INTERVIUL INTEGRAL Marius Tucă Show. Valentin Stan, despre alegeri: Viorica Dăncilă va face, probabil, o figură mult mai bună decât se așteptă mulți – VIDEO

INTERVIUL INTEGRAL Marius Tucă Show. Valentin Stan, despre alegeri: Viorica Dăncilă va face, probabil, o figură mult mai bună decât se așteptă mulți - VIDEO
Publicat: 21/11/2019, 20:29

Interviul integral:

Marius Tucă: Bun găsit oameni buni la o ediție specială a emisiunii Marius Tucă Show, la Smart TV, transmisă de Mediafax.ro, la o emisiune specială, un invitat special, domnul profesor Valentin Stan. Bine ați venit.

Valentin Stan: Bine v-am găsit domnule Marius Tucă, mă bucur să vă întâlnesc acolo unde vă e locul.

Marius Tucă: Mulțumesc. Dacă mă întreba cineva acum câtva timp, când nu mai făceam televiziune, că o să mă întâlnesc din nou cu dumneavoastră aș fi spus că e o glumă, reușită ce-i drept, dar uite să suntem din nou împreună într-un studio și îmi aduc aminte cu drag de anii în care ne-am întâlnit, cred că în fiecare săptămână.

Valentin Stan: Chiar de mai multe ori pe atunci, în anul ăla de grație.

Marius Tucă: Eu nu prea vorbesc despre invitați, dar rar am văzut un invitat care să fie atât de pregătit pentru emisiune.

Valentin Stan: Rar mi s-a întâmplat să vin cu atâta drag la un mare profesionist și mă bucur mult că profesionistul is coming back.

Marius Tucă: A, da, cum ar spune francezul, știți… Sigur, promovarea pe care am făcut-o nu are neapărat legătură cu participarea la Marius Tucă Show, dar și acea perioadă a făcut parte din existența dumneavoastră.

Valentin Stan: Extraordinară.

Marius Tucă: Omul cu laptopul. Unde-i laptopul, domnule profesor?

Valentin Stan: Am zis să vin eu în locul lui.

Marius Tucă: În sfârșit, n-ați vrut să vă mai dedublați și atunci ați venit în…

Valentin Stan: Nu, dar aici sunt între prieteni. Ce să fac cu laptopul?

Marius Tucă: E adevărat, ce să faceți cu laptopul? Nu trebuie să dați nimănui cu el în cap.

Valentin Stan: Exact.

Marius Tucă: Domnule profesor, m-am uitat, în ultima vreme sigur că n-ați fost prezent, probabil că școala, studenții, cursurile. Pentru cei care nu știu, sunteți profesor la Universitatea din București, Facultatea de Istorie. Cred că vă ocupă foarte mult timp, nu?

Valentin Stan: Cel mai mult.

Cred în tineri și sunt, într-un fel sau altul, singura șansă pe care o mai avem azi. Pentru că toate s-au dus.

Marius Tucă: Adică asta e zi de zi, sunteți acolo…

Valentin Stan: Nu neapărat zi de zi, dar sunt și alte proiecte, știi cum e, Marius, viața…

Marius Tucă: Dar vă place asta? Vă place să fiți profesor, vă plac studenții, vă place viața studențească de astăzi?

Valentin Stan: Domnul Tucă, aici ar fi de spus un singur lucru și o să mă înțelegeți perfect. Dacă lucrezi cu tineri, oameni care nu sunt viciați de stereotipuri…

Marius Tucă: Îndoctrinați…

Valentin Stan: Exact, îndoctrinați, nu sunt înregimentați, atunci, oricum ai lucra cu ei, e o experiență fabuloasă. Recomand asta oricui, are șansa să lucreze cu ei și îți dai seama automat ce poate să rezulte dintr-o astfel de colaborare pentru că practic cu studenții colaborezi, sunt oameni deja conștienți de valoarea, de puterea lor, au discernământ…

Marius Tucă: Cred în ei.

Valentin Stan: Cred în ei și sunt, într-un fel sau altul, singura șansă pe care o mai avem azi. Pentru că toate s-au dus.

Marius Tucă: S-au dus toate?

Valentin Stan: Toate. Și pe termen lung.

Marius Tucă: De ce spuneți asta? Nu că n-aș fi de acord, dar vreau să vă provoc un pic.

Valentin Stan: Domnul Tucă, nu v-ați uitat la ce se întâmplă în ultima vreme…

Marius Tucă: E dezastru, că ajungem acolo, că noi vom vorbi despre scena politică și despre ce se întâmplă cu alegerea președintelui. Deci s-au dus toate șansele.

Valentin Stan: Toate. Da.

Marius Tucă: Totuși 30 de ani de post-comunism, 30 de ani de libertate.

Valentin Stan: Care s-a săpat în van. N-am găsit nimic.

Marius Tucă: Și am pierdut toate șansele pe care le-am avut?

Valentin Stan: Da. Da.

Marius Tucă: Nu credeți că mai există niciuna?

Valentin Stan: Păi, sigur, ar mai fi una să-l găsiți din nou pe Brucan care să vă mai dea 20 de ani.

Marius Tucă: El ne-a dat puțin.

Valentin Stan: Atât a înțeles el.

Marius Tucă: Și mi s-a părut o eternitate și uite că…

Valentin Stan: Știți că la bolșevici în 20 de ani se schimba lumea.

Marius Tucă: La noi… Ce suntem dacă nu s-a schimbat în 30 de ani?

Valentin Stan: Noi am vrea să fim, domnul Tucă, am vrea să fim dar e greu.

Marius Tucă: Bine, nu vreți să marșați în direcția asta, apropo de România, dar probabil că o Rsă avem o ediție specială, pregătim astfel de ediții, în care să vorbim despre România celor

Un titlu pentru România acestor 30 de ani: România idealului unui eșec premeditat.

30 de ani. Cum ați numi România acestor 30 de ani? Sau cum ați da un titlu, 30 de ani de libertate, 30 de ani de tranziție?

Valentin Stan: Nu. România idealului unui eșec premeditat.

Marius Tucă: Da, e un titlu frumos, chiar gazetăresc, aș putea spune. Pentru că noi așa, nu știu foarte mulți, dumneavoastră și scrieți și am citit ultimele articole din acest an, din vara aceasta ați scris, chiar după vizita lui Klaus Iohannis în America și le-am citit cu stiloul în mănă. E devastator.

Valentin Stan: Aș zice că e tragic dacă te gândești ce se ascunde în spatele cuvintelor.

Marius Tucă: Și asta, dar aveți un condei, am descoperit acum, foarte ascuțit foarte precis, chirurgical aș putea spune, dar haideți să nu vă mai laud că după aia credeți că dumneavoastră realizați emisiunea și nu eu. Și asta m-ar deranja.

Valentin Stan: Nu, dar mă obligați detaliez și să vă laud și eu și ce se alege…

Marius Tucă: Ce se alege din asta, va fi un lung șir de laude dintr-o parte și cealaltă a mesei. Normal că vă interesează viața politică, și anume alegerile prezidențiale. Cum ați cataloga ceea ce s-a întâmplat până la primul tur? După aia vorbim și după.

Valentin Stan: Este o fiestă a la roumanie în care ai un lider detașat care face tot ce poate ca să își conserve avantajul și un mic urmăritor care are multă străduință, pe alocuri și performanță, ei împreună alcătuind o schemă tehnică de devoalare a tuturor incongruențelor și inconsecvențelor clasei politice românești.

Marius Tucă: Aoleu, cum a fost formularea asta. Dacă nu mă doare capul în noaptea asta, sigur o să mă doară altceva.

Valentin Stan: Amânăm durerea de cap.

Marius Tucă: O întrebare clasică, ați văzut cum se pun întrebări la cei doi combatanți, ați văzut ieri ce s-a întâmplat.

Valentin Stan: Sigur, hai să coborâm în realitate. Păi uite, avem, cică, așa se zice, o campanie electorală pentru funcția de președinte, îți poți imagina așa ceva?

Marius Tucă: Cică descrie foarte bine starea de campanie.

Valentin Stan: Și hai să începem cu marea dezbatere, ideea că eu nu mă întâlnesc, nu-i așa, cu preopinentul, între ghilimele că nu a ajuns săraca să fie preopinent, nu vreau să mă întâlnesc cu acel candidat pentru că nu e bun de discuție cu mine.

Marius Tucă: Cum vine asta?

Valentin Stan: Liberalii au venit și cu o explicație, funny știi, pe care și eu am dat-o la un moment dat pentru că ține de statistică, de pildă, hai măi, că a mai fost așa și în democrațiile occidentale. Uite, Jacque Chirac în 2002 a refuzat să se întâlnească cu Le Pen. Adică ăla era cu intoleranța, cu extremiștii, cu ura, interesant. Faci o proiecție din asta, vii cu o explicație aparent din spatele unei cunoașteri aprofundate, iată, sistemul politic francez, când tu ești un analfabet cu tot neamul lor de acolo. Asta nu se poate întâmpla decât în România. În orice țară civilizată, când vii cu explicații, când începi să faci proiecții, inclusiv pe strategii electorale vorbesc oameni care, relativ, se pricep. Aici vorbesc analfabeții pentru că este suficient să te uiți tot la statistică și să observi ce? E adevărat că Jacque Chirac nu s-a întâlnit cu Jean-Marie Le Pen în 2002, dar era prima oară din 74 de când se fac dezbateri în Franța, Chirac avea un avantaj mare, într-adevăr, voia să-l conserve. Există regula aia când avantaje sus și altul nu are nimic jos nu faci dezbatere cu ăla de jos pentru că nu poți decât să pierzi și el să câștige. Dacă cumva nu se produce o schimbare. Dar ghici ce? În 2017, un băiat, nu știu dacă îl cunoști, pe numele lui Macron, face cea mai importantă dezbatere din Europa cu o doamnă pe care o cheamă Marine Le Pen care este liderul Rassemblement National care este urmașul Frontului Național, ceea ce arată că Franța și-a depășit propria inconsecvență, a înțeles ce înseamnă o democrație funcțională chiar atunci când, iată, aveam diferențe de plasare în opțiunile electoratului.

Marius Tucă: Păi și nu le-a zis nimeni analfabeților chestiunea asta.

Valentin Stan: Păi nu știu. Ni știu.

Marius Tucă: Știu eu că nu li s-a zis.

Valentin Stan: Ei nu au văzut că Jean-Marie Le Pen are un urmaș care se întâlnește cu președintele Franței? Și nu mai poți să spui poporului român, știi… Fii atent, e o glumă aici interesantă, în prima conferință de presă a lui Iohannis. Când a fost? Pe 13, acum o săptămână.

Marius Tucă: Da.

Dacă te uiți la acest, hai să spun, mixaj de tehnici, tactici, strategii electorale, Viorica Dăncilă pare a fi singură pe lume

Valentin Stan: Când o să iei transcriptul, apare acolo un lucru foarte interesant, sunt niște întrebări din astea, domnule ce-ai făcut? De ce nu faci dezbatere? Și el explică, dorind să se reclame de la ideea că dezbaterile astea nu aduc nimic și se raportează la ce a fost cu Ponta. Și spune, eu am făcut dezbatere cu Ponta, mie nu mi-a adus nimic și lui nici atâta. Acest nici atâta dă de fapt răspunsul la întrebarea de ce nu faci dezbatere. Pentru că nu vreau să-i dau lui Viorica nimic. Nu pentru că așa a făcut Chirac, nu pentru că Partidul Social Democrat ar fi nu știu ce…

Marius Tucă: Răspunsul acesta era clar, adică n-avea nimeni nicio îndoială.

Valentin Stan: Sigur că da, dar el a spus-o săracul aici fără să-și dea seama.

Marius Tucă: Dar de ce încă cinci ani sau de ce încă o dată Iohannis? Care ar fi răspunsul dumneavoastră pentru asta?

Valentin Stan: Păi răspunsul meu la așa ceva nu Iohannis încă o dată. Dar ghici ce? Nu eu decid. Decide electoratul. Are cele mai mari șanse. Viorica Dăncilă are și ea ceva șanse, mici. Dar nu pot să nu observ că dacă te uiți la acest, hai să spun, mixaj de tehnici, tactici, strategii electorale, Viorica Dăncilă pare a fi singură pe lume. PSD-ul de regulă avea ceva la capitolul acesta. Uite ce s-a întâmplat, când, ieri? Există o regulă de bază în competițiile electorale, niciodată nu lăsa adversarul să-ți facă agenda. Iohannis a venit cu povestea fac eu conferință de presă, i-a zis dezbatere, și Viorica face în siajul lui o conferință de presă?

Marius Tucă: Din punctul meu de vedere, o greșeală.

Valentin Stan: Teribilă.

Marius Tucă: Mulți spun că nu pentru că în toată campania asta, Iohannis nefiind de acord cu dezbaterea, atunci ea a încercat să găsească tot felul de evenimente, texte, motive să se lege cumva de Iohannis. Și asta a făcut să fie reactivă în toate mișcările, în toate acțiunile. Nu activă. Cred că ideea, și aici aș vrea să vă întreb, nu era mai bine să-și vadă de agenda ei, să-și facă lucrurile așa cum le gândea ea, fără să se lege măcar o secundă de un evenimente sau ceva legat de Iohannis?

Valentin Stan: Despre asta e vorba, domnul Tucă. Ce spuneți dumneavoastră make sense, adică da domnule, hai să arătăm și noi ceva, uite, nu ni s-a dat posibilitatea, încercăm să facem sateliți pe lângă Iohannis. Dar, știi cum e, legea lui Arhimede spune așa, un corp, nu, cufundat așa, dislocă un volum egal… E o lege. Legea ne spune nouă în campania electorală așa… Acum, atenție, eu s-ar putea să fi mers la altă grădiniță, comparativ cu băieții care o povățuiesc pe doamna Dăncilă, ei s-ar putea să știe altceva. Eu la grădiniță, unde am fost mic, mi-au spus așa, dacă cineva candidează și vrei tu să-l consiliezi, Doamne ferește, nu mă ofer pe piață în acest sens, deci vrei să-l consiliezi și spune așa, în momentul în care cineva creează un eveniment nu îl recrea în oglindă pentru că lumea nu o să se uite la tine, s-ar putea să fii foarte deștept, lumea se uită la tractor nu la remorcă.

Marius Tucă: Bine, a venit cu ideea să fie evenimentul înaintea evenimentului lui Iohannis, ceea ce, până la urmă, nu schimbă foarte mult…

Valentin Stan: Păi nu schimbă deloc pentru că ea face în oglindă ceea ce face Iohannis, mai face și eroarea care, sigur, nu aparține neapărat ei, să se suprapună cu Iohannis.

Marius Tucă: Ați văzut cum arătau televiziunile, o arătau undeva în medalion și 80% ne uitam la ce spune Iohannis. Sau dacă era jumătate în ecran nu se auzea ce spunea.

Valentin Stan: Exact. Ceea ce e devastator pentru cineva care candidează pentru că nu mai contează ce spune, s-ar putea să spună lucruri deștepte, altminteri a fost destul de performantă, a stat două ore în picioare.

Marius Tucă: Mai bine de două ore, da.

Valentin Stan: A primit întrebări ostile în mod evident.

Marius Tucă: Dincolo, pe scaun, lejer, cu aleșii.

Valentin Stan: Absolut. O chermeză între prieteni care a fost penibilă, dar care, mă rog, dacă i-a plăcut lui Iohannis e problema lui.

Marius Tucă: Păi a și spus că i-a plăcut, i-a plăcut mult.

Valentin Stan: Însă în esență povestea remorcii care se atașează la un tractor nu te duce cu privirea la remorcă, întotdeauna te uiți la tractor, de aia, o astfel de combinație destul de facilă, factice aș numi-o, nu o să-ți aducă puncte. Dacă ați face un sondaj de opinie ați vedea că după aceste așa-zise dezbateri românii tot acolo sunt.

Marius Tucă: Total de acord. Știți ce mă doare pe mine în democrația românească după 30 de ani? Că un candidat la președinția României care este și președintele în funcție spune după prima parte a dezbaterii, altfel obositoare, mi-a plăcut foarte mult dezbaterea. Adică asta arată exact unde este democrația românească. Cum adică, vine candidatul și spune el ție, ție gazetarilor, sau vouă gazetarilor știți că mie mi-a plăcut asta? Și nu s-a găsit nimeni acolo să spună, domnul președinte, domnul candidat, mai exact, nu dumneavoastră trebuie să vă placă dezbaterea că n-am venit aici să fim pe placul dumneavoastră, așa cum s-a întâmplat cu toți cei care au acceptat să fie prezenți acolo și din perspectiva unui gazetar este de neiertat lucrul acesta, aproape de neiertat.

Valentin Stan: Domnul Tucă, gazetarul ar fi trebuit să-i spună, domnul președinte, noi nu suntem aici ca să vă placă noi suntem aici ca să nu vă placă. Așa e peste tot. Și unde ați mai văzut un așa-zis candidat, într-o așa-zisă dezbatere într-un așa-zis setting ce se vrea, nu, un domn al culturii universale, în fața unei așa-zise audiențe, ținând microfonul ca moderator?

Marius Tucă: Păi, dar a fost moderator oricum. Și dădea cuvântul…

Valentin Stan: Unde ați mai văzut așa ceva?

Marius Tucă: Până i-a luat microfonul studentul ăla. Și i-a dat cu toată adunarea în cap.

Valentin Stan: Deci, unde?

Marius Tucă: Nu știu, există vreun stat?

Valentin Stan: Nu. Și să vă mai spun ceva.

Marius Tucă: Absurdistan.

Valentin Stan: Nu. Deci oamenii ăia care au acceptat să participe la chermeză sunt și ei niște fenomene pentru că așa ceva nu există nicăieri în lume, nici măcar în China sau în Coreea de Nord pentru că acolo cineva care și-ar pune ecuson de jurnalist liber în piept și ar participa la o chermeză de tipul acesta cu Kim Jong Un, eh, băiatul ăla, credeți-mă, ar fi livrat în cu totul altă parte, ar fi ori american primit acolo, hai să spunem, cu multă ospitalitate, nu ar face parte din estabilishment. Deci nu te oferi, nu, opiniei publice drept jurnalist și participi la chermeze aranjate. Din momentul ăla, repet, nici Putin nu te primește, nici Kim Jong Un, nimeni.

Marius Tucă: Am spus, de neiertat numai că s-au întâmplat și în presa din România în ultimii 15 ani atât de multe lucruri de neiertat, încât tind să cred că nu mai există. Dar asta e o altă discuție și vom vorbi în emisiunile noastre despre presa din România. de ce nu mai vreți să fie cinci ani Iohannis? Dați-mi câteva argumente, cele mai importante.

Valentin Stan: Bun. Hai să luăm ce-a spus chiar el ieri a început cu un mic discurs de autopromovare în care a dat nouă mari realizări. Doi la sută pentru armată și Summit-ul de la Sibiu. E ok până aici?

Marius Tucă: Da și eu aș mai spune o realizare…

Valentin Stan: Nu, asta le-a spus el ieri.

Marius Tucă: La conferința de acum o săptămână a spus ca mare realizare faptul că a dat jos Guvernul Dăncilă.

Valentin Stan: Da. Deci asta a fost răspuns la întrebare care spunea să dea o realizare și el pe asta a găsit-o, profund anticonstituțională pentru că în baza Constituției președintele nu se ocupă să dea jos Guvernul. Dar, ok, hai să o luăm pe asta, altminteri, foarte invocată acoliții domniei sale, povestea cu Sibiul, da, Consiliul European de la Sibiu, ce frumos a fost, ții minte, au venit oameni…

Marius Tucă: Superb, ne-am uitat și noi la televizor ca la teatru.

Ce să facă omul ăsta? Atât întreb, ce să facă omul ăsta pentru România încă cinci ani?

Valentin Stan: Numai că dacă cineva va avea curiozitatea să ia transcriptul, altminteri pe site-ul oficial al președinției trebuie să caute, transcriptul conferinței de presă, chiar atunci pe 9 mai, chiar acolo, Klaus Iohannis, Jean Claude Juncker, ok. Bine, frumos, Juncker, știi cum e el, ușor amețit de succes, de primirea plăcută, erau între prieteni și și-a dat drumul și spune, deci eu acum dau textual, „A fost unul din cele mai ușoare Consilii Europene la care am participat pentru că nu ne-am aflat sub presiunea unei decizii urgente”.

Marius Tucă: Adică…

Valentin Stan: Ce-ați spus domnul Tucă? Domnul Tucă stați, stați puțin, ce-ați spus? Deci, atenție, Consiliul acesta se întâmplă când ardea Brexit-ul, când ardea bugetul comunitar. În Consiliul informal din septembrie, septembrie înainte cu un an, când deținea președinție rotativă Austria și era domnul cancelar Kurz pe vremea aia, la Salsburgh se întâmplă un Consiliu informal care pune roți în sistem și pe Brexit și pe problematica de buget comunitar. Noi am dat o declarație, în declarație scrie așa că o să ne ocupăm de viitorul Uniunii Europene și că vom fi uniți și că vrem să fie pace.

Marius Tucă: Deci, să fie bine ca să nu fie rău.

Valentin Stan: Deci o bătaie de joc. Toate țările care dețin președinția organizează un astfel de consiliu la ele acasă. Lipsa de importanță, lipsa de anvergură, lipsa de aplicare în raporturile cu ceilalți lideri la ceea ce constituie motorul integrării europene, îl recomandă pe acest om drept o mare vulnerabilitate a României și, atenție, la câtă propagandă angajează ca să livreze românilor aceste insuccese penibile drept mari realizări. Ce să facă omul ăsta? Atât întreb, Marius Tucă. Ce să facă omul ăsta pentru România încă cinci ani?

Marius Tucă: Apropo de Europa, nu pot să nu citesc dintr-un articol pe care l-ați scris pe blogul dumneavoastră e de citit, apropo de cartea domnului Iohannis cu Europa și titlul se găsește… dumneavoastră m-ați adus la subiectul ăsta, altfel nu-l deschideam, cu Europa, că n-are ce să caute. „România penibilului bine făcut”, scrieți așa:

„Stejarul de la Sibiu a mai scris o carte: „EU.RO”! Hard covers, la 60 de lei! Pentru proști! Adică pentru noi, românii. Evident, am cumpărat-o și eu, ca român, căci simțeam nevoia să-l îmbogățesc pe Cel cu Case Mari și Frumoase Obținute prin Acte False, conform instanței! Am citit-o cu sufletul la gură! Despre Europa! Uniunea Europeană! Oricine citește vibrează de „robustețea” slovei și cursivitatea verbului! De conținut, ce să mai vorbim! Beton glazurat cu frișcă din fructe de pădure! O aglutinare de inepții patetice, presărate cu atacuri electorale la PSD, într-o compunere stupidă, de clasa a doua primară!”.

Foarte dur.

Valentin Stan: Domnul Tucă, m-ați surprins foarte dur citind din acest text. E pe valentinstan.com. E într-adevăr ceea ce eu am văzut acolo și și am considerat că trebuie să spun.

Marius Tucă: Păi, da, dar e vorba de o carte a domnul președinte. Mi se pare că sunteți insolent în felul în care ați abordat. Cursivitatea frazei dumneavoastră e un atac la democrație acum sunt și eu avocatul, și cred că veți avea de-a face cu fanii lui domnul Klaus Iohannis.

Valentin Stan: Cu specialiștii.

Marius Tucă: Dar ceea ce mi-a plăcut cel mai mult este partea asta, pentru că aici voiam să ajung „Există o problemă mică și una mai măricică”. Într-o carte atât de mică să găsesc și una mai măricică, aici a fost talentul dumneavoastră.

Valentin Stan: E pentru toată lumea.

Marius Tucă: Îmi place ironiile astea și cinismul foarte mult, cred că ne dau ăștia afară din țară nu numai din studio.

„Aia mică (deci problema mică) derivă din textul Virginiei Woolf, cu titlul semnificativ, Arta lecturii! Și anume că lui Iohannis nu i-a explicat nimeni că nu poți scrie o carte despre Uniunea Europeană fără să citești nimic despre Uniunea Europeană! Vreun șmecher securist, din suita specialiștilor săi, ar putea replica: Și de unde știi, tati, că domnul Președinte nu a citit nimic despre UE? Păi, simplu, se vede din ce și cum scrie despre UE! Sau poate a citit, dar a citit așa cum se vede în grafica de la începutul articolului! Și aia nu se pune la capitolul citit!”

Mi se pare că dumneavoastră nu sunteți de acord cu Uniunea Europeană, sunteți un rus ascuns într-o piele de profesor universitar.

Valentin Stan: Am și scris asta.

Marius Tucă: Știu că ați scris mai la vale că sunteți rus și aici argumentul dumneavoastră, apropo de proștii care sunt manipulați, că noi vă apărăm de ruși, neexistând pericolul ăsta. Avem prea multe teme. Deci, cum v-ați permis domnule profesor Valentin Stan să atacați în halul acesta în scris cartea domnului președinte. Sunteți critic literar? Aș întreba eu ca să… vă iau prin surprindere?

Valentin Stan: Răspunsul e foarte simplu. Eu am citit despre UE.

Marius Tucă: A, da?

Valentin Stan: Deci înainte de scriu eu am citit.

Marius Tucă: Și vi se pare că el nu a citit nimic.

Valentin Stan: Nimic.

Marius Tucă: Păi cum așa?

Valentin Stan: Păi uite așa. Că ați văzut ce e în carte.

Marius Tucă: EU am citit tot articolul, da, și cu subsidiarități…

Valentin Stan: Cum a aflat el că sunt lucruri care au apărut în tratatele Uniunii, cu Lisabona și care erau cu 30 de ani înainte.

Marius Tucă: Da, dar trebuie să spuneți publicului, de aia v-am citit din această carte, că mi-ați ridicat la fileu, deci, fără nicio problemă, habar n-am de ceea ce-l privește de Uniunea Europeană, nu?

Valentin Stan: Nu e clar?

Marius Tucă: Fără tăgadă, n-aveți nici un semn de întrebare pentru că ați citit cartea. Eu nu am citit-o și atunci de aia vă întreb în mod direct.

Valentin Stan: Am citit cartea, este o carte făcută de niște băieți, cărora le-a și adus prinosul de recunoștință atunci când a lansat cartea, evident n-are de unde să știe multe din lucrurile care sunt acolo. Unele sunt niște însăilări ok, altele sunt aberații dar o astfel de carte nu recomand să se afle în bibliografia pentru pregătirea unui examen de licență de pildă la o facultate rezonabilă într-o țară cu oarece apetit de cooperare și înțelegere cu Uniunea Europeană.

Marius Tucă: Deci nu, absolut nu.

Valentin Stan: Absolut nu.

Marius Tucă: Și în final aici spuneți că, aici trebuie să fiu de acord cu dumneavoastră, că „un președinte care ne reprezintă, că dacă nu ne-ar reprezenta poate să scrie 100 de cărți, la Uniunea Europeană, la Consiliul Europei nu prea are ce să caute”. Dar nu prea sunteți sigur pe dumneavoastră, că văd că nu îmi dați dreptate.

Page 2 of 5

Details [details]

Poporul român nu poate fi luat de mână și trecut strada, da, decât dacă vrea el. Iar poporul român mi se pare că în mod firesc și legitim își decide cine să-l conducă

Valentin Stan: Am o mare nesiguranță, da.

Marius Tucă: Nu, nu, știu că e foarte argumentat aici, dar pentru publicul care ne urmărește ar trebui să spuneți lucrurile astea că e important. Nu că am schimba noi ceva în ceea ce privește votul, dar cred cu toate astea că trebuie spuse lucrurilor pe nume.

Valentin Stan: Domnul Tucă, dumneavoastră sunteți jurnalist și știu că o faceți din suflet și știu că adevăratul…

Marius Tucă: Cred că am și vocație dacă mă întrebați…

Valentin Stan: Și mai știu că adevăratul dumneavoastră stăpân este publicul cel căruia i vă adresați.

Marius Tucă: A fost și va rămâne întotdeauna.

Valentin Stan: Exact. Singurul care vă poate judeca. Eu însă mai știu un lucru,că poporul român nu poate fi luat de mână și trecut strada, da, decât dacă vrea el. Iar poporul român mi se pare că în mod firesc și legitim își decide cine să-l conducă. Vrea Iohannis, are Iohannis și multe alte lucruri. De pildă, se poate vorbi foarte interesant, apropo de acest om despre care mă întrebați încă cinci ani nu e ok.Uite, trei minute, întrebat în conferința de presă de pe 13 noiembrie, acum o săptămână, ce-i cu vizele pentru America. Vine și explică. Deci atenție, stăm de vorbă cu președintele României în exercițiu, nu e vorba de un candidat.

Marius Tucă: Care a avut o întâlnire cu Trump.

Valentin Stan: Care tocmai s-a întors de la o întâlnire cu Trump. Și care spune așa. Domnule, lucrăm, este o problemă cu rata de refuz, da, rata aia de respingere, da, care este în legislația americană de 3% și noi avem 10%. Deci este transcriptul. Deci asta e situația, nu putem, nu, să obținem ridicarea vizelor, dar lucrăm împreună cu americanii asupra acestui proiect. Până aici e ok?

Marius Tucă: Da.

Valentin Stan: Dragă Marius Tucă, eu o să-ți pun o întrebare după câteva cuvinte. Pot să pun și eu o întrebare?

Marius Tucă: Cu raza cercului nu.

Valentin Stan: Nu. Nu cu raza cercului. Cu cvadratura cercului.

Marius Tucă: Aia cu Arhimede, dacă e.

Valentin Stan: NU, îți pun o întrebare simplă. Povestea cu 3% este adevărată, e legislație în Congres foarte frumos. Acum fii atent, în 2012 doi senatori Barbara Mikulski și Roger Kirk au introdus legislație care completează…

Marius Tucă: Ceea ce face Congresul…

Valentin Stan: Legea cu privire la visa waver program. Visa waver program este acel program care, aplicat unei țări, permite să se ridice vizele pentru America. Deci în 2012 vin doi senatori și introduc un amendament care se numește Security and Reforme Act. Deci act de modificare, o lege de modificare a acestei legislații a Congresului. Și fii atent ce spune acolo, că această condiționalitate de 3% devine o pârghie în mâna secretarului lui Homeland Security care este departamentul care se ocupă de securitate.

România la momentul ăsta ar trebui să aibă vizele ridicate.Iohannis e prost? E incompetent? Este prost sfătuit?

Marius Tucă: Ține de guvern, de executiv adică.

Valentin Stan: Ține de executiv și această condiționare poate fi modificată la 10%. Păi dragă Marius acum vine întrebarea.Președintele îmi spune că noi avem o rată de refuz de 10%, păi dacă o are de 10% și condiționarea poate fi modificată de Secretary of Homeland Security, România la momentul ăsta ar trebui să aibă vizele ridicate.

Marius Tucă: Și nu le are.

Valentin Stan: Și nu le are. Știi ce a făcut Polonia? A făcut niște acorduri succesive cu americanii tocmai ca să se califice pentru această modificare a condiționalității. Și eu îți spune acum așa, vine întrebarea. Unu, de ce nu știe Klaus Werner Iohannis, președintele românilor pentru care trebuie să se bată la Washington pentru ca acești români să fie tratați cu demnitate, cu respect de partenerul strategic și să poată să meargă și ei în lumea americană, așa cum azi polonezii fără să li se ceară viză?Ei bine, dacă s-a întâmplat ce spun și pe 10% dacă, atenție, nu Congresul, ci Guvernul SUA vrea pe 10% refusale rate și el îmi spune că are 10% acum cum se face că românii au încă viză pentru America? Iohannis nu știe despre această legislație care transferă condiționalitatea la Guvernul American? E prost? E incompetent? Este prost sfătuit? Este cineva în jurul lui care lucrează împotriva intereselor poporului român?Hai, răspunde-mi.

Marius Tucă: Răspunsul este tot într-un articol pe care l-ați scris pe valetinstan.com și anume că în momentul în care, și asta mă deranjează cel mai tare, când a avut loc vizita acolo, bineînțeles, că una dintre ideile care s-a transmis prin oficine era aceea – Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Trump să rezolve problema cu vizele. Da, dar ce mă doare mai tare, momentul în care a fost întrebat ce se întâmplă cu vizele, a zis că să vorbească specialiștii.

Valentin Stan: Exact.

Marius Tucă: Și aici mă doare pentru că e prostia aia în față, în momentul în care te face prost în față. Păi n-ai zis că ai fost și te-ai întâlnit tu, președinte al României, da, Republica Socialistă România cu președintele United States of America să rezolvi problema vizelor? Și atunci de ce în momentul în care ești întrebat, răspund și eu cu o întrebare, spui să lucreze specialiști?

Valentin Stan: De ce?

Marius Tucă: Nu știu. Și lucrează specialiștii, nu?

Valentin Stan: Dar atunci când domnul Duda, președintele Poloniei, s-a aflat la Washington cu puțin timp înainte și președintele Trump a fost întrebat de jurnaliști „Se ridică vizele pentru Poloni?” președintele Trump a răspuns, întrebarea conținând și următoarea componentă „Așa cum ați promis”. Este promisiune încă de pe vremea lui Obama. Trump nu numai că răspunde, îl are lângă el pe Secretary o Homeland Security care pune pe masă acordul cu Polonia. IarTrump înainte de întrevederea cu Iohannis, la Casa Albă, cu presa acolo, își bate joc de jurnaliști când primește întrebarea legată de vize, le zice, citez, „Aha, ați vrea, nu?” „V-ar plăcea, nu?”. Ce este asta?

Marius Tucă: Bătaie de joc.

Valentin Stan:Bătaie de joc. Cu Iohannis lângă el. Lui Iohannis căruia, sigur, îi dă faimoasa șapcă.

Marius Tucă: Păi și noi doi am rămas cu șapca?

Valentin Stan: Da. Și cu bătaia de joc.

Marius Tucă: O purtăm pe rând?

Valentin Stan: Cred că o purtați numai dumneavoastră.

Marius Tucă: Eu cred că o purtați dumneavoastră și o să vi-o dea cred că personal cadou de ziua dumneavoastră Iohannis după ce o să citesc ce ați putut scrie despre președintele în funcție. Și asta mă doare, nu despre candidat, că era scris august.

Valentin Stan: O să o port în bandulieră.

Marius Tucă: În bandulieră, o să o purtați în torpedoul de la mașină să nu o ardă soarele. Va trebui să punem ceva pe ecran, nu știu. Cum e aia, atenție, impact emoțional, da?

Valentin Stan: Puneți șapca.

Marius Tucă: Păi șapca nu că nu mi-a dat-o. Mi-o dă după turul doi. Problema măricică, pentru că erau două probleme în textul dumneavoastră, și încă mă întreb cum au avut loc două probleme, cum a încăput în text despre o carte atât de mică, ziceți așa, și o să vă aduc la securiști și nu întâmplător pentru că am vorbit acum două săptămâni, înainte de primul tur, cu Ion Cristoiu despre România și despre rolul securității aici și la un moment dat mă întrebam, zic, domnul Cristoiu, dar nu credeți că lumea se uită la noi ca la niște extratereștri, noi vorbim despre securiști, despre… mda. Uneori mi se pare că suntem pe undeva pe acolo.

Valentin Stan: Maestrul Cristoiu are această proiecție și cred că este un extraterestru avant la lettre, adică înaintea noastră.

Marius Tucă: E adevărat. „Problema măricică este că stejarul din Sibiu”, atenție, puneți cu impact emoțional sau cum se pune aia? Știi că e o crimă, un accident, ce impact emoțional nu știu cum.

Valentin Stan: Se zice Brexit news.

Marius Tucă: Domnul Stan nu mă ajutați de loc și asta mă deranjează pentru că eu sunt moderator de succes iar dumneavoastră încercați să mă trageți în jos.

Valentin Stan: Bine, puneți break-up.

Marius Tucă: Puteți să-mi spuneți cum se zice? Atenție imagini cu impact emoțional, care pot afecta telespectatorii. După ce 30 de ani le-ai dat numai cu pumnul în gură și cu cuțitul în ceafă, știi, acum, că e mort ursul, sunt imagini cu impact emoțional.

Valentin Stan: Ăla accident.

Marius Tucă: Ăla accident, lăsat să moară ca un câine cu toate că el era urs.

„Problema măricică este că „Stejarul” din Sibiu (și, totuși, Sibiul părea mai acătării decât Scorniceștii) reprezintă România în Consiliile Europene! Iar cartea, care se vrea un ghid, cică, pentru români, despre Uniunea Europeană, arată, în realitate, impotența unui întreg establishment politico-instituțional, cocoțat pe mâna Securității în fruntea țării. Așa, cu frazele lui boante și inexpresive, cu o sintaxă boțită, aninată în platitudini tern-soporifice, Iohannis admite singur că nu ar fi putut scrie o așa „capodoperă” fără ajutor.” Și dați aici, spuneți că o carte cu apropiați și prieteni care se uită dacă nu sunt greșeli înăuntru, ăia erau… corectorii erau prietenii apropiați.

Valentin Stan: Apropo de prieten.

Marius Tucă: Da, cocoțată pe mâna securității. Vă rog detaliați, oricum schimbă toată lumea canalul. Noi nu suntem pe televiziune, dar îl schimbă sigur.

Valentin Stan: Telespectatorii trebuie să știe că eu nu am știut de faptul că mă vei ghilotina cu propriile mele texte.

Marius Tucă: Eu lucrez cu materialul clientului.

Valentin Stan: Dar pentru că domnul Tucă, așa cum vă șade bine mi-ați oferit acest prilej excepțional, hai să trecem la o pildă care confirmă ce scrie aici.

Marius Tucă: Vă rog, sunt aici prezent sută la sută, acaparat de discursul dumneavoastră.

Valentin Stan: Cu certitudine sunteți la curent cu faptul că livrați din buzunarul dumneavoastră, sigur, dacă aș fi știut că aveți atâția bani era altă poveste, dar…

Marius Tucă: Ați aflat în timpul emisiunii ceea ce v-a derutat un pic.

Valentin Stan: Păi, nu, că e o sumă mare, vreo 300 de miliarde de dolari.

Marius Tucă: A, sorry for me.

Valentin Stan: Deci nu mă puteți împrumuta?

Marius Tucă: Ba da, pe… lichefiate?

Valentin Stan: Nu. Cam atât costă bateriile alea Patriot.

Marius Tucă: A, Patriot, luate degeaba.

Valentin Stan: Da, exact. Deci cam atât costă. Și acum, fii atent, pe 17 septembrie 2017, verificați cu prietenul dumneavoastră de la DCnews.

Marius Tucă: Dar e gras.

Valentin Stan: Asta e. Și Mardi Gras e gras și lumea se bucură când vine la New Orleans.

Marius Tucă: Când sunt mai corpolenți îi evit, n-aș vrea să…

Valentin Stan: Deci verificați cu domnul Chireac pentru că acolo s-a întâmplat, la DCnews, când un comandant important al neamului, acum hulit, adulat pe vremea aia, pe numele lui Dragnea spune în presă. Sigur, oamenii au preluat după aia și pe știri pe surse și prin alte publicații, n-au prea dat atenție.

Page 3 of 5

Details [details]

Dacă România achiziționează așa ceva, șeful Guvernului și șeful Parlamentului nu știu, înseamnă că altcineva conduce România

Marius Tucă: Hal de oameni.

Valentin Stan:Pe vremea aia era prim-ministru domnul Grindeanu. Și începuse povestea cu bateriile Patriot și ce credeți că zice prietenul dumneavoastră Dragnea? E acolo.

Marius Tucă: Ce drăguț sunteți, aveți un lipici.

Valentin Stan:Și zice așa, domnule, eu habar nu aveam de chestia asta, de Patriot. Am aflat de la televizor, când am văzut asta ne dădeam telefoane unul la altul ca proștii eu și cu Grindeanu.

Marius Tucă: Păi nu cumpăra dânșii?

Valentin Stan: Stai puțin. Șeful Parlamentului, șeful partidului…

Marius Tucă: Șeful Guvernului, primul ministru…

Valentin Stan: Exact,șeful partidului care dă majoritatea și șeful Guvernului nu știau că România achiziționează baterii Patriot?

Marius Tucă: De 300?

Valentin Stan: De 300 de miliarde?

Marius Tucă: Cât de sărac mă simt când stau de vorbă cu dumneavoastră.

Valentin Stan: Domnul Tucă, dar dacă ei nu știau, cine știa? Că treaba fusese lansată?

Marius Tucă: Mama de la Caracal care s-a mutat în București, a, b, studenții dumneavoastră, c, Viorica Dăncilă.

Valentin Stan: Și vânzătorul de gogoși din colț care vinde și presa.

Marius Tucă: Dumneavoastră ați trecut la jigniri pe care nu le merit. Cine știa?

Valentin Stan: Deci cine le cumpăra totuși.

Marius Tucă: România, nu știți cum este cu s-a hotărât. Pe vremea lui Ceaușesc era o expresie, s-a hotărât. Cine s-a hotărât?

Valentin Stan: Da, dar pe vremea când s-a hotărât atunci nu puteai să-l bănuiești pe Ceaușescu cum că nu știe.

Marius Tucă: Da, da, corect.

Valentin Stan: Asta nu. Iar la scurtă vreme după asta, ghici ce?Asta după ce Dragnea și Grindeanu au aflat de la televizor că România cumpără rachete Patriot. Ghici ce? Parlamentul a votat cu amândouă mâinile.

Marius Tucă: Să cumpărăm bateriile? De 300 de miliarde?

Valentin Stan: Da. Păi deja banii s-au dus, la revederea. Ai acum fiare vechi ca să te bați cu rușii care nu or să te atace niciodată și pe care oricum le poți folosi împotriva rușilor. Poftim?

Marius Tucă: Nu știu, sunt depășit de subiect. De sumă mai ales. Pentru că sunt aproape sărac și…

Valentin Stan:Lasă suma, lasă subiectul, spune-mi următorul lucru, cum este posibil ca șeful Parlamentului și șeful Guvernului să nu știe că România achiziționează ceva de 300 de miliarde de dolari din banii tăi?

Marius Tucă: Nu știu, cred că au fost atenți la micile detalii, cumpărători…

Valentin Stan:Răspunsul este unul singur, dacă România achiziționează așa ceva, șeful Guvernului și șeful Parlamentului nu știu, înseamnă că altcineva conduce România, domnule Marius Tucă.

Marius Tucă: Păi, dar asta știam.

Valentin Stan: A, quot eram demonstrandum!

Marius Tucă: Dar nu știam în cazul… nu știam că s-a ocupat și de achiziția… mici cumpărături de 300 de miliarde de dolari.

Valentin Stan: Da, ei se ocupă de asta, ca să știi.

Marius Tucă: Securiștii?

Valentin Stan: Da, ca să poată să conducă în continuare România.

Marius Tucă: Cine sunt securiștii?

Valentin Stan: E simplu. Cei care au fost cândva, știi că mă întreba cineva cu oarecare emfaza…

Marius Tucă: Eu știu cine sunt.

Valentin Stan: Da, da, da,mă întreba bă, tu când vorbești de securiștii lui Ceaușescu, păi ăia nu mai sunt, s-au terminat biologic. Nu, ei nu mai sunt, într-adevăr, sunt ăia de după, sunt ăia de după.

Marius Tucă: S-au perpetuat.

Valentin Stan: Absolut.Și care sunt de găsit acum, nu numai în structurile oficiale ale statului sunt acolo cât casa, sunt în network-uri care dirijează tot, fac președinți, fac guverne.

Marius Tucă: Dragul meu Valentin, trecem ușor de la persoană… pentru că suntem și prieteni de multă vreme, dar în același timp există și respectul între noi profesional sau profesionist de la un profesionist care mă cred la un profesionist în care cred. În momentul în care a venit Liviu Turcu, știm cine e Liviu Turcu.

Valentin Stan: O, da. Mi-aduc aminte perfect.

Marius Tucă: În România, l-am adus eu la o emisiune. Dânsul tocmai fugise din România în 1989, atenție. Și a venit aici, s-a întâlnit cu cineva la cel mai înalt nivel, nu dăm nume pentru că nu pot să fac asta, chemat fiind să deconspire o parte din securiștii vechi despre vorbea și care rămăseseră în străinătate, să deconspire. Veste proastă e că până i-am cumpărat eu biletele de avion, da, sigur el a fost acuzat că FBI i-a cumpărat biletele, nu. Îmi pare rău că trebuie să spun, dar i le-am cumpărat chiar eu cu banii mei. Până când am eliberat apartamentul în care stătea mama cu tata, pe mama chemând-o Turcu, și fiind acuzat după aia că numele de fată de fapt e rudă cu mine și cu mama și eu sunt cu securiștii, a durat ceva timp. Și în momentul în care a avut întâlnirea la cel mai înalt nivel, eu am fost sunat să fiu întrebat dacă nu cumva vreau, îmi doresc să fie arestat domnul Turcu. Apropo de fosta securitate care s-a perpetuat, numai că ăsta nu mai era securist, săracul Liviu Turcu pentru că plecase în Statele Unite ale Americii și primise protecție acolo. Deci ăsta este un răspuns la cine este securitatea.

Valentin Stan: Da, un răspuns foarte bun.

Marius Tucă: E un răspuns foarte bun pentru că el, fiind chemat aici să mai spună ce, de fapt era gata să fie arestat în drumul de acasă de la mine până la aeroport. Și amenințat cu asta. Deci cam ăștia sunt securiștii.

Valentin Stan: Da. și sunt omnipotenți.

Marius Tucă: Numai că securiștii au aprobarea cuiva. A lui cine oare aprobarea? Dați-mi voie să formulez cât se poate de academic, nu cunoaște prea bine… Adică Iohannis știa despre baterii, știa, da?

Valentin Stan: Cum să nu.

Marius Tucă: Păi atunci eu zic că merită pentru că o cumpărătură la nivelul ăsta, cash, nu, până la urmă, că a fost cash într-un fel sau altul, eu zic că merită încă cinci ani.

Valentin Stan: Eu cred că merită mulți ani.

Marius Tucă: Pentru că bateriile astea trebuie schimbate. O dată la câți ani se schimbă, o dată la cinci ani.

Valentin Stan: Hai să-ți mai spun secrete. Ei au vrut să cumpere și niște avioane F35, dar, imaginează-ți, pentru aia nici chiar tu nu mai ai bani.

Marius Tucă: Eu?

Valentin Stan: Păi bateriile nu le-ai cumpărat tu?

Marius Tucă: Eu, măcar de o poză cum era filmul ăla cu Tom Cruise, cum se chema ăla, cu avionul, dați melodia. Să fac o poză cu ăla, măcar să închiriez pentru o zi și tot am bani dacă mă enervez.

Valentin Stan: Apropo de Donald Trump, este întrebat în conferință de presă cu Duda, președintele Poloniei.

Marius Tucă: A nu se confunda cu prințul

Valentin Stan: Andrzej Duda, președintele Poloniei, și exact cu câteva zile înainte să se ducă Iohannis în august.

Marius Tucă: Top Gun.

Valentin Stan: Exact. Și îl întreabă un jurnalist, bineînțeles, pe Trump, domnule, știi ce se întâmplă în Polonia? Că ăștia au probleme cu statul de drept, cu nu știu ce. Statul de drept ăla cu care ne dă nouă în cap, și America și Europa și toată lumea. Întrebat direct Donald Trump de treaba asta, Donald Trump zice așa, Cine? Polonia? Nu se poate. Nu se poate, zice, păi dar ei, polonezii, dacă ar avea așa ceva, președintele ar știi, or nu mi-a spus nimic și pe urmă n-au cum să aibă probleme cu statul de drept că ei cumpără gaze lichefiate de la noi. Avem un comerț, zice, de miliarde.

Page 4 of 5

Details [details]

Democrația se calculează pe criteriu lichefiat. Crede-mă, ești ok dacă ai să cumperi și niște baterii Patriot, dacă le cumperi e ok.

Marius Tucă: Eu de obicei sunt inspirat când chem invitații dar în seara asta, îmi pare rău, adică…

Valentin Stan: Știu, ai ratat. Deci înțelegi cum e?

Marius Tucă: Nu e neapărat o inspirație proastă, dar o inspirație aproape nereușită.

Valentin Stan: Domnule Marius Tucă,democrația se calculează pe criteriu lichefiat.

Marius Tucă: Sigur, nu pe stradă, drept pe justiție independentă?

Valentin Stan: Crede-mă,ești ok dacă ai să cumperi și niște baterii Patriot, dacă le cumperi e ok.

Marius Tucă: Păi a cumpărat baterii, mai trebuie să cumpărăm niște (?).

Valentin Stan:Te scoți cu bateriile Patriot pentru încă cinci ani cu Klaus Iohannis.

Marius Tucă: A, mersi mult, prost că v-am invitat, dar e ok.

Valentin Stan:Poate îi spuneți și doamnei Viorica Dăncilă să nu se mai forțeze.

Marius Tucă: Ca să nu creadă lumea că avem ceva cu Klaus Iohannis, cu toate că n-avem, noi vorbim de președintele României și de un candidat la președinție. Spuneți-mi vă rog câteva lucruri, nu că ne întoarcem că vizita din America, am citit cu religiozitate, de la frații Karamazov n-am mai citit atâta, valentinstan.com. Merită curajul abordării scriitura și tot ce face profesor Valentin Stan acolo. Mă întreb când or să te dea ăștia afară de la Universitate, dar asta e o altă discuție.

Valentin Stan: Mersi pentru urare, presupun că o să am foarte mult timp liber atunci.

Continuă în pagina 2

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Mașinile trebuie să îl aibă la bord. Devine obligatoriu din 1 iulie. UE a dat...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata