Inspector ISJ Timiș:La Gătaia nu a fost centru de examen; Cum poți spune că a fost fraudă la Gătaia?

Inspector ISJ Timiș:La Gătaia nu a fost centru de examen; Cum poți spune că a fost fraudă la Gătaia?
Inspectorul-șef al Inspectoratului Școlar Județean Timiș, Cornel Petroman, a declarat, miercuri, că directoarea Liceului din Gătaia, Gabriela Neda, așteaptă la sediul Poliției din Deta să fie audiată de către un procuror, deși aceasta a făcut parte dintr-o comisie de bacalaureat din Timișoara.
Publicat: 10/07/2013, 15:35
Actualizat: 10/02/2016, 13:27

Inspectorul-șef al Inspectoratului Școlar Județean Timiș, Cornel Petroman, a declarat, miercuri, că directoarea Liceului din Gătaia, Gabriela Neda, așteaptă la sediul Poliției din Deta să fie audiată de către un procuror, deși aceasta a făcut parte dintr-o comisie de bacalaureat din Timișoara.

Cornel Petroman a declarat că, după părerea sa, nu avea cum să aibă loc fraudă la examenul de bacalaureat la Liceul din Gătaia deoarece aici nu a fost centru de examinare și că absolvenții de liceu din Gătaia au susținut examenul la centrul din Deta, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„La Gătaia nu am avut centru de evaluare sau examen. Cum poți spune că a fost fraudă la Gătaia? Centrul de examen a fost la Deta. Directoarea din Gătaia a făcut parte din comisia de examen de la Colegiul Bănățean din Timișoara. Nici măcar nu s-a dus la Deta”, a declarat Petroman.

Întrebat dacă are cunoștință că directoarea de la Liceul din Gătaia sau elevi ai acestui liceu sunt audiați de procurori, Petroman a răspuns că doar directoarea s-a dus la sediul Poliției Deta și urmează să fie audiată.

„Un procuror a sunat-o pe doamna directoare Gabriela Neda să îi spună să vină la sediul Poliției Deta pentru a fi audiată. Doamna directoare s-a dus la Poliție de bunăvoie. Eu, dacă eram în locul ei, nu m-aș fi dus, vă spun sincer. Ea nu are nicio treabă cu ce s-a întâmplat la centrul de la Deta. Ce poți să îi pui în cârcă acestei femei? În plus, la Deta au dat examen și alte licee. Cât despre elevi, eu nu știu să fie vreun elev audiat”, a declarat Petroman.

Șeful ISJ Timiș a mai spus că, dacă se vor adeveri suspiciunile de fraudă, cei vinovați vor fi trași la răspundere.

Mai mulți elevi și profesori de la Liceul din Gătaia, județul Timiș, precum și directoarea unității de învățământ, Gabriela Neda, vor fi audiați de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș, existând suspiciunea de fraudă la examenul de bacalaureat, au declarat surse judiciare.

Potrivit surselor citate de corespondentul MEDIAFAX, elevii de la Liceul din Gătaia au suținut bacalaureatul în centrul de exameninare de la Colegiul Tehnologic Sf. Nicolae din Deta, alături de elevii de la liceele din Deta, Ciacova și Peciu Nou.

Sursele citate precizează că vor fi audiați directoarea liceului, mai mulți elevi, dar și membri ai Comisiei de Supraveghere de la Bacalaureat și membri ai Comisiei de Corectare a lucrărilor de la Bacalaureat 2013.

Conform acelorași surse, aproape 50 de elevi ar fi dat câte 200 de lei fiecare profesorilor, pentru a promova examenul de bacalaureat. Banii ar fi fost strânși sub pretextul unor activități festive prilejuite de sfârșitul liceului.

Un număr de 17 din 67 de candidați la bacalaureat din Gătaia au fost respinși, iar unul nu s-a prezentat.

Ministrul Educației, Remus Pricopie, declara, luni, că, în urma desfășurării sesiunii iunie – iulie a bacalaureatului, sunt 15 cazuri de potențială fraudă, 318 elevi fiind eliminați din examen pe parcursul susținerii probelor scrise, săptămâna trecută.

Referindu-se la suspiciunile de fraudă de la bacalaureat, Pricopie a precizat că sunt șase cazuri în care a intervenit Poliția sau procuratura, dintre care patru au fost semnalate de inspectoratele școlare: cazul de la Liceul „Dimitrie Gusti” din Capitală și cele trei cazuri de la Constanța, la care se adaugă cele de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală și de la Sibiu.

El a mai spus că au fost și alte plângeri, inclusiv venite pe telelefonul verde deschis de minister pentru sesizarea neregulilor la examenele naționale, care au fost aduse în atenția Poliției.

Ministrul a precizat că, în total, sunt 15 cazuri de potențială fraudă și, totodată, că au fost 318 candidați eliminați din examen, pe parcursul susținerii celor patru probe scrise, săptămâna trecută, aceștia încercând să copieze sau având asupra lor diverse materiale interzise. Numărul elevilor eliminați din examen este comparabil cu cele din anii anteriori.

Ulterior acestei declarații a ministrului Educației, au avut loc percheziții la locuința unui profesor din Drobeta Turnu Severin, suspectat că ar fi primit bani de la mai mulți elevi pentru a-i ajuta să promoveze examenul de bacalaureat, la domiciliul său anchetatorii găsind 15.000 de lei și 2.500 de euro. Profesorul de limba și literatura română Marius Arbănaș este pensionar, predând doar patru ore la Colegiul Pedagogic „Ștefan Odobleja” din Drobeta Turnu Severin.

Promovabilitatea la examenul de bacalaureat, sesiunea iunie – iulie 2013, este de 55,4%, potrivit rezultatelor finale, înaintea contestațiilor, anunțate luni de Remus Pricopie.

Ministrul Educației a precizat că au promovat bacalaureatul 62 la sută dintre absolvenții de clasa a XII-a din promoția 2012 – 2013 și 30,6 la sută din absolvenții promoțiilor anterioare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Cel mai iubit CUPLU și-a spus ADIO! Apropiații lor sunt șocați: „Nu ar fi putut...
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
Telefoanele, INTERZISE prin lege. Propunerea drastică pentru milioane de oameni din România
Scandalul care îi costă scump pe șoferi. Scapă ocazia de-a plăti mai puțin în service
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
O nouă eră de parteneriat între China și Rusia. Anunțul făcut de Xi Jinping și...
×