INVESTIGAȚIE. Prim-ministrul francez, recent numit, se confruntă cu acuzații de viol

Redactor:
Florentina Dinu
INVESTIGAȚIE. Prim-ministrul francez, recent numit, se confruntă cu acuzații de viol

Gerald Darmanin, recent numit ministru francez de Interne, s-ar putea confrunta cu o nouă investigație în legătură cu un presupus viol în urma unei hotărâri judecătorești, au informat marți surse apropiate cazului.

Curtea de apel din Paris a decis că un judecător poate redeschide ancheta pentru o acuzație din 2018 conform căreia Darmanin a violat o femeie în 2009, au declarat pentru CNN, surse.

Avocatul lui Darmanin, care a fost numit luni ministru de interne, a declarat că acuzația este lipsită de temei.

Activiști, adunați pentru a contesta împotriva numirii noului prim-ministru

Marți dimineață, aproximativ o duzină de activiști au fost adunați în afara ministerului de Interne reclamând: „violator al lui Darmanin, complice de stat”. Au fost îndepărtați rapid de poliție.

Darmanin a fost acuzat de viol și hărțuire sexuală de Sophie Patterson în ianuarie 2018. Ea a spus că și-a folosit poziția de membru al comisiei judiciare în 2009 pentru a o forța să facă sex cu el.

În timp ce cazul a fost respins inițial în februarie 2018, în iunie a acestui an, instanța de apel din Paris a decis că motivele pentru care nu au fost cercetate cererile nu au fost suficiente, potrivit avocaților ambelor părți.

Hotărârea înseamnă că cazul va fi din nou în mâinile unui judecător de instrucție, care va decide dacă trebuie să se deschidă o anchetă formală.

„Sunt șocat. Sunt foarte surprins că o persoană acuzată de o femeie de viol a fost numită ministru de Interne”, a declarat marți avocatul lui Patterson, Marjolaine Vignola, pentru CNN.

„În orice democrație europeană, există garanții oferite victimelor, astfel încât acestea să poată vorbi fără teamă, indiferent de funcție și oricare ar fi statutul social al persoanelor pe care le denunță. Acesta trimite un semnal înspăimântător clientului meu”, a adăugat Vignola.

Cu toate acestea, avocatul lui Darmanin, Pierre-Olivier Sur, a declarat pentru CNN că este complet sigur că cazul va fi respins din nou din cauza „golirii” acuzațiilor.

Biroul președintelui Emmanuel Macron nu comentează

Biroul președintelui Emmanuel Macron a declarat pentru CNN că palatul Elysée nu comentează niciodată chestiuni judiciare în curs și că Darmanin, ca orice cetățean, beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Numirea lui Darmanin urmează o remaniere a cabinetului în cadrul prim-ministrului Jean Castex, un politician de centru-dreapta care a coordonat strategia țării de ieșire din blocarea coronavirusului.

Reorganizarea cabinetului a fost anticipată pe scară largă după ce partidul Macron s-a comportat slab la alegerile locale recente.

Inchide