Instituțiile publice au cheltuit 150 milioane de lei pe avocați, în trei ani. În top – casele de avocatură ale lui Valeriu Stoica, Mircea Andrei și Dan Șova

Instituțiile publice au cheltuit 150 milioane de lei pe avocați, în trei ani. În top - casele de avocatură ale lui Valeriu Stoica, Mircea Andrei și Dan Șova
Publicat: 08/07/2012, 15:56
Actualizat: 08/07/2012, 15:56

Instituțiile publice și companiile de stat au cheltuit în perioada 2009-31 mai 2012, în mandatul fostului Guvern, peste 150 milioane lei pentru servicii contractate de la casele de avocatură, cei mai mai mulți bani fiind cheltuiți de Loteria Română, Electrica, Hidroelectrica și AVAS.

Concluzia relevă dintr-un raport al Corpului de Control al primului-ministru, obținut de MEDIAFAX, privind situația contractelor de asistență, consiliere și reprezentare juridică încheiate între entități publice și case de avocatură.

La începutul lunii iunie, Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență prin care a interzis instituțiilor publice, regiilor autonome și companiilor naționale să mai contracteze servicii de consultanță și asistență juridică dacă dispun deja de personal propriu de specialitate.

Tot atunci, șeful Corpului de control al premierului a cerut instituțiilor și companiilor de stat să raporteze contractele încheiate cu firmele de avocatură, demersul fiind argumentat de Guvern ca făcând parte din acțiunile de audit solicitate de premierul Victor Ponta la preluarea mandatului și având ca scop informarea cetățenilor în legatură cu cheltuirea banului public.

Ancheta a fost finalizată în această săptămână și relevă că instituțiile publice și companiile de stat au cheltuit, în perioada 2009-31 mai 2012, peste 150 milioane lei pentru servicii contractate de la casele de avocatură.

Conform notei de control obținute de MEDIAFAX, cei mai mai mulți bani au fost cheltuiți de Loteria Română (20,6 milioane lei), Electrica (14,5 milioane lei), Hidroelectrica (11,5 milioane lei), Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS, 11,2 milioane lei).

Alte entități de stat care au mai cheltuit sume importante pentru astfel de contracte juridice sunt Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale (5,9 milioane lei), Imprimeria Națională (5,5 milioane lei), Metrorex (5,2 milioane lei), Tarom (4,9 milioane lei), Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului (4,8 milioane lei), Nuclearelectrica (4,3 milioane lei), Oltchim (4,1 milioane lei), Compania Națională Aeroporturi București (2,9 milioane lei), Electrica Serv (2,6 milioane lei), Termoelectrica (2,6 milioane lei).

Pe listă se mai află și Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (2,4 milioane lei), Administrația Națională Apele Române (2,2 milioane lei), Oil Terminal (două milioane lei), Poșta Română (1,99 milioane lei), Romatsa (1,98 milioane lei), Romsilva (1,7 milioane lei), Societatea Națională a Sării (1,6 milioane lei), Administrația Fluvială a Dunării de Jos Galați (1,5 milioane lei), Garda Națională de Mediu (1,47 milioane lei), Regia Patrimoniului și Protocolului de Stat (1,41 milioane lei), Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral (1,2 milioane lei), Administrația Porturilor Maritime (1,18 milioane lei), Romgaz (1,13 milioane lei).

Documentul mai arată că cele mai mari încasări din astfel de contracte au avut casele de avocatură Rațiu&Rațiu (26,5 milioane lei), Boștină&Asociații (10,8 milioane lei), Stoica&Asociații (10,6 milioane lei), Eduard Făgărășanu (6,4 milioane lei), Cameron Mc Kenna (5,9 milioane lei), Societatea Profesională „Centrul de Consultanță în Afaceri” (5,1 milioane lei), Țucă, Zbârcea&Asociații (4,8 milioane lei), Mircea Andrei și Asociații (4,6 milioane lei), Leaua și Asociații (3,6 milioane lei), Enescu, Panait, Pop&Asociații (3,2 milioane lei), Mușat și Asociații (2,9 milioane lei), Corbett&Co International Construction Lawyers (2,3 milioane lei), Șova&Asociații (2,2 milioane lei), Ion Todan (1,9 milioane lei), A.C. Pop (1,8 milioane lei), Clyde&Co Londra (1,7 milioane lei).

În luna iunie, premierul Victor Ponta a anunțat că va trimite Corpul de Control să verifice situația de la Poșta Română, aflată în pericol de insolvență după ce fosta conducere a companiei, cu asistența juridică a unui avocat „cunoscut colegilor din PNL”, a pierdut toate procesele aflate pe rolul instanțelor, în dosare cu sume cumulate de 103 milioane lei, deoarece nu s-a prtezentat la termen.

El a spus că ar trebui ca Valeriu Stoica (PDL) să renunțe la căpușarea tututor firmelor de stat.

Valeriu Stoica a transmis atunci că șeful Guvernului face confuzie între „sancționarea contravențională” a Poștei de către Consiliul Concurenței și „cererea de suspendare a executării” deciziei, precizând că nu a reprezentat compania „în cadrul investigației de concurență” prin casa sa de avocatură, Stoica&Asociații.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
China și SUA ar trebui să fie parteneri, a declarat Xi Jinping