Investigație uluitoare! O mare companie pharma din România, KRKA, mituiește de peste 10 ani medicii și le promite vacanțe de lux: „Primeam lista secretă a CNAS, în care apar toți medicii, cu toate medicamentele prescrise!” / Ministerul Sănătății a anunțat anchetarea cazului

Redactor:
Gândul
Investigație uluitoare! O mare companie pharma din România, KRKA, mituiește de peste 10 ani medicii și le promite vacanțe de lux: „Primeam lista secretă a CNAS, în care apar toți medicii, cu toate medicamentele prescrise!” /  Ministerul Sănătății a anunțat anchetarea cazului
Doi jurnaliști de la libertatea.ro au reușit să obțină documente, circa 2 gigabyte de informații, din interiorul companiei slovene KRKA, precum și mărturii de la angajați. Astfel, aceștia demonstrează cum marea companie avea pe „ștatul de plată" mai mulți medici din România care erau plățiti să prescrie pacienților medicamente făcute de KRKA.

Se pare că de peste 10 ani, corporația pharma, una dintre cele mai mari trei pe piața de medicamente generice din România, îi mituiește pe unii medici din țară sub formă de bani, vacanțe la recompense ca speakeri.

Medicii își primeau comisioanele prin „contracte de sponsorizare”. „Dacă își îndeplineau targetul, primeau aproximativ 10% din valoarea prescripțiilor”, a declarat unul dintre angajații cu funcție de conducere din KRKA pentru libertatea.ro.

Prin intermediul acestor „programe de loialitate”, compania avea vânzări foarte mari iar statul plătea milioane de euro pe pe an pe produse precum Bilobil, un tip de ginko biloba, în timp ce experții internaționali au avertizat că decontarea acestuia nu este justificată.

Doctorii inventau tot felul de „nevoi medicale” pentru a justifica prescrițiile pentru aceste medicamente, totul cu scopul de a fixa targetul impus de compania pharma.

„KRKA România, cu sutele ei de angajați, este, practic, o companie de marketing și lobby, care influențează prescripțiile medicale. Noi, cei din România, nu vindem medicamente, căci medicamentele sunt facturate către distribuitori de către firma-mamă din Slovenia, unde se și produc”, a susținut un angajat.

De asemenea, potrivit libertate.ro, „KRKA avea pe cineva la Ministerul Sănătății și la Casa de Asigurări și primeam, pe sub mână, bineînțeles, lista secretă a Casei în care apar toți medicii, cu toate medicamentele prescrise”. Din cauza acestei liste,  reprezentanții medicali care se ocupau de vânzări puteau negocia cu medicii pentru a prescrie medicamentele KRKA.

Ancheta libertatea.ro a stârnit un val de reacții iar reprezentanții companiei susțin că „medicii nu ne mai primesc, de teama consecințelor”.

De asemenea, ministerul Sănătății a anunțat că va face o anchetă iar marile companii de medicamente, că folosesc tactici similare, sunt îngrijorate.

Sursă FOTO: Shutterstock

 

 

Tags:
Inchide