IMAGINI VIDEO de la cheful organizat de primarul din Bușteni pentru fiul lui Fidel Castro: „Vreau să beau, să mă simt bine/ Cu-Alejandro lângă mine/ Chiar dacă ne duci cu duba/ Vreau să mergem toți în Cuba”

Publicat: 23/09/2014, 18:56

„Hai, cine traduce la noi?”, întreabă ușor încurcat primarul Emanoil Savin, purtând cocarda tricoloră, în timp ce îi strânge mâna oaspetelui său, unul dintre fiii fostului lider cubanez Fidel Castro, tocmai coborât dintr-o mașină de teren, îmbrăcat lejer, în blugi și cu un tricou.

Pentru Alejandro Castro, edilul din Bușteni a pus la punct o primire ca la carte, cu pâine și sare. Totul e pregătit, iar cameramanul nu ratează niciun detaliu, luând în prim plan la un moment dat codița oaspetelui cubanez.

Sesizând că invitatul său pare puțin nedumerit, primarul rupe din pâine o bucată pe care a muiat-o în sare, înainte de a o mânca. „Tradition”, i se adresează el, emoționat, oaspetelui său.

Întrebat, la cald, ce îi place în România, Alejandro Castro spune că îi plac oamenii, care, vede bine, sunt primitori.

Tratat cu carne de mistreț și căprioară

Intră cu toții în încăperea pregătiră pentru petrecere. În imagini apar borcane mari cu dulceață având etichete cu numele și fotografia Simonei Halep. Deasupra capetelor petrecăreților, hălci de carne și salam care atârnă peste masă, funii de usturoi, sticle cu vin din 1977 și butoiașe de zmeurată și cireșată.

„Tradu-i că e de vânat aici”, îl îndeamnă primarul Savin pe translatorul de ocazie, o tânără care știe spaniola. „E cerb, căprior”, arată primarul din Bușteni către hălcile de carne ce atârnă deasupra mesei îmbelșugate.

Drept mulțumire, oaspetele le-a adus gazdelor sale din România câteva trabucuri havaneze.

„Vreau să beau, să mă distrez/ Am trabucul cubanez”

La câțiva metri, un lăutar începe să cânte la acordeon. „Ce mare mi-este mândria/Ați venit în România/ Să beau și să mă simt bine/ Alejandro lângă mine/ Vreau să beau, să mă simt bine/ Cu-Alejandro lângă mine/ Chiar dacă ne duci cu duba/ Vreau să mergem toți în Cuba/ Vreau să beau să mă distrez/ Am trabucul cubanez / Alejandro cu dreptate/ Ți l-a dat de calitate/ Alejandro când te chem/ Să vii mereu la Bușteni”, pare să improvizeze lăutarul.

Lângă el, primarul Savin îi ține isonul. „Și venim noi fuga, fuga// Dacă tu ne chemi în Cuba”, cânta edilul Savin, după cum se vede în filmarea trimisă gândul de reprezentanții primăriei Bușteni.

La un moment dat, oaspetele este servit cu cârnați, care atârnau deasupra capetelor petrecăreților.

„Spune-i că e picant”, avertizează, tare, o voce, pentru a se face auzită. Iar lăutarul nu ratează momentul. „Cu trabucul unicat/Nu-i cârnatul mai picant/Cu trabucul unicat/Noi avem salam picant/Asta e seară ca-n vis/Să ciocnească Alexis”, sună versurile improvizate.

Îl îndulcim cu „Simona Halep”

Pe un raft, lui Alejandro Castro îi sunt arătate borcane mari cu dulceață, purtând etichete pe care scrie „Dulceață de căpșuni Simona Halep”, „Dulceață de gutui Simona Halep”, „Dulceață de cireșe Simona Halep”, iar la câțiva metri sunt înșirate sticle de Fetească din „rezerva specială 1977”.

„Ia uite ce dulceață îi dăm. Îl îndulcim cu Simona Halep”, spune Savin, arătând spre camera video un borcan de gem pe care scrie numele jucătoarei de tenis.

Pregătirile au fost serioase. Pe butoiașele din spatele oaspeților scrie mare „afinată”, „frăgată”, „țuică”, „cireșată” și „zmeurată”.

La un moment dat, pe masă este adus un nou fel de mâncare. „Oaie, miel, cârnați de mistreț”, i se adresează primarul Savin fiului lui Fidel Castro. Lângă, mămăliga aburindă este tăiată cu o sfoară.

„Am să spun și tu, și io/Nu-l uit pe Fidel Castro”

„Nu contează cine sunt, tot cu-o lingură mănânc/N-am să uit cine am fost/Și că am plecat de jos”, fredonează edilul din Bușteni, acompaniat de lăutarul a cărui imaginație debordează: „Am să spun și tu și io/Nu-l uit pe Fidel Castro/Nu contează cine sunt/Cu-Alexandro azi mănânc”.

Nu a fost singurul moment în care primarul din Bușteni și-a dovedit calitățile sale vocale. În filmare acesta apare cântând.”Tinerețe tu mi-ești dragă/Te iubesc o viață-ntreagă/Bătrânețe poți să pleci/Eu rămân tânăr în veci”, cântă Savin, versurile fiindu-i traduse în spaniolă la ureche oaspetelui cubanez.

Filmarea se încheie cu impresiile celor doi actori principali.

Discursul primarului pentru fiul dictatorului

„După cum vedeți, între România și Cuba nu există nicio diferență. Și ei sunt la fel de petrecăreți cum suntem și noi. Cred că domnul Alejandro s-a simțit extraordinar aici la Bușteni. Îl așteptăm cu familia prezidențială să vină într-o vizită oficială să vină la Bușteni pentru că avem castelul Cantacuzino, putem să organizăm o petrecere pe cinste. O să mergem să facem și noi o vizită la Havana, nu suntem fumători, dar am auzit că are foarte multe fete frumoase. Ceea ce avem și noi”, a declarat primarul Emanoil Savin.

Nici oaspetele său nu s-a lăsat mai prejos.

Întrebat ce i-a plăcut cel mai mult, Alejandro Castro spune că apreciază caracterul românilor. „Mi-a plăcut foarte mult lumea. Este foarte multă unitate între caracterul românilor și cei din Cuba, sunt persoane deschise. Călduroase. Încă vedem partea bună a lucrurilor în viață”, a încheiat Alejandro Castro.

Contactat de gândul, primarul Emanoil Savin a ținut să precizeze că vizita a fost una privată, mândrindu-se cu petrecerea pe care a organizat-o în cinstea acestuia.

„Alejandro Castro a fost într-o vizită privată, a fost și pe la Constanța, și pe la castelul Dracula. El a mai fost în România când era mic, cu tatăl lui, pe vremea lui Ceaușescu. Atunci avea 15 ani. Acum și-a făcut cu totul altă impresie despre România. Aici, la Bușteni, i-am făcut o petrecere. Lăutarii i-au compus câteva melodii”, a declarat pentru gândul primarul din Bușteni, Emanoil Savin.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cât vor primi românii în mână după creşterile salariale de la 1 iulie. Cum se...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
PLANUL UNGURILOR a devenit realitate. Nimeni nu ar fi crezut că VOR AJUNGE până aici
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?