Ilie Sârbu despre Roșia: Nu pot accepta să stăm pe un munte de resurse și să fim săracii Europei

Ilie Sârbu despre Roșia: Nu pot accepta să stăm pe un munte de resurse și să fim săracii Europei
Publicat: 31/10/2013, 17:02
Actualizat: 09/02/2016, 01:01

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a declarat, joi, la Mediaș, referitor la proiectul Roșia Montană, că nu poate accepta ca România să stea „pe un munte de resurse” și, totuși, românii să fie „săracii Europei”, chiar dacă poate accepta că „s-a greșit în lege”, fiind necesară modificarea acesteia.

Ilie Sârbu a fost întrebat, joi, într-o conferință de presă la Mediaș, dacă este de părere că protestele față de proiectul Roșia Montană sunt justificate, el răspunzând negativ, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Au această lacună a informării. De-aia nu sunt justificate. Că sunt greșeli, că s-a greșit în lege, acum de-aia se lucrează la un alt proiect de lege. Asta pot accepta. Dar, niciuna dintre extreme nu e bună. Nu pot accepta să stăm pe un munte de resurse și să fim săracii Europei. Putem să alegem drumul în care noi stăm pe un munte de resurse, nu vorbesc doar de aur și argint, ci de tot ce avem noi, de gaz și de tot, și să rămânem săracii Europei”, a declarat Ilie Sârbu.

În opinia sa, lucrurile trebuie tratate cu „înțelepciune”.

„Trebuie ca toate lucrurile să le tratăm cu mult mai multă înțelepciune. E un termen care nu e agreat în general. Și rezolvă multe situații. Ne-am învățat ca întotdeauna să le tratăm în forță și se vede și în dialogurile noastre politice: cele care s-au purtat cu înțelepciune au dus la rezultate incredibile pentru noi, ca țară. Cele care s-au purtat cu pumnul, chiar dacă mănușa era de catifea, nu au dat rezultate. Așa cred că e și aici. Nu se poate ca dialogul să nu rezolve problema, dar, sigur, dialogul cu oameni care nu sunt porniți, programați aș spune din start pe o anume idee, ci dialog cu cei care chiar vor binele acestei țări, care chiar pot să înțeleagă că nu ne mai putem permite”, a mai spus liderul senatorilor PSD.

„Noi ne întoarcem la sloganul: «Munții noștri aur poartă, noi cerșim din poartă-n poartă». Nu numai cerșim din poartă în poartă! Noi am ajuns cerșetorii Europei, muncitorii Europei”, a completat Ilie Sârbu.

Acesta a precizat că singura problemă care trebuie pusă este cea a tehnologiei care trebuie aplicată, și nu cea a înstrăinării aurului.

„S-a inventat în lume o altă formulă? Ei ar trebui să vină să spună: e ultima tehnologie, dacă vrei să o aplici și să o faci în România, să exploatezi aur, bine! Nu? La revedere! Asta e problema! Nu cealaltă! Cum dăm aurul? Cum îl dă toată lumea. Ați văzut că guvernatorul Băncii Naționale a spus că nu are nevoie de aur. Băsescu, care știa… îmi cer scuze, domnul președinte, care știa lucrul ăsta, a spus că niciun gram de aur nu pelacă din țară”, a completat Ilie Sârbu.

Potrivit acestuia, „rezerva națională de aur se stabilește de comun acord cu țările membre ale Uniunii Europene, și nu fiecare pune aur în rezervă cât vrea”.

„Până la urmă poți să pui și să rămâi cu lingourile alea, să rămână acolo. Deci, toate astea au un anumit mod de rezolvare, nu așa, cu bătăliile de stradă”, a încheiat Ilie Sârbu.

Ilie Sârbu și alți 30 de senatori PSD au participat, joi, la Centrul de documentare și informare al Romgaz din Mediaș, la mai multe întâlniri cu autorități locale și județene.

Pe durata întâlnirii și a conferinței de presă, în fața clădirii un grup restrâns de tineri a protestat față de proiectul Roșia Montană, purtând un banner cu inscripția „Uniți salvăm Roșia Montană”.

Din 1 septembrie, în Capitală și în mai multe orașe din țară au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roșia Montană.

Manifestanții cer retragerea proiectului de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roșia Montană, anularea contractului cu Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatărilor cu cianuri în România, introducerea zonei Roșia Montană în patrimoniul UNESCO și demiterea celor patru inițiatori ai proiectului de lege, miniștrii Dan Șova, Rovana Plumb, Daniel Barbu și directorul ANRM Gheorghe Duțu.

Protestele au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roșia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre dezbatere.

Proiectul este în prezent la Comisia parlamentară specială, care este așteptată să dea un vot pe proiectul Guvernului. Deputații și senatorii au decis, în 22 octombrie, prelungirea până pe 10 noiembrie a termenului de depunere a raportului de către Comisia parlamentară Roșia Montană.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Am fost la ambasada Rusiei să văd „Provocarea”, filmul interzis în România. S-a stricat ceva...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Vedeta celebră, diagnosticată cu CANCER la sân. A suferit 4 operații în doar 10 luni
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
MAGHIARII, umiliți în România. Porneşte revoluţia: Reacţionăm!
Pozele devin filme cu un singur click. Vestea momentului de la Microsoft
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Modul ciudat prin care tardigradele supraviețuiesc radiațiilor