solicitarea americaniilor.

Aurel Frățilă (41 de ani) este acuzat că a comercializat în Iran echipamente pentru avioane, care pot fi montate și pe aparate civile, dar și militare. Astfel, Aurel Frățilă a intrat în atenția autorităților judiciare americane, care au cerut sprijinul autorităților de la București, având în vedere afacerile derulate de român prin firmele sale.

În urma solicitării americane, Curtea de Apel București a admis, în 11 ianuarie, cererea de extrădare a românului, iar Frățilă a făcut recurs la ICCJ.

Purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informații (SRI), Sorin Sava, declara că acțiunea de extrădare în SUA a cetățeanului român Aurel Frățilă, fost angajat MApN, pentru comerț cu produse militare în Iran, reprezintă „rezultatul cooperării româno-americane”.

„Această acțiune reprezintă rezultatul cooperării româno-americane, atât pe dimensiunea de informații, cât și pe dimensiunea de aplicare a legii, privind DIICOT. Aurel Frățilă a fost avut în atenție de către SRI, pentru implicarea în intermedierea tranzacționării prin firmele pe care le controla a unor produse duale către state aflate sub incidența unor restricții internaționale”, a afirmat oficialul SRI.

Procurorii DIICOT au investigat afacerile lui Frățilă, cu ajutorul SRI, documente și probe fiind, în final, transmise autorităților judiciare ale SUA.

Ministerul Apărării preciza că Aurel Frățilă a fost, după absolvirea Academiei Tehnice Militare, inginer pentru exploatare la o escadrilă de aviație, între 25 mai – 15 iunie 1996, dată la care a fost trecut în rezervă și că pe durata activității în MApN nu a participat la misiuni în străinătate.

„Aurel A. Frățilă a urmat cursurile Secției Aeronave a Academiei Tehnice Militare, din București, în perioada 1990-1996, în anul 1993 acordându-i-se gradul de locotenent. După absolvire a fost repartizat la o escadrilă de aviație a Forțelor Aeriene ca inginer pentru exploatare, funcție pe care a ocupat-o între 25 mai și 15 iunie 1996, dată la care a fost trecut în rezervă”, arăta MApN.

Purtătorul de cuvânt al MApN, Constantin Spânu, preciza, pentru MEDIAFAX, că Aurel Frățilă a fost trecut în rezervă după ce a fost declarat „inapt militar”.

Potrivit unui site care monitorizează capacitățile militare iraniene, www.iranwatch.org, generalul iranian Jamshid Ghassemi și Frățilă au fost inculpați în 17 octombrie 2006 pentru spălare de bani și pentru conspirație în vederea exportului de articole incluse în catalogul produselor de război din SUA către Iran, via România, fără a avea licențele de la Departamentul de Stat american.

Același site menționează că cei doi au încercat să exporte către România giroscoape militare și accelerometre pentru ghidarea rachetelor balistice, destinația finală fiind Iranul.

Jamshid Ghassemi a fost arestat în Bangkok în noiembrie 2006, dar a fost eliberat în septembrie 2008, după ce solicirarea SUA de extrădare a sa a fost respinsă. El este general al forțelor aeriene iraniene.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Meteorologii anunță că va fi vreme frumoasă în ultima lună de primăvară