În ce condiții majorarea salariului minim ar putea fi amânată. Anunțul Guvernului

Redactor:
Gabriel Pecheanu
În ce condiții majorarea salariului minim ar putea fi amânată. Anunțul Guvernului
Ministrul Muncii, Dragoș Pâslaru, a anunțat, joi, că actualul Executiv ar putea decide "înghețarea" salariului minim la 1.250 de lei pentru o lună, dacă Guvernul următor nu se va putea instala până la sfârșitul anului, lăsând la latitudinea miniștrilor care vor veni majorarea acestuia.

„Rămâne cum am stabilit, în sensul că a fost o discuție în Consiliul Național Tripartid, în care am discutat împreună cu partenerii sociali faptul că dacă guvernul nou se va instala până la sfârșitul anului, atunci, în mod evident, va putea să adopte Hotărârea de Guvern până la sfârșitul anului (…) Dacă guvernul nu se va putea instala până la sfârșitul anului, acest guvern va proroga cu o lună, va lăsa o lună salariul minim care este stabilit în plată anul acesta – 1250. În cazul salariului minim discutăm de hotărâri de guvern care pot fi luate independent de vacanța parlamentară, fiind lucruri de rutină”, a declarat Dragoș Pâslaru, în cadrul unei conferințe de presă.

Declarația a fost făcută în contextul în care Executivul a decis prorogarea cu două luni a implementării unor măsuri fiscale, care au fost aprobate în anii trecuți.

„În acest an, pentru că bugetul ar putea să vină deja în luna ianuarie, atunci luăm această măsură de a amâna implementarea măsurilor aferente, practic lăsăm posibilitatea viitorului Guvern să își aplice politicile economice și sociale așa cum le consideră de cuviință. Avem câteva legi asupra cărora trebuie să ne aplecăm. Aș spune de exemplu legea 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice. Trebuie să facem câteva prorogări pe această lege, altfel salariile ar scădea, deoarece în 284 salariul de referință este de 600 de lei, iar salariile în sectorul public sunt calculate coeficient aplicat la suma de 600 de lei și există coeficient aplicat la suma de 600 de lei și există coeficient începând cu 1. Deci dacă nu prorogăm, 284 atunci foarte multe salarii s-ar înjumătăți”, a explicat ministrul Finanțelor, Anca Dragu.

În plus, potrivit ministrului Muncii, Executivul a prorogat și unele măsuri refetitoare la neacordarea de premii, tichete de masa, tichite cadou, vouchere de vacanță, indemnizație de ieșirea la pensie sau trecerea în rezervă sau retragere, menținerea la nivelul acordat pentru luna decembrie 2016 a indemnizațiilor de care beneficiază unele categorii de persoane, decontarea a numai 3 călătorii dus-întors sau 6 călătorii simple pentru magistrați și revoluționari.

Potrivit ministrului Finanțelor, Guvernul a mai prorogat până la finalul lunii febriarie 2017 prevederilor din Legea educației, conform cărora educației îi va fi alocat un buget de 6% din PIB , iar cercetării 1% din PIB.

„Neadoptarea acestor măsuri pe care le-am inclus în acest act normative ar genera un impact de circa 49,1 miliarde lei, reprezentând 6,08% din PIB pentru 2017”, a mai spus Dragu.

La rândul său, ministrul Muncii, Dragoș Pâslaru, a afirmat că Executivul a creat spațiul pentru ca politica următorului Guvern să poată fi îndeplinită.

„Este vorba de faptul că o prorogare de doar o lună, în condițiile vacanței parlamentar, ar fi putut pune în pericol capacitatea de a se adopta o ordonanță de urgență de către următorul guvern. Două luni înseamnă exact timpul pe care ar putea să-l folosească orice Guvern ar fi instalat, presupunând că s-ar instala un pic mai târziu. dacă următorul guvern se instalează mai devreme va putea da o ordonanță de urgență mai devreme decât acest interval”, a punctat Pâslaru.

Executivul a decis și prorogarea cu un an implementării a trei ordonanțe de guvern, respectiv OG 5/2013, privind stabilirea unor măsuri special de impozitare a activităților cu character de monopol natural din sectporul energiei electrice și al gazului natural, OG 6/2013, privind instituirea unor măsuri special pentru impozitarea exploatării resurselor natural, altele decât gazelle natural și OG 7/2013 privind instituirea impozitului asupra veniturilor suplimentare obținute ca urmare a dereglementării prețurilor din sectorul gazelor natural, neprorogarea lor riscând să genereze o reducere a veniturilor bugetare de 975 de milioane de lei.

Guvernul nu a prorogat prevederile Codului Fiscal.

Transfer URIAŞ la FCSB. Becali dă o nouă lovitură memorabilă în Liga I. Budescu, revenire...
Ce ruşine! Au fost prinşi în pădure, cu zonele intime la vedere, în timp ce...
FOTO, Oana Zăvoranu, la 16 ani! Cum putea să arate vedeta TV când era doar...
Bărbatul celebru care A DIVORȚAT pentru Anamaria Prodan. Vedeta a recunoscut tot: „Da, i-am despărţit!”...
Walter și Raluca Zenga, surpriză de proporții pentru fani! Veste de ultimă oră despre mariajul...
S-a aflat tot adevărul. De ce președintele României, Klaus Iohannis și Carmen nu au copii
Horoscop INEDIT. Care e cea mai favorizată zodie
S-a decis: Restaurantele, teatrele, sălile de jocuri din Capitală se închid la interior. Lista completă...
BANCUL ZILEI – Spionată de soț în timp ce făcea sex cu un prieten
VIDEO. Bulibaşa romilor din Vrancea, ucis de o roată desprinsă de la un camion. Momentul...
Ce ruşine! Au fost prinşi în pădure, cu zonele intime la vedere, în timp ce...
Erau nedespărțiți, însă acum e de negăsit! Ce s-a ales de James, fratele Angelinei Jolie,...
Pe o câmpie, în mijlocul pustietății, au apărut MII de borcane URIAȘE de piatră. Când...
Artistul din România care a cântat pentru șapte președinți americani. 'Prima oară am fost cu...
Diana Șoșoacă, umilită de Adrian Năstase. Șoc total la Antena 3
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
Bilanț coronavirus 7 martie 2021
Adele a slăbit mai mult. E de nerecunoscut. Cum arată acum cântăreața
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Revoluţie la WhatsApp! Se introduce funcţia pe care milioane de utilizatori o aşteptau
Banuia ca soția lui îl înșală, așa că a montat camere ascunse! Când s-a uitat...
Inchide