IMAGINI DE GROAZĂ cu plămânii bolnavilor infectați cu coronavirus. Cercetătorii chinezi arată cum, în cazuri severe, pe CT apare plămânul „complet alb”

IMAGINI DE GROAZĂ cu plămânii bolnavilor infectați cu coronavirus. Cercetătorii chinezi arată cum, în cazuri severe, pe CT apare plămânul „complet alb”
Publicat: 05/03/2020, 22:32
Actualizat: 05/03/2020, 23:32

Imaginile obținute prin Tomografia Computerizată ar putea fi cea mai sigură metodă de a diagnostica în mod corect infecția cu noul coronavirus, se arată într-un articol al specialiștilor în radiologie din Wuhan, publicat în Jurnalul American de Radiologie (AJR). Astfel, radiologii au evidențiat modificările la nivelul plămânilor care apar la persoanele infectate. În cazul COVID 19, apar leziuni pulmonare specifice. Se poate observa „sufocarea” alveolelor pulmonare cu exudat sau transudat. În cazuri severe, pe imaginile CT se poate observa plămânul „complet alb”.

„A fost efectuat un studiu retrospectiv la 62 de pacienți consecutivi cu pneumonie COVID-19 confirmată de laborator. Imaginile CT și datele clinice au fost revizuite. Doi radiologi specializați pe CT toracic au evaluat distribuția și semnele CT ale leziunilor și au notat, de asemenea, gradul de implicare a semnelor CT”, se arată în studiul de ultimă oră publicat pe 5 martie de Shuchang Zhou, Yujin Wang, Tingting Zhu și Liming Xia în Jurnalul American de Radiologie (AJR).

Studiul scoate în evidență leziunile specifice provocate de coronavirus în stadii incipiente ale infecției și degradarea treptată a plămânilor în stadii avansate.

Un alt studiu, publicat în aceeași revistă anterior,  citat și de sciencedaily.com, relevă modificările specifice, pe imaginile CT, ale plămânilor persoanelor infectate cu noul coronavirus.

Cercetătorii au concluzionat că CT-ul toracic a avut o rată scăzută de diagnostic greșit pentru COVID-19 (3,9%, 2 / 51) și ar putea ajuta la standardizarea caracteristicilor imagistice și a regulilor de transformare pentru diagnosticul rapid; cu toate acestea, CT rămâne o modalitate limitată pentru identificarea virușilor specifici și pentru a face distincția între viruși

Puțin peste 70% dintre pacienți aveau vârste cuprinse între 21 și 50 de ani, iar 78% aveau febră ca simptom de debut. Doar cinci pacienți au prezentat boală asociată cu un focar de familie.

Cercetătorii au comparat de asemenea caracteristicile clinice și caracteristicile imagistice la pacienții care au simptomme asociate unei forme ușoare de boală și cazuri de urgență, respectiv forme de pneumonie grave sau fatale.

Pacienții care au făcut forme grave ale bolii  au fost mai în vârstă decât pacienții din celălalt grup, dar rata de infectare cu coronavirus nu a fost semnificativ diferită între cele două gruăuri. Acest lucru sugerează că încărcătura virală ar putea oferi o mai bună reflectare a gravității pneumoniei Covid-19.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este cel mai mare regret al Marianei Ionescu Căpitănescu: ”Dacă aș da timpul înapoi,...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Astronomii au detectat un semnal ciudat de la o galaxie din apropiere