Începe reuniunea Consiliului European: Discuțiile vizează conducerea instituțiilor UE/ Iohannis va face bilanțul rezultatelor obținute la finalul președinției României la Consiliul UE

Începe reuniunea Consiliului European: Discuțiile vizează conducerea instituțiilor UE/ Iohannis va face bilanțul rezultatelor obținute la finalul președinției României la Consiliul UE
Publicat: 20/06/2019, 10:45

„Subiectele aflate pe agenda de discuții a reuniunii se referă, în principal, la aspecte legate de numirile pentru posturile de conducere în instituțiile europene pentru noul ciclu instituțional, adoptarea Agendei Strategice a Uniunii Europene pentru perioada 2019-2024, viitorul buget multianual al Uniunii, combaterea schimbărilor climatice, precum și relațiile externe. De asemenea, la reuniunea Consiliului European vor fi abordate propunerile de recomandări specifice de țară pentru anul 2019 elaborate de Comisia Europeană, recomandări care urmează să fie adoptate în cursul lunii iulie”, precizează Administrația Prezidențială, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, liderii statelor membre UE vor discuta și ultimele evoluții în procesul privind retragerea Marii Britanii din UE.

Vineri, 21 iunie președintele va participa și la Summitul EURO+, în format extins.

Șeful statului va face atunci, la finalul celor șase luni de președinție a României la Consiliul UE, o prezentare a rezultatelor obținute în implementarea obiectivelor stabilite de către Consiliul European.

„Liderii europeni urmează să aprobe Agenda Strategică a Uniunii pentru următorul ciclu instituțional, 2019-2024. Documentul oferă cadrul și orientările generale pentru ghidarea funcționării instituțiilor europene, precum și pentru conturarea unui răspuns consolidat al Uniunii în noul context internațional. Președintele României va sublinia că statele membre trebuie să rămână unite în eforturile de adoptare și implementare a Agendei Strategice, așa cum este reflectat în cele 10 angajamente din Declarația de la Sibiu”, mai arată sursa menționată.

În ceea ce privește Cadrul Financiar Multianual post 2020, liderii europeni vor discuta despre calendarul și etapele viitoare de parcurs în procesul de adoptare a viitorului buget al Uniunii.

„În acest context, președintele Klaus Iohannis va face o evaluare a progreselor obținute de Președinția României la Consiliul Uniunii Europene în acest domeniu, exprimând speranța că eforturile semnificative depuse de țara noastră vor contribui la obținerea, în timp util, a unui viitor acord”, conform sursei citate.

Cu privire la relațiile externe, președintele va arăta că România „sprijină ferm continuarea și consolidarea angajamentului Uniunii în cadrul Parteneriatului Estic, un parteneriat de importanță strategică pentru Uniunea Europeană”, mai notează reprezentanții Administrației Prezidențiale.

Ca urmare a rezultatelor la alegerile europarlamentare, o nouă conducere a instituțiilor europene, precum Comisia Europeană și Parlamentul European, va fi stabilită la Bruxelles, în discuție fiind și candidații grupului parlamentar european care a câștigat alegerile, anume Partidul Popular European.