Încă un membru din conducerea TVR denunță presiunile politice: „PSD a dorit ca în grila de toamnă să nu mai existe nicio emisiune de dezbateri”

Încă un membru din conducerea TVR denunță presiunile politice: „PSD a dorit ca în grila de toamnă să nu mai existe nicio emisiune de dezbateri
Publicat: 19/09/2014, 12:43
Actualizat: 20/09/2014, 04:10

Radu Carp, membru în Consiliul de Administrație (CA) al Televiziunii Române, spune că o eventuală eliminare din grila TVR 1 a emisiunilor de dezbateri ar contraveni flagrant dreptului la informație, garantat de Constituție, precizând totodată că jurnaliștii independenți „nu convin” lui Victor Ponta.

„După ce, la ultima ședință a Consiliului de Administrație, cooperativa PSD a dorit ca în grila de toamnă a TVR să nu mai existe nicio emisiune de dezbateri, s-a decis în Comitetul Director scoaterea din grilă a tuturor acestor emisiuni. Astfel, telespectatorii vor avea parte doar de emisiuni de folclor și filme. Lipsa din grila TVR a unor emisiuni de dezbateri contravine flagrant dreptului la informație, garantat de Constituție, rolului serviciului public de televiziune, definit de Legea nr. 41/1994, precum și independenței editoriale, garantată de aceeași lege”, spune Radu Carp, într-un punct de vedere transmis agenției MEDIAFAX.

FOTO: Adriana Neagoe/Mediafax

Potrivit lui Radu Carp, Consiliul de Administrație al Societății Române de Televiziune (SRTv) „nu poate interveni în politica editorială a TVR, dar nu poate rămâne impasibil la încălcarea Constituției și a legii”.

„Săptămâna viitoare voi aduce în discuție această violare a Constituției, în ședința Consiliului de Administrație, și voi cere respectarea misiunii publice a postului național de televiziune. Jurnaliștii independenți nu convin domnului Victor Ponta care, ca și Adrian Năstase, nu suportă să fie criticat în presă, ci doar lăudat. Vă sugerez, domnule prim-ministru, să scoateți din grila TVR și jurnalul de știri. Faceți campanie electorală la emisiunea «Viața satului», în acest cadru nu veți avea niciun contracandidat să vă deranjeze”, spune Radu Carp.

Despre presiunile politice din TVR a vorbit și președintele-director general al Televiziunii Române, Stelian Tănase, într-un interviu acordat gândul: „Să fii șeful TVR în an electoral este o experiență foarte proastă, foarte proastă, pentru că sunt presiuni enorme, telefoane peste telefoane, rugăminți, suspiciuni (…) Un ministru e un ministru, un senator e un senator, un șef de partid e un șef de partid, un candidat e un candidat și de la nivelul ăsta exercită niște presiuni. (…) Foarte greu, foarte greu să știți și nu mă descurc, pot să vă spun cu toată onestitatea”.

Problemele în privința TVR au început încă din 2 septembrie, când grila intermediară a TVR 1, valabilă în septembrie și care include emisiuni realizate de Sorin Avram, Moise Guran și Dragoș Pătraru, a stârnit discuții în ședința Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), întrucât aceasta a intrat în vigoare la 1 septembrie fără aprobarea CA al TVR și a CNA. Atunci, mai mulți membri ai CNA au spus că grila lunii septembrie are nevoie de aprobarea CNA și a CA al TVR, chiar dacă este provizorie.

Totuși, deși nu avut nici aprobarea CNA și nici a CA al TVR, TVR 1 a continuat să difuzeze această grilă intermediară de programe.

Pe de altă parte, Consiliul de Administrație al Societății Române de Televiziune a analizat, în ședința de marți, grilele de toamnă ale Televiziunii Române, însă nu a ajuns la nicio concluzie în privința acestora, majoritatea membrilor din CA solicitând ca, până pe 30 septembrie, să fie elaborată o strategie de programe a TVR. În baza acesteia va fi elaborată grila de toamnă a TVR și va fi trimisă spre aprobare la Consiliul Național al Audiovizualului, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din televiziunea publică.

Strategia editorială a TVR va fi elaborată de un grup de lucru format din 3 membri ai Consiliului de Administrație al SRTv și din 5 membri ai Comitetului Director din instituție.

Motivul pentru care majoritatea CA a solicitat elaborarea acestei strategii de programe ar fi acela că președintele-director general al TVR, Stelian Tănase, le-a prezentat membrilor CA o variantă de grilă de programe de toamnă care schimbă identitatea TVR 1 dintr-o televiziune generalistă într-una de News&Current Affairs. Strategia de programe ar urma să aibă la bază rezultatele unui sondaj pe care TVR l-a comandat și care au relevat ceea ce își doresc telespectatorii. De asemenea, în prezent se desfășoară o serie de focus grupuri, care au același scop.

Șapte din cei 11 membri ai CA nu au fost de acord ca telespectatorii TVR 1 să vadă timp de patru zile pe săptămână, de luni până joi seara, același gen de emisiuni. În acest interval sunt difuzate emisiunile lui Sorin Avram, Moise Guran și Dragoș Pătraru.

Potrivit unor alte surse, blocajul ar fi cauzat de talk show-ul „Vorbește liber!”, cu Sorin Avram, pe care reprezentanții PSD în CA al TVR nu l-ar dori în grila TVR 1.

Contactat miercuri de MEDIAFAX, Stelian Tănase, președintele-director general al TVR, a confirmat faptul că există anumite persoane care nu îl doresc pe Sorin Avram în grila Televiziunii Române.

„Sunt câțiva domni care nu-l doresc în niciun chip pe domnul Sorin Avram să țină acel talk show, pe care îl ține acum și care este foarte performant. Nu știu de ce nu îl doresc, eu îl doresc, l-am adus, performează, sunt mulțumit (…) Mi s-a cerut să-l dau afară, cu o ocazie, nu ieri (în CA, n.r.). Nu trebuie să vă mirați. Aici toată lumea crede că se pricepe la televiziune (…)”, a spus Stelian Tănase, fără a preciza identitatea celor care i-au solicitat să renunțe la Sorin Avram.

Întrebat când ar urma să intre oficial grila de toamnă a TVR, în prezent fiind implementate grile intermediare, Stelian Tănase a spus că acest lucru se va produce pe 1 octombrie. „Dacă, bineînțeles, membrii Consiliului de Administrație care formează majoritatea, adică guvernamentalii să le zic așa… Că ei au majoritatea și ei dispun cum vor ei în televiziune. N-am cum să le spun altfel, ce să le spun? Partidul roșu, partidul galben, partidul albastru? Nu. Există ca în orice grup o majoritate și o minoritate și ei au majoritatea, cei care vin din zona guvernamentală. Ieri s-a votat de la 7 la 4, ca să dau un exemplu. Cei de la putere, care aparțin guvernului, sunt 7, au votat într-un fel, iar noi ceilalți, PNL, PDL, suntem patru, am votat singuri. Deci se vede foarte clar că CA-ul s-a politizat”, a spus, miercuri, Stelian Tănase.

Contactat din nou joi seară de agenția MEDIAFAX, Stelian Tănase a spus că nu a fost luată încă o decizie în privința grilei de programe a TVR 1. „În continuare cred că Sorin Avram și Cornel Nistorescu sunt cei vizați. Nu știu cu Moise Guran, de la dumneavoastră aud. Țintele sunt Nistorescu și Avram. Mâine (vineri, n.r.) avem prima reuniune a grupului de lucru. Sunt niște băieți care vor să bage mâna în grile, asta este toată miza, și luni avem CA. Nu știu ce se va întâmpla în acele două reuniuni și evident toate cărțile sunt în mâna Guvernului, a delegaților lui din CA, ei au majoritatea, votează cum vor ei, ei hotărăsc soarta televiziunii. Dar nu vreau să pun nici răul înainte”, a spus Stelian Tănase.

Pe de altă parte, joi seară, atât Moise Guran, cât și Dragoș Pătraru au reacționat pe conturile lor de Facebook.

„Adevărul este că azi am emisiune. Sper să am și luni, dar nu sunt sigur. Comitetul Director a decis revenirea la grila de vară. Cum eu n-am fost peste vară, dacă nu revin asupra deciziei până luni, atunci luni nu o să am emisie. Tehnic vorbind, toamna astronomică începe pe 23 septembrie. Altfel însă, revenirea la grila de vară e o chestie ușor iresponsabilă. Nu că mă scot pe mine, dar nici UEFA Champions League n-a fost peste vară. Și aia costă frate! Vine Curtea de Conturi peste ei. De aia zic, cred că până luni mai au timp și nu m-aș ambala să îl fac pe Ponta atât de capabil încât să determine TVR-ul să se sinucidă financiar”, a scris Moise Guran.

De cealaltă parte, Dragoș Pătraru a anunțat joi seară că emisiunea lui urma să fie difuzată de la aceeași oră la TVR 1. „Acum, dat fiind scandalul din TVR, să zicem mersi că intră, nu mai contează ora (…) Și stați liniștiți, emisiunea nu pățește nimic”, a scris Pătraru pe contul său de Facebook.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia