Inspecția Judiciară, sesizată de CSM în urma declarațiilor lui Ponta despre condamnarea lui Năstase

Inspecția Judiciară, sesizată de CSM în urma declarațiilor lui Ponta despre condamnarea lui Năstase
Publicat: 07/01/2014, 14:37
Actualizat: 07/01/2014, 22:32

Consiliul Superior al Magistraturii a decis, marți, să sesizeze Inspecția Judiciară în cazul declarațiilor făcute de premierul Victor Ponta despre condamnarea lui Adrian Năstase, au declarat, pentru MEDIAFAX, oficiali din CSM.

CSM urmează să redacteze sesizarea și să o trimită Inspecției Judiciare, au precizat sursele citate.

Consiliul Superior al Magistraturii s-a reunit marți, din oficiu, pentru a analiza declarațiile făcute de Victor Ponta în cazul condamnării lui Adrian Năstase și pentru a decide dacă acestea ar putea fi de natură să aducă atingere sistemului judiciar.

Președintele Traian Băsescu i-a cerut, marți, „imperativ” prim-ministrului Victor Ponta „să înceteze de îndată orice atac la adresa justiției și să reintre în atribuțiile constituționale ale funcției de prim-ministru”.

Potrivit unui comunicat de presă al Departamentului de comunicare publică al Administrației Prezidențiale, „președintele Traian Băsescu a luat notă cu profundă îngrijorare de atacurile prim-ministrului Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta, la adresa justiției făcute în ultima perioadă, inclusiv în data de 6 ianuarie”.

„Domnul președinte Traian Băsescu consideră că aceste declarații aduc prejudicii grave României în calitate de stat membru al Uniunii Europene și NATO. Totodată, aceste declarații sunt incompatibile cu exigențele funcției de prim-ministru într-un stat al Uniunii Europene”, se arată în comunicatul Departamentului de comunicare publică al Administrației Prezidențiale.

Președintele îi cere „imperativ” prim-ministrului Victor-Viorel Ponta „să înceteze de îndată orice atac la adresa justiției și să reintre în atribuțiile constituționale ale funcției de prim-ministru”.

„Totodată, domnul președinte Traian Băsescu îi cere public domnului prim-ministru Victor-Viorel Ponta să respecte Acordul de colaborare instituțională între președintele României și prim-ministrul Guvernului, în care elementul central se referă la susținerea independenței justiției”, se mai arată în comunicatul de presă.

Premierul Victor Ponta a declarat că el nu se bate cu justiția, ci cu președintele Traian Băsescu și „cozile lui de topor”, arătând că a observat că șeful statului nu a înțeles acest lucru, deoarece l-a acuzat de un atac la adresa justiției.

„Sunt convins că sunteți alături de mine în bătălia cu regimul Băsescu. Am văzut că nu a înțeles domnul președinte, că m-aș bate cu justiția. Eu nu mă bat cu justiția, mă bat cu el și cu cozile lui de topor. Vă rog pe toți să aveți curaj și știm că, pentru ceea ce ne-au votat oamenii, ce se întâmplă în fiecare zi se va întâmpla în mod sigur până în luna decembrie”, a spus Ponta miniștrilor, în ședința de guvern.

Instanța supremă i-a condamnat luni, în dosarul Zambaccian, pe Adrian Năstase la patru ani de închisoare cu executare, pe soția acestuia, Dana Năstase, la trei ani cu suspendare, iar pe Irina Jianu, la patru ani cu executare. Adrian Năstase a fost încarcerat, luni seară, la Penitenciarul Rahova.

Premierul Victor Ponta a afirmat că Adrian Năstase este un condamnat politic și o victimă a regimului Băsescu, în condițiile în care președintele Traian Băsescu a instituit din 2005 prin Monica Macovei și Daniel Morar, principalii săi colaboratori, un sistem, inclusiv prin dosare penale, împotriva adversarilor politici.

El a arătat, la România TV, că sentința dispusă împotriva lui Năstase, care a fost principala țintă a lui Băsescu începând din 2005, reprezintă o nedreptate și a amintit că pentru sesizările de ilegalități transmise de Guvern pentru acțiuni ale foștilor guvernanți nu există niciun răspuns din partea Parchetului.

Întrebat dacă concluzia este că în România justiția nu ar fi independentă, Ponta a răspuns: „Nu, este o justiție generalizantă și greșită. Eu cred că, în mare parte, justiția din România este independentă. Cred că – și până la urmă ce s-a întâmplat astăzi la CSM a arătat capacitatea reprezentanților justiției de a nu se mai lăsa impresionați, intimidați de președinte, au ales pe cine au vrut ei – dar cred că unul din obiectivele strict personale ale lui Traian Băsescu a fost acela, din 2005 încoace, de a-și doborî prin alte metode decât cele politice principalul adversar”.

În același timp, Ponta a comparat situația lui Adrian Năstase cu cea a fostului prim-ministru ucrainean Iulia Timoșenko.

„Eu cred că Adrian Năstase a fost nu doar cel mai bun prim-ministru de după 1989, dar și cel mai puternic adversar al lui Traian Băsescu și cred că, din punct de vedere politic, cazul Adrian Năstase este perfect comparabil cu cazul Iulia Timoșenko”, a spus Ponta.

El a apreciat că este „o chestie ciudată” atunci când aceiași judecători de la Curtea Supremă achită în unanimitate și, ulterior, condamnă tot în unanimitate.

„Adrian Năstase, care ne-a băgat în Uniunea Europeană și în NATO, se duce în închisoare, Traian Băsescu, care de 10 ani ne fură și ne scoate din Europa, e încă la Cotroceni. Evident că e injust”, a adăugat Ponta.

Înainte de pronunțarea sentinței în dosarul Zambaccian, premierul Victor Ponta declara că este o mare nedreptate ca Adrian Năstase să fie hăituit o viață întreagă de „sistemul lui Traian Băsescu”, având în vedere toate lucrurile „bune și importante” pe care fostul premier le-a făcut pentru țară.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Întors în ţară din Germania, un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
Vladimir Putin a dat ORDIN. Deja a început totul: Nu vreau să sperii pe nimeni...
Vești proaste despre Florin Piersic. Spitalul l-a îmbolnăvit mai rău
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
FOTO. Unde se ascundea traficantul de migranţi care a atacat cu cuţitul doi poliţişti de...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Test de cultură generală. Care compozitor a fost înmormântat fără inimă?