Înalta Curte de Casație și Justiție: Cornel Todea nu a colaborat cu Securitatea

Înalta Curte de Casație și Justiție: Cornel Todea nu a colaborat cu Securitatea
Publicat: 04/03/2013, 16:05
Actualizat: 28/07/2014, 20:28

Înalta Curte de Casație și Justiție a României a admis recursul înaintat de regretatul regizor Cornel Todea și a modificat pe fond decizia Curții de Apel București care îl declara colaborator al Securității statului, informează un comunicat remis MEDIAFAX de Uniunea Creatorilor din Media Publică.

Astfel, prin decizia nr. 1736 din 26.02.2013, Înalta Curte de Casație și Justiție a României a respins acțiunea CNSAS, ca fiind neîntemeiată, hotărârea fiind irevocabilă.

„În urma unei campanii susținute de defăimare publică, regizorul Cornel Todea a fost acuzat, în 2008, că ar fi fost colaborator al Securității. La vârsta de 14 ani, Cornel Todea a fost obligat să semneze un angajament cu organele Securității statului de atunci. Nu a respectat niciodată acest angajament, motiv pentru care a fost nevoit să abandoneze liceul și mai apoi a făcut închisoare. De asemenea, pe numele regizorului Cornel Todea s-au deschis două dosare de urmărire informativă cu nume de cod «Regizorul» și «Tudor», dosare care au fost active până în decembrie 1989. Astfel i-au fost încălcate drepturile și libertățile fundamentale”, se arată în același comunicat.

În noiembrie 2011, Cornel Todea a primit verdictul de colaborator al Securității din partea CNSAS. El ar fi colaborat sub numele de cod „Cucu” și „Cornescu” și ar fi furnizat Securității informații cu privire la mai mulți oameni de televiziune, printre care Dan Jelescu, Mihai Constantinescu, Mircea Constantinescu, Valentin Plătăreanu, Petre Hîrjovschi, Eva Dragomir, Anatol Cavlescu, Anton Iordache, Doru Segal și Mirel Ilieșu. În dosarul CNSAS se preciza că Todea ar fi fost „turnător” încă de la vârsta de 15 ani, relația cu Securitatea a fostului director al Teatrului „Ion Creangă” din București începând în 1950. Elevul Todea ar fi semnat un angajament „pentru acoperirea informativă a colegilor de clasă”.

În dosarul regizorului se mai arăta că acesta a continuat să furnizeze Securității informații atât în perioada studenției, cât și în perioada în care a activat ca asistent la Institutul de Teatru. Atunci, Cornel Todea semna notele informative cu inițialele „C.T.”, „T.C.” sau „Cornescu”, potrivit documentelor din dosar.

„Copil fiind m-am visat erou, plin de curaj, drept, justițiar, model fiind părinții mei. Visul meu a eșuat. Astăzi este greu să-mi explic spaimele, lașitățile, compromisurile, schizoidia existenței mele. «Colaborator» silit am încercat să nu fac rău nimănui. Că am încercat să fac tot binele care mi-a stat în putere. Ca artist am încercat să mă salvez”, scria Cornel Todea în recursul înaintat Curții de Apel București, după verdictul primit.

Cornel Todea s-a născut pe 18 noiembrie 1935, la Cluj, și a murit la sfârșitul lunii august 2012.

Între anii 1954 – 1959, Cornel Todea a urmat cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografie „I. L. Caragiale”, Facultatea de Teatru, specializarea Regie. De asemenea, el era doctor în Arte.

Printre spectacolele montate de Cornel Todea la Teatrul „Ion Creangă” se numără: „Cărăbușii”, după o povestire de Stanislaw Ignacy Witkiewicz (care a avut premiera pe 1 octombrie 2011); „Un lup, o capră și trei iezi”, scenariu de Monica Patriciu după Ion Creangă (premiera pe 10 octombrie 2009); „Albă ca Zăpada și cei șapte pitici” (premiera pe 6 octombrie 2007); „Harap Alb”, după Ion Creangă (premiera pe 14 mai 2005), „Pinocchio”, după Carlo Collodi (premiera pe 14 februarie 2003).

În perioada 1960 – 1987, Cornel Todea a fost regizor artistic de televiziune, între anii 1969 – 1971 a fost director al Redacției Teatru-Film din TVR, iar între 1987 și 1990 a fost regizor și director al Teatrului „Ion Creangă”. În perioada 1990 – 1991 a fost regizor artistic în Televiziunea Română.

Cornel Todea a fost manager al Teatrului „Ion Creangă” începând din 1991 până la decesul său.

De asemenea, în perioada 1959 – 2007, Todea a fost cadru didactic la Universitatea Națională de Teatru și Film (profesor asociat la catedra de Regie Teatru), iar între 2000 și 2008 a fost vicepreședinte executiv al UNITER (Uniunea Teatrală din România).

Cornel Todea a fost membru al Asociației Profesioniștilor de Televiziune din România și al Uniunii Cineaștilor din România.

Activitatea sa în teatru a inclus peste 50 de piese puse în scenă la Teatrul Național București, Teatrul Național Iași, Teatrul Național Cluj, Teatrul Național Craiova, teatre din București (Teatrul Mic, Teatrul Bulandra, Teatrul Nottara, Teatrul „Ion Creangă”), Teatrul din Piatra Neamț, Teatrul din Constanța.

În televiziune, Todea a semnat regia pentru peste 200 de spectacole de teatru-TV, emisiuni muzicale, programe de divertisment, filme artistice și documentare la TVR. Din 2004, el a moderat emisiunea săptămânală ”Cafeneaua Literar-Artistică” la Radio România Cultural.

A jucat în filmul „Pe malul stâng al Dunării albastre” (1983) și a regizat mai multe lungmetraje printre care: „Prințul negru” (1988), „Iată femeia pe care o iubesc” (1981), „Dragostea mea călătoare” (1980), „Singur printre prieteni” (1979), „Comoara din Carpați” (1975), „Adio, dragă Nela” (1972).

De asemenea, Cornel Todea a semnat regia a numeroase filme de televiziune, între care: „Totul e un joc?” (1998), „Trei surori” (1994), „Prețul succesului” (1977) „A doua linie” (1976), „Samy” (1970), „Noul locatar” (1968), „Om de treabă” (1968), „Interpretări la cleptomanie” (1967), „Neguțătorul de ochelari” (1967), „Moartea Bessiei Smith” (1966)

Pentru activitatea sa, Cornel Todea a primit numeroase premii, între care: premiul UNITER pentru teatru TV pentru piesa „Totul e un Joc” (1998), premiul național pentru spectacolul „Pinocchio” acordat de Ministerul Culturii și Cultelor (2003), premiul pentru cel mai bun spectacol acordat la Festivalul Internațional de Teatru pentru Copii 100, 1.000, 1.000.000 de Povești, ediția I, pentru spectacolul „Harap Alb” (2005), premiul UNITER pentru teatru pentru copii (2006), premiul pentru cel mai bun spectacol pentru copii la Festivalul „Magic Curtain” din Bulgaria, pentru spectacolul „Pinocchio” (2009) și premiul de excelență acordat de Municipiul București pentru Artele Spectacolului (2009). Cornel Todea era și un susținător al tinerelor talente, el fiind, începând din 1998, director artistic al Galei Tânărului Actor HOP, organizată de UNITER.

Todea a fost decorat cu Ordinul ”Serviciu Credincios” în grad de Cavaler pentru activitatea din teatru.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Îl recunoşti? Da, e chiar EL! Suferinţa şi-a pus amprenta pe chipul său
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Mașinile mai vechi de 15 ani sunt interzise. Test obligatoriu de la 1 iunie 2024
Bela Urasi, milionarul care își afișează banii pe patru roți. Ce bolizi are siguraticul om...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Turnul Eiffel împlineşte astăzi 135 de ani