Într-o comună a avut loc un atac cu cocktail Molotov. În spatele lui, apare un dosar cu zeci de interlopi, taxe de protecție și polițiști corupți

Publicat: 22/02/2015, 11:53

Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Hunedoara, subcomisarul Bogdan Nițu, Poliția a fost sesizată că prin fereastra unei case din localitatea hunedoreană Șoimuș, situată la cinci kilometri de Deva, a fost aruncată o sticlă incendiară, transmite corespoendentul MEDIAFAX.

„La fața locului s-a deplasat o echipă operativă care a ridicat probe materiale. Vorbim despre infracțiunea de distrugere prin incendiere. În momentul de față, există un cerc de suspecți cercetări în vederea atât a identificării prezumtivilor autori, cât și a stabilirii circumstanțelor în care a survenit această infracțiune”, a declarant Nițu.

În casă se afla mama proprietarului, care a anunțat imediat Poliția.

„Mama prietenului meu era în sufragerie, dormea pe colțar, la televizor. La un moment dat, cineva a spart geamul de la dormitor cu o piatră, a aruncat cu o siclă incendiară înauntru și a fugit. Au luat foc perdeaua și așternuturile de pe pat, așa că femeia a stins focul și a chemat Poliția”, a povestit prietenul proprietarului, Raul Locsei.

Proprietarul suspectează că în spatele atacului s-ar afla un fost lider al lumii interlope din Deva, din anul 2000, Ovidiu Ioiescu, zis Pera, care a fost condamnat la cinci de închisoare în dosarul Spumă și Bibanu.

„Toată povestea începe de undeva de prin septembrie, când prietenul meu, a cărui casă a fost incendiată, nu a vrut să intre în gașca lui Pera. De Crăciun, a adunat o echipă de băieți de la Hunedoara și au sărit toți să-l bată. Erau prea mulți martori, așa că au renunțat. Acum s-a răzbunat. A pus pe alții să o facă, nu a venit el. Prin 2000, tot așa făcea, apoi au fost prinși și el, și șeful Poliției care îi proteja și au fost băgați toți la închisoare. Acum încep să facă la fel”, a mai declarat prietenul proprietarului, Raul Locsei.

Până la ora transmiterii acestei știri, Poliția nu a confirmat această ipoteză, însă nici nu a negat-o.

În dosarul „Spumă și Bibanu” au fost arestate preventiv, începând din noiembrie 2004, un număr de 22 de persoane, acestea fiind trimise în judecată prin rechizitoriu, în 28 decembrie 2004. În timp, aceste persoane au fost eliberate, pe rând, ultimele 11 în 2008.

Anchetatorii au stabilit că membrii acestei grupări au săvîrșit mai multe fapte specifice crimei organizate – reglări de conturi, taxe de protecție, incendieri de autoturisme și de bunuri, șantaj, proxenetism. De asemenea, în același dosar au mai fost cercetate alte 28 de persoane, pentru diverse infracțiuni (constituire și aderare la un grup infracțional organizat, șantaj, proxenetism, prostituție, ultraj contra bunelor moravuri, violare de domiciliu, distrugere vătămare corporală, sustragere de înscrisuri, înșelăciune, jocuri de noroc).

Potrivit Ministerului Public, gruparea condusă de Ovidiu Petre Ioiescu activa din 2003 și includea 40-50 de persoane condamnate penal, impunându-se prin „executarea” mai multor patroni care nu le recunoșteau autoritatea.

Treptat, membrii grupării au aderat la un grup condus de Constantin Bumbaru și Lucian Sârbu, cunoscuți pentru puterea financiară obținută din schimburi valutare ilegale, cămătărie, obținerea unor credite preferențiale.

Liderii grupului infracțional, preocupați de asigurarea protecției activității infracționale pe care o desfășurau, au racolat, în 2003, prin oferte de servicii sexuale și plata unor taxe de protecție, pe șeful de atunci al Poliției municipiului Deva – comisarul șef Ioan David, pe șoferii acestuia – agenții Nicolae Stăiculescu, Ioan Florin Pasc, pe un ofițer din cadrul Biroului Ordine Publică – Emilian George Igna, și pe agentul Sorin Precup din cadrul Biroului Violențe, potrivit sursei citate.

Cei cinci polițiști au aderat la gruparea infracțională furnizând informații despre grupurile adverse, acțiunile polițienești ce urmau a fi organizate ori favorizînd infractorii cu ocazia instrumentării dosarelor privind plângerile penale depuse de victime.

Grupul infracțional organizat de Bumbaru, Sârbu și Ioiescu era specializat pe șantaj, taxe de protecție, proxenetism, trafic de droguri, trafic de valută falsă, practicarea jocului de noroc „alba-neagra”, precum și pe stabilirea de legături cu alte rețele din țară și străinătate, tendința de a pune în dependență funcționari publici și polițiști și de a amenința magistrați care instrumentau dosarele în care erau implicați. În desfășurarea jocurilor de noroc, inculpații au avut sprijinul lui Ioan David, care a dispus, în calitate de comisar șef, mai multe schimbări printre polițiștii care asigurau ordinea în zona Autogării Deva, unde acționau membrii grupării.
Potrivit rechizitoriului, David încerca să aplaneze conflictele dintre membrii grupării și victimele lor – tratativele ducându-se chiar în sediul Poliției municipiului Deva – și se implica personal în tergiversarea dosarelor în care erau cercetați liderii grupului infracțional.

În acest dosar, David a fost cercetat și pentru sustragerea și deținerea fără drept a 31 de cartușe pentru pistol Makarov, el fiind acuzat și de furt și nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

Emilian George Igna a aderat la grupul infracțional încă din 2003, ofițerul fiind specializat pe impunerea taxelor de protecție rețelei de infractori specializați în jocul fraudulos „alba-neagra”. Polițiștii îi informau, prin intermediul agenților Precup și Pasc, pe membrii grupului în legătură cu raziile planificate de organele de poliție, mediile prielnice desfășurării activitățiilor infracționale, locurile unde parcau autocarele cu turiști străini, noi localități unde acțiunile infracționale se puteau desfășura în condiții de siguranță și de eficacitate maximă, potrivit sursei citate.

Cei 22 de inculpați în dosarul „Spumă și Bibanu” au fost condamnați, în 26 iunie 2007, la pedepse cu închisoarea între doi și nouă ani, de către Curtea de Apel Pitești.

Decizia a fost contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție, care a decis, în ianurie 2008, retrimiterea dosarului la instanța de fond, Tribunalul Argeș.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...